Всичко е изравнено. Нещо страшно е било!

Разследва се дали е имало адекватен контрол над фирмата за боеприпаси
7 юни 2012 10:00,
185
Всичко е изравнено. Нещо страшно е било!
Трикилометровата зона за сигурност остава. Снимка: Булфото

Прокуратурата работи по няколко версии за взривовете, но основната остава човешка грешка и пропуск в технологията. Това заяви пред БНТ заместник-главният прокурор Бойко Найденов.

Цех 1 бил напълно разрушен и следствието ще разчита на останките в района и на свидетелските показания. За момента разследващите получават пълно съдействие от страна на собственика на склада.

Найденов обясни, че ще се разследва дали е упражняван адекватен държавен контрол върху работата на фирмата.

"Един от елементите, които ние ще разследваме и сме длъжни да разследваме е дали е осъществен надлежен и адекватен контрол, защото вие може да оформите и 5, и 10 формуляра за извършени проверки. Просто ние трябва да установим дали са извършени те и дали са спазени правилата за провеждане на тези проверки, какво точно са установили и защо не са направени, да кажем, 15. Сами разбирате, че контролът на общоопасните средства е нещо, което трябва да се прави в пълнота, в цялост. Не е допустимо - вече говоря и като гражданин, в последните години да се случват толкова произшествия с взривни вещества", заяви Найденов.

Вече стана ясно, че фирмата "Берета Трейдинг"е била проверявана 5 пъти и нарушения не бил констатирани.

Найденов потвърди, че два мобилни телефона са били намерени в района на инцидента. Единият от тях дори работел, а другият бил на части.

Много по-тежките нарушения биха били, ако на мястото, където се разснаредява боеприпаса, са държани големи количества други боеприпаси. Това е предпоставка за възникване на инцидент, коментира още зам.-главният прокурор. Според него самият факт, че щетите са толкова големи, говори че са възможни по-драстични нарушения.

Още по темата

Работи се и по версията, че стругът, на който са се рязали боеприпасите, не е имал охладителна течност, което е предизвикало искра и взрив.

"Цехът, в който е станал взривът, е изравнен със земята. Нещо страшно е било", коментира пред bTV заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Самият той три пъти е влизал във взривения завод за боеприпаси край "Петолъчката" с надеждата изчезналите хора да бъдат намерени, но до момента това не е станало.

"Взривът се е предавал от цех в цех, всичко е унищожено", заяви още Радев.

Издирването на работниците продължава. Вчера и окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев съобщи, че е почти сигурно, че има жертви при взрива. Допуска се, че е възможно телата на тримата мъже да са напълно унищожени следствие на мощния взрив и опустошителния пожар, който се е разразил веднага след него.

Днес Ханджиев заяви, че разследването е в начален стадий, тъй като липсват достатъчно данни за случилото се. Засега разследващите изказват и обмислят различни предположения за конкретните причини за взривяването, както и за количеството боеприпаси в момента на инцидента, които може да бъдат проверени само на местопроизшествието.

През нощта не са били отчетени нови взривове в района на складовете. Към 11 часа ще са минали 24 часа от
последния взрив. Това ще даде възможност, след преценка на специалисти и разрешение на наблюдаващия прокурор с бронирана техника на място да влязат експерти по взривовете и разследващите на инцидента, заяви областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

Остава в сила 3-километровата зона за безопасност около "Петолъчката", както и обявените в началото на инцидента обходни маршрути за движение на автомобили.

Комисии са огледали щетите на сградите, нанесени от взривовете, в село Лозенец и град Стралджа. Над 160 от 350 къщи в село Лозенец са пострадали от взривната вълна. Пораженията са преди всичко върху прозорци и тавани.

