16-етажен "блок на ужасите" – кошмарът на Плевен

Роми обезкостиха сградата, Общинският съвет се чуди какво да прави
Обновена: 27 мар 2012 14:43 | 27 мар 2012 11:30, Красимир Ангелов
323
16-етажен "блок на ужасите" – кошмарът на Плевен
Блок 20 в Ямбол бе съборен, след като бе разрушен от роми. Каква ли ще е съдбата на Тотлебен 33? Снимка: Булфото

Нов случай на обезкостен от роми жилищен блок търси своето решение след драмата в печално известния блок №20 в Ямбол.

Прословутият блок на "Тотлебен" 33 в Плевен, наричан още "блок на ужасите", е рушен всекидневно от  наемателите си. От години настанените в него роми разграбват и рушат 16-етажната сграда.

Освен това те са натрупали и сериозни сметки за ток, вода и наем, но отказват да изпълнят разпореждането на общината да напуснат сградата.

"В момента блокът от 10-и до 16-и етаж е затворен, преграден с метална решетка и достъпът е ограничен", обяви Полина Георгиева, директор на общинската фирма "Жилфонд" пред bTV.

Въпреки това ромите вече са си осигурили достъп до затворените етажи, след като са разбили стените. На повечето места в блока няма прозорци и дограми, изтръгнати са кабелите, измъкнато е желязото от терасите и стълбищата.

Още по темата

"На добре познатия, за съжаление все с лошо, адрес в града, живеят над 40 семейства, на 19 от които вече е изтекъл договорът за настаняване. От останалите около 20 фамилии пък само една е редовна и си е платила наема“, съобщи преди седмица кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

"Като разбраха, че ще идва комисия от Общината да огледа жилищата, 16 от длъжниците внесоха дължимите суми", допълни градоначалникът и уточни, че става въпрос за наем от 40 стотинки на кв.м.

Обитателите на блока дължат в момента и близо 75 000 лв. само за вода. Токът официално е спрян заради огромни дългове, но вечер почти всички апартаменти са осветени, след като ромите се закачат нелегално за мрежата.

Очаква се на следващата сесия на Общинския съвет в края на седмицата да се предложат два варианта за решаване на проблема.

Първият е семействата да бъдат извадени от жилищата и блокът да бъде продаден. Не е ясно обаче има ли кой да купи разрушената сграда.

Вторият вариант е общината да намери средства и да ремонтира "блока на ужасите", за да може после да отдава общински жилища под наем.

В 16-етажната сграда има 127 апартамента, а към момента подадените молби за настаняване в общински жилища са над 100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
0
 
1
 
! Отговори
Съпричастна преди 12 години
Започвам да се замислям, дали да не стана като ***. Безработна съм, макра и на възраст, доста образована, но какво от това. Няма да си плащам данъците, ще се откажа от енергето, които и без това ми манипулират електромера, ще се откажа от топлофикация, които ме карат да плащат по 40 лв за тръби и ще почна да крада. Толкова неща съм научила, че това ли няма да науча.
250
0
 
1
 
! Отговори
Тони-София преди 12 години
---Ще интегрират Ромите! Дрън дрън та пляс! Не съм расист ,но такова общество не подлежи на никаква социална интеграция! За пореден път се вижда това ! Тяхната интеграция е криворазбрана от самите тях ,а именно ,че като малцинство им е длъжен цял един народ и държава! Това трябва да спре ,защото не сме длъжни да дондуркаме ,безделници и невероятни изцепки ,които биват богопомазвани от правителството ни ! Доказаха за пореден път ,че не бива да получават преференций от правителството и народа!
249
0
 
0
 
! Отговори
Съпричастна преди 12 години
И като ни видят какво. Това си е наш проблем и сами трябва да си го решаваме. Не можем да чакаме все някой да ни решава проблемите.
248
0
 
1
 
! Отговори
справедлива преди 12 години
Хора,няма ли някои там да снима това безобразие на едно малко клипче и да го качи в you tube !Нека целия свят види какво правят ***!Повярваите ми хит ще стане!
247
0
 
2
 
! Отговори
Съпричастна преди 12 години
Все си мисля, че ЕС ни кара да интегрираме ромите, за да не отидат при тях и да им създават тези проблеми, както всъщност стана във Франция.
246
0
 
6
 
! Отговори
вв7 преди 12 години
Ако не се направи нищо с ромите цялата държава ще заприлича на този блок като в Плевен.Това не са градивна обност а деградивна и опустошителна ,вредна за всяка нация която имароми.Това е племе невменяемо което нито приема нито предава с една дума са му спрени тоците от както са се появили на бял свят.
245
0
 
