Чертаят карта с критичните точки в Хасковско заради риск от наводнения

Пожарна и полиция мобилизирани да евакуират хора
Обновена: 17 май 2012 13:30 | 17 май 2012 13:29,
2
Чертаят карта с критичните точки в Хасковско заради риск от наводнения
Снимка: архив, Impact Press Group

Карта на критичните и уязвими точки в Хасковско изготвя днес областният кризисен щаб. Причината - предупреждение от екоминистерството за предстоящо повишение на нивата на реките Марица и Тунджа през уикенда. Прогнозата е за висока вълна в долното течение на река Марица, очаквано повишение около максималните нива, достигнати през февруари при Харманли и Свиленград.

"Изготвили сме предписания за бдителност от страна на кметовете и жителите на рисковите райони. Ще бъдат връчени предписания и за опазване на сигурността на републиканските пътища и контролно-пропускателни пунктове по границата.", съобщи началникът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Вълчев, който е член на Кризисния щаб.

При най-малка опасност от повишаване на водите на реките, населението в къщите, които са в заливните зони, ще бъде извеждано, дори ако това трябва да става принудително, допълни той, визирайки отказа за евакуация при предишното наводнение на жителите на свиленградския кв. Гебран.

Най-уязвими са Харманли и Свиленград според прогнозите за обилните валежи през уикенда. "Въпреки всичко призовавам да не се създава паника. Това не е нещо, което се случва внезапно, ще имаме време за реакция.", увери Вълчев.

Още по темата

Той припомни, че след наводнението през февруари дигите в Свиленград на река Марица и в Харманли на река Харманлийска бяха възстановени. В момента има техника на дигата на ГКПП "Капитан Андрево".

Служителите на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" са в максимална степен на готовност. Свободния състав няма право да напуска районите на действие, като времето им за явяване при необходимост е 20 минути, увери Вълчев. Служителите на полицията също са в готовност петък, събота и неделя да бъдат на линия.

Dnes.bg припомня, че заради снега и обилните дъждове през февруари област Хасково  остана под вода. Скъсана стена на язовир Иваново заля харманлийските села Бисер и Лешниково. Наводнени бяха Харманли и свиленградския кв. Гебран. Тогава 11 души от областта загинаха,а десетки бяха приети в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: наводненияХасково
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
янко преди 11 години
лъжат че дигите са оправени на моята нива в Любимец 100 м от дигата я няма на река Сива река над40 м нарочно не се правят да не се залее Свиленград
1
0
 
2
 
! Отговори
12345 преди 11 години
nashiq krizisten shtab da zeme si na4ertae po 1 liniq , che belkem wlqza w 4as !!!