Девет от общо осемнайсетте ранени при взривовете остават в болницата, състоянието има е стабилизирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
6
 
! Отговори
Гард преди 11 години
Уж си имаме хора, които не са политизирани и разбират, какво се случва в държавата...и как все едни същи се облагодетелстват на гърба ни, а не можем да измислим как да се отървем от тях...имаме си и такива, които са успели зад граница и уж милеят за България, но и те само пишат по форумите и само допълнително изнервят и политизират народа...До кога, само ще си говорим...как да се съберем и да направим нещо радикално...КАК? как да заинтригуваме и да обърнем внимание и на уж благородните европейци
72
0
 
12
 
! Отговори
Данкера преди 11 години
С извинение и бомбардировач на USA да прехвръкне над БГ и "без да иска" да пусне 1 бомбе над БГ военните и правителството пак няма да разберат и ще почнат "разследване" ... надупихме се от 1945 за бая дълго време на чужди интереси тук СТИГА !!! Не разбирам онези пионки у парламенто гражданска ли война искат , атентати ли какво ,че да се опомнят и да видят ,че на народа (под народ визирам тези умствено неувредените неутрални откъм партии ) му писна от *** на всяка крачка !!! РЕНЕСАНС кога ли?
71
0
 
9
 
! Отговори
Гард преди 11 години
Какво за Бога, трябва да направи този народ, че да се отърве от изедниците народни...може би българска алкайда...не знам вече...
70
0
 
11
 
! Отговори
Гард преди 11 години
Дайте да помислим как да смачкаме на змията главата...т.е. на политическата ни върхушка...не конкретно на ГЕРБ, а на всички, които се изреждат във властта за последните 68 години в управлението на страната и са все едни същи...особено пък през последните 23-24 години
69
0
 
10
 
! Отговори
Гард преди 11 години
При наличието на такава безхаберност във всички институции в страната на 24 години вече, без значение на цвят и идеологии на управляващите в България, ще се взриви всичко де що има за взривяване в страната!!! Освен ако народа не се осъзнае и не взриви грабителите си!!!
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като спре да гърми Боко да отиде с една ножица до взривената база и да пререже лентата на нов обект с име МОНУМЕНТ НА ПРОСТОТИЯТА И НЕКАДЪРНОСТТА НА герб.
67
0
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
НА ВНИМАНИЕТО НА ЗАИНТЕРЕСУВАНИТЕ ФИРМИ И ЧАСТНИ ЛИЦА..ОТ МВР, ВОЕННО МИНИСТЕРСТВО, ПРКОРАТУРАТА, СЪДА, АДВОКАТУРАТА, ЛЕКАРСКИТЕ ЕКИПИ НА МЯСТОТО..ДО 13. 30 УТРЕ СЕ ОЧАКВАТ ЦЕНОВИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРИКРИВАНЕ, ПРОМЕНЯНЕ, ФАЛШИФИЦИРАНЕ И ДР. МЕРКИ ЗА ВЗРИВА..НАЧАЛНА ЦЕНА 100 000 ЛВ.МОЛЯ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА В ПЛИК ИЛИ В СМЕТКА В ОФШОРНА БАНКА..
66
0
 
10
 
! Отговори
Джони Маракеш преди 11 години
Абе тая държава стават невъобразими неща. От далавери държавата вече се разпада на парчета.
65
0
 
