Дянков развързва кесията след ада в Перник

15 минути след труса властта скочила и поела контрола
Обновена: 23 май 2012 09:24 | 23 май 2012 09:24,
188
Дянков развързва кесията след ада в Перник
Симеон Дянков. Снимка: архив, Булфото

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви, че Комисията за бедствия и аварии има готовност за получаване на заявките за възстановяване на щетите от земетресението.

По думите му първоначално ще бъдат получавани заявки за обществените сгради – детски градини, училища болници и др., така че още от понеделник да започнат възстановителните работи.

"За частните сгради държавата също ще помогне, но ще е необходима и дарителска кампания", каза той пред bTV.

По думите му има начин парите, които държавата е получила като ДДС от даренията, също да бъдат дадени за каузата.

Дянков каза, че има процедура за реакция при извънредни ситуации и тя е била задвижена около 10-15 минути след първия трус.

"За такива неща няма система за ранно реагиране. То става няколко минути след това", каза той.

Още в нощта на силното земетресение премиерът наредил на Дянков да бъде в пълна готовност. Доста от министрите били на обиколка по язовирите в региона, за да извършат оглед и да се избегне ситуация, подобна на Бисер, каза той.

"Всички язовири в региона, а и в цялата страна удържаха", каза Дянков.

За кризата

"Ако бързо не се направят реформите в началото на кризата, след това е тежко", смята той.

Симеон Дянков посочи, че е получил длъжността председател на Надзорния съвет в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заради фискалната политика на България. Това, по думите му, ще означава по-тясно сътрудничество с финансовата институция.

Финансист №1 се похвали и с високите приходи в хазната от акцизи. Постъпленията за месец април са рекордни. Според него това се дължи не на по-високи обороти, а на излизането им на светло.

"Правителството се фокусира около увеличаването на доходите на хората, отколкото около намаляването на ДДС. Пенсиите ще се вдигат с бюджета на 2013 година", обяви още Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
макето преди 12 години
Я не знам некой да е земал пари от дръжавата най ногу да им отпуснат нисколихвени кредити и по 350 лв
39
2
 
16
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Скъпа моя една застраховка имущество в долни граници е от порядъка на 25лв. Ако някой има желание за една година все ще ги отдели!Но ние нямаме такава култура,все си мислим че на нас няма да ни се случи и когато стане - тичайте хора да ни спасявате!Не съм против помоща ,но може ли държавата за всичко и на всички да помага, при условие че ти самия си безотговорен?
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДянкоВ вдигни пенсиите и заплатите като европейските да имат хората пари да се застраховат.
37
2
 
16
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Ама наистина как ловко използват труса, за да отклоняват вниманието на хората от това, че 3 години не са вдигали пенсиите, че увеличават пенсионната възраст, изравняват възрастта на пенсиониране на жените с тази на мъжете и др. Днес някакъв *** в "24 часа" писал, че се чака до 2 седмици по-силен трус. Този вестник трябва да го спрат, конфискуват всички налични броеве, а гл. редактор и кохортата му да ги пратят до живот в Аушвиц.
36
3
 
8
 
! Отговори
от 44 преди 12 години
Аз съм вярваща- както и да го тълкуваш ти това! Това е моят отговор и за мен темата приключва...Мога само да съжалявам, че има много хора като теб, за които явно парите са всичко. Дано Господ пази всички ни от подобни бедствия!
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От една страна - трябва да се помага на хората в бедствие, но от друга страна - наистина държавата не е длъжна да търчи по *** на всеки, дето е сковал колиба и кокошарник или построил нещо 5 за 4, чакайки да стане нещо и да ревне че е закъсал... Държавата не е длъжна да построи къщи на всички, да им ги ремонтира, да им ги поддържа, че и помощи да им плаща. За това си има застраховане, ако не греша. Вярно е и че бойковците са бандити!
34
4
 
