16-етажен "блок на ужасите" – кошмарът на Плевен

Роми обезкостиха сградата, Общинският съвет се чуди какво да прави
Обновена: 27 мар 2012 14:43 | 27 мар 2012 11:30, Красимир Ангелов
323
16-етажен "блок на ужасите" – кошмарът на Плевен
Блок 20 в Ямбол бе съборен, след като бе разрушен от роми. Каква ли ще е съдбата на Тотлебен 33? Снимка: Булфото

Нов случай на обезкостен от роми жилищен блок търси своето решение след драмата в печално известния блок №20 в Ямбол.

Прословутият блок на "Тотлебен" 33 в Плевен, наричан още "блок на ужасите", е рушен всекидневно от  наемателите си. От години настанените в него роми разграбват и рушат 16-етажната сграда.

Освен това те са натрупали и сериозни сметки за ток, вода и наем, но отказват да изпълнят разпореждането на общината да напуснат сградата.

"В момента блокът от 10-и до 16-и етаж е затворен, преграден с метална решетка и достъпът е ограничен", обяви Полина Георгиева, директор на общинската фирма "Жилфонд" пред bTV.

Въпреки това ромите вече са си осигурили достъп до затворените етажи, след като са разбили стените. На повечето места в блока няма прозорци и дограми, изтръгнати са кабелите, измъкнато е желязото от терасите и стълбищата.

Още по темата

"На добре познатия, за съжаление все с лошо, адрес в града, живеят над 40 семейства, на 19 от които вече е изтекъл договорът за настаняване. От останалите около 20 фамилии пък само една е редовна и си е платила наема“, съобщи преди седмица кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

"Като разбраха, че ще идва комисия от Общината да огледа жилищата, 16 от длъжниците внесоха дължимите суми", допълни градоначалникът и уточни, че става въпрос за наем от 40 стотинки на кв.м.

Обитателите на блока дължат в момента и близо 75 000 лв. само за вода. Токът официално е спрян заради огромни дългове, но вечер почти всички апартаменти са осветени, след като ромите се закачат нелегално за мрежата.

Очаква се на следващата сесия на Общинския съвет в края на седмицата да се предложат два варианта за решаване на проблема.

Първият е семействата да бъдат извадени от жилищата и блокът да бъде продаден. Не е ясно обаче има ли кой да купи разрушената сграда.

Вторият вариант е общината да намери средства и да ремонтира "блока на ужасите", за да може после да отдава общински жилища под наем.

В 16-етажната сграда има 127 апартамента, а към момента подадените молби за настаняване в общински жилища са над 100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
eitaka obezkostjavat i durjavata ni
10
0
 
14
 
! Отговори
sole преди 12 години
kak shte se promenqt tezi tcigani ?
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
xlebarki
8
37
 
11
 
! Отговори
Правата на човека преди 12 години
Поредната гавра на българите с ***.
7
0
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво? Дават им жилища, а те ги рушат. Измъкват арматурите от панелите и всички метални части, изкъртват дограмите, за да се греят с тях, рушат стени, *** навсякъде, където сварят, ползват нелегално ток и след това реват, че не им се дава. Ми как да ви дават, като не пазите, бе?! Като *** сте. След вас не расте и трева.
6
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А кой номер беше блока в Ямбол? Май е същата работа. За това на *** да не им се разрешава дори да се доближават до постройките издигнати от хора!!!
5
0
 
94
 
! Отговори
123 преди 12 години
Каква интеграция в обществото за тази ***? Даже и блокове им построиха преди няколко години, те ги разрушиха и обезобразиха за отрицателно време. А с какви пари са строени тези сгради? ЕСТЕСТВЕНО с парите на данъкоплатеца - тоест българския народ, защото *** данъци не плаща! Докога ще търпим такива безобразия, докога политиците ще ухажват *** за наша сметка? Докога ще ги издържаме, докога ще им плащаме тока, водата и данъците? Крайно време е да започнем да крещим срещу тая помия!
4
0
 
76
 
! Отговори
багерист от Ямбол преди 12 години
Аз знам решението на проблема.
3
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ще рушат, искат нови къщички. Не се чудете, ами започвайте да им строите. Изборите наближават. Чудели се били (Повече не искам да пиша ... ще ме изтрият)
2
0
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега всички роми от блока да се впрегнат и да го съборят, а после да построят един нов блок.За тази работа да не им се плаща, само хляб и вода да им дават, а те да работят от сутрин до вечер.
1
0
 
128
 
! Отговори
t преди 12 години
има и трети вариант- да го взривят с *** вътре