4
 
! Отговори
Бо преди 12 години
Попитали радио Ереван:- Имате ли нещо против ***?Без да се замисли, от радиото веднага отговорили:- Да. ***!
244
0
 
4
 
! Отговори
ААА преди 12 години
Тези *** са кошмар за която и да е нация но за нас е ужаст неможем да се изкачим и едно стапало нагоре от тези мързеливи,неграмотни и неплащащи никакви данъци,сметки и др.разходи.Абсолютни пиявици,като се впият в тялото на народа смучат ли смучат и от където минат опустошават всичко изградено от добрите и съвестни хора до кокал.Незная какда се реши проблема но е сигурно че има решение но трябва много работа,търпение и здравинерви и организация която основно да се занимава само с тях.
243
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, престъпници, убийци и мошенници са привилигированите в България. *** крадат, рушат, убиват, изнасилват, тормозят възрастни и децаи, плащат сметки, данъци и осигуровки, но комитети и партии ги защитават и търсят правата им, плащат им ток, вода, дават им безплатни жилища, помощи и здравеопазване. Съда и прокуратурата се грижат за мафиотите и престъпниците. Само за обикновенните хора няма нито права, нито справедливост, защото законите са създадени в полза на мафията и ***.
242
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Младите *** вече се усетиха и настъпват и се заселват смело в София.
241
1
 
15
 
! Отговори
добър/лош/много лош преди 12 години
Загубих 3 години в това общинско предприятие...Питайте ме колко партийни функционери, заместник кметове и не знам какви си селянки секретарки се сдобиха с общински жилища на безценица...Или това е обществена тайна...Относно т.нар. роми - ами те си плащаха за безобразията си със злато на бившата Б. Петкова и гнусния Циганогорски......*** по гетата-това е истината!!!
240
1
 
6
 
! Отговори
добър/лош/много лош преди 12 години
Питайте за дъртата, бивша *** шефка на Жилфонд - Плевен и дупедавеца Зелено-Пръднигорски
239
0
 
13
 
! Отговори
kamyk преди 12 години
до съпричастнатаИмам колега които е *** и на пръв поглед е възпитан и интегриран.Но само на пръв поглед разликата при него е че ни мисли не *** за долна *** а той е човекът на които държавата е длъжна по причина че живее в нея.Има една поговорка от онези които са живели преди нас-Вълка си козината мени но не и нрава.*** си е ***
238
0
 
21
 
! Отговори
котис преди 12 години
Да гледат общинарите в Бургас в какво ще се превърне сградата която ще им строят в МЕДЕН РУДНИК . От това семе и от тая *** дума толерантност ще загине милата ни Родина ако не се вземем в ръце .
237
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
500 години оцеляхме под турско робство , какво ли ще е под *** робство , защото натам вървим...? те са с права каквито ние нямаме и със социални придобивки ,каквито за нас не отпускат. Лекуват се безплатно с нашите пари. Строят им се жилища и се отпускат помощи специално за плакане на за наемите на новите жилища...Лошо... и не виждам как ще стане по- добре щом от Европа ни натискат за това "интегриране"...
236
0
 
15
 
! Отговори
умерен преди 12 години
За *** от държавата палатки само ,да копат земята за храна и да нямат право да ползват пътища , здравеопазване и пр. понеже не плащат данъци.........а който е правил чавета да е мислил как ще ги храни. Аз чавета няма да храня.....
235
1
 
35
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Баща ми,стар плевенчанин преди години си спомняше как *** преди 9.09.1944 не са смеели да припарят до центъра на Плевен.Имали са невероятен страх от тогавашната полиция и са били много послушни! Значи тогава е можело, а сега не!? И друго значи!Когато ние българите сме обединени заедно със здравата ръка на закона,както стана в Катуница,всичко е възможно!!!
234
0
 
2
 
! Отговори
Harmony преди 12 години
Недейте ми влизайте в имотите.ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ,НЕ ВЛИЗАЙ,ЗЛО КУЧЕ
233
0
 
0
 
! Отговори
Съпричастна преди 12 години
Успя да ме разсмееш. Ама знаеш ли, колко страшно става по селата.
232
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** нямат място в град, още по-малко в областен център. Трябва да им се раздадат фургони извън чертите на града. Далеч от всякаква инфраструктура. В цяла Европа *** живеят в каравани и имат право да се настаняват временно на специални общински паркинги и площи. Когато започнат да правят зулуми, просто ги гонят. Виждал съм в Испания как полицията конвоира керван от каравани. Не можеш да направиш от номади цивилизовани хора. *** докато не му замирише на изгоряло не може да се стопли.