8
 
! Отговори
До Бедните перничани преди 12 години
Не Ви познавам, Но понеже се възмутихте от паплачта, населяваща в Перник, дайте една банкова сметка, за да Ви преведа парите, които ще дам да си ремонтирам апартамента след земетресението. Е, няма да Ви стигнат да помогнете на Вашите деца "да нахлуят" по разни колежи, но току-виж, ви затворят устата.
33
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно време имаше ДЗИ държавeн застрахователен институт тъй държавата поемаше разходите, а сега защо ? ИМаше и взаимоспомагaтелни фондове. Ще го търсите бай Тошо.
32
7
 
22
 
! Отговори
наглици преди 12 години
Чия кесия развързва - неговата собствена или тази на държавата.След като се опоска бюджета и развърза кесията за кухи магистрали, платени *** и медии и всякакви прищевки на борисof и *** му, а народа бедства с мизерни заплати и пенсии,безработицата за която не му дреме и никаква политика за бизнеса, младите, сигурно трябва да му целуваме ръка и да благодарим.За кого се мислят наглеците,че и "развързват кесията " с НАШИТЕ ПАРИ.
31
6
 
13
 
! Отговори
ОБИЧАЙ БЛИЖНИЯ СИ! преди 12 години
Чета спора между "пич" и мен в който се включиха и други...И какво излиза сега?- дори по време на природно бедствие има хора, които са против да се помогне на други хора, които са пострадали! Просто...нямам думи! Как може да пресмятате в такъв момент- дали нещо не сте се минали?! когато хора спят на открито и къщите им са опасни за обитаване?! А бе...вие хора ли сте?! Или някакви смешни машинки, които само пресмят?! И нямат капка съчувствие?! Ами вие сте нещастни по-нещастни от пострадалите!!!
30
3
 
7
 
! Отговори
Близ преди 12 години
Властта го ПОЕЛА ?????????????Каквото и да означава това, въпреки че Дянков призна че си бил в къщи, даже спал......
29
5
 
19
 
! Отговори
Оня преди 12 години
"Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша."П. Славейков
28
7
 
13
 
! Отговори
Бедните перничани ли преди 12 години
Че какво им е бедното на перничани? Децата им са нахлули по скъпи и прескъпи частни колежи, защото нямат знания да влязат в държавни, а там учат върху чашката... Кой може да плаща тези такси за частни колежи, къде двучленно семейство е с 4 автомобила, а не може да си направи елементарна застраховка на жилището? Няма по-големи хитреци-наглеци от тая *** перничаните.Сега и голфовете им ли да ремонтираме или да им купим нови?
27
2
 
19
 
! Отговори
до22 преди 12 години
Прав си, Пич.Само един път направих застраховка на имота си и вече не го правя.Защо за колите има задължителна застраховка, а за жилищата няма.Някой беше предложил да се плаща заедно с данъка.Така парите ще отиват в държавата и при такива случаи ще се плащат обезщетения за щетите.Сега всеки си мисли, че на него това няма да се случи,пък като стане веднага държавата му е длъжна.
26
5
 
9
 
! Отговори
семетръса преди 12 години
Благодарим ти, другарю Тодор Живков, пардон, другарю Борисов, че ти спря земетръса на 37-мата секунда!
25
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Taka se pravi.Stanishev da gleda i da se uchi.I da ne reve samo.
24
5
 
14
 
! Отговори
TT преди 12 години
Ми как няма да я развърже ... нали те само чакат да стане нещо че да бутнат техните фирмички да ограбват държавните пари. В пъти се надписват разходи за извършени работи и за цени на материали. Както се казва ... в мътни води се лови риба с голи ръце.
23
3
 
8
 
! Отговори
ДО "пич" преди 12 години
Защото някои хора наистина нямат възможност! Има бедни, богати...По-бедни и По- богати! Бъди благодарен, че можеш да се застраховаш и ...поне в бедите- съчувствай на другите хора, които са по-онеправдани от теб! А ако ти е толкова трудно...рискувай- не прави застраховки- държавата и на теб ще помогне /Но дано не ти се налага да научиш уроците от живота по трудния начин/
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя да си гледа БВП-то тоест потока пари които сменят собственика си само тъй ще излезем от кризата.
21
4
 
9
 
! Отговори
НЕРЕЗ преди 12 години
Развързал на женка му **ТКАТА!!!