13
 
! Отговори
КОЙ КОГО ЛЪЖЕ преди 11 години
КОЙ КОГО ЛЪЖЕ, ВИДЯ СЕ ЧЕ ОБСЛУЖВАЩИТЕ ГЕРБ МЕДИИ ПАК СЕ ИЗДЪНИХА - ГРАДУШКА КОЛКОТО ЯЙЦЕ, НЯМА НИКЪДЕ РАКЕТНИ ДЕЙСТВАЩИ ПЛОЩАДКИ, В ЗАВОДА В СЛИВЕН ГЪРМЯЛИ РПГ-7 РПГ-9 СПГ-9, СТРЕЛА, ИГЛА, ДА АМА НА ПОКРИВА НА МЕТРО В ПЛОВДИВ, НЕ ПАДНАЛО ПАРЧЕ РАКЕТА ВОЕННА АМИ ТАКАВА ДЕ - ПРОТИВОГРАДНА, ДЕТО ГИ НЯМА, ТО ЩОТО АКО ГИ ИМАШЕ ТИЯ ПРОТИВОГРАДНИ РАКЕТИ, НЯМАШЕ ВСИЧКО В ЯГОДОВО И КАТУНИЦА И САДОВО ДА Е СМЯЛО ОТ ГРАД, АМА СМЕЕМ ЛИ ДА КАЖЕМ, ЧЕ КОРУПЦИЯТА ГЪРМИ, И НЕ САМО ГЪРМИ,КЪСА ЯЗОВИРНИ СТЕНИ И ДР
64
0
 
14
 
! Отговори
защо преди 11 години
''Разследва се дали е имало адекватен контрол над фирмата за боеприпаси''Имало е, как не. Чак от Бали!!! Цели 4 /ЧЕТИРИ/ дни хората са били на обучение. Получавали са 350 /ТРИСТА И ПЕТДЕСЕТ/ лв. заплата!?! След всичкия този контрол как да няма '' Всичко е изравнено. Нещо страшно е било!''
63
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато гърми склад при тройната коалиция - Липса на компетентност ! Когато гърми склад при ГЕРБ - Нещастен случай и са виновни от тройната коалиция !
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До супер анонименЦецко не помни какво е приказвал преди 4 години !Ако е твърдял това преди 4 години е редно сега да си подаде оставката, щом счита това за липса на компетентност в управлението.
61
1
 
21
 
! Отговори
чарли преди 11 години
Имаше един който казваше "Егати и държавата щом аз съм и вицепремиер".С днешна дата можем да кажем "Егати и държавата щом ние я управляваме"./ГЕРБ/Това са случайни хора влезли във властта,с една единствена цел-лично забогатяване.Какво друго да очакваме.
60
0
 
7
 
! Отговори
$ преди 11 години
И тук Герб има предимство спрямо БСП, при взривените складове. Резултат 5:2.
59
1
 
9
 
! Отговори
генерал Жуков преди 11 години
Най вероятно жертвите ще са виновни,
58
0
 
31
 
! Отговори
супер анонимен преди 11 години
На 3 юли 2008 година след взривовете в Челопечене ГЕРБ определи инцидента като поредния знак за неспособността на правителството да се справи адекватно с извънредни ситуации. Държавата беше обвинена, че не се грижи за здравето на населението. Настояваше се за незабавно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност за вземане на национално отговорно решение. Тогава ГЕРБ заяви: Взриви се не само базата с боеприпаси в Челопечене, взриви се за пореден път митът за компетентното и отговорно управление на страната. Днес партията на Бойко Борисов е управляваща. Складове обаче пак се взривяват.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Вече стана ясно, че фирмата "Берета Трейдинг"е била проверявана 5 пъти и нарушения не бил констатирани." - Значи всичко е било едни фоерверки по случай спирането на дъждовния период и виновни няма.
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА СЕ ТЪРСЯТ ИЗЧЕЗНАЛИ ХОРА НА ДЪНАТО НА КРАТЕР ОТ ВЗРИВ С ЕКВИВАЛЕНТ 10 (ДЕСЕТ) ТОНА ТРОТИЛ Е ВЪЗМОЖНО САМО ОТ БЪЛГАРИ И КОЕТО Е ОСОБЕНО ВАЖНО- В БЪЛГАРИЯ.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЦИОМ така са го засмукали, че не е истина...
54
0
 
29
 
! Отговори
Чапик преди 11 години
Разбрахте ли сега как робите умират като работят за по 15 лв. на ден за да може тлъстата муцуна рязана да има часовник за 100 бона, и оная *** да си пече пъпчасалия дирник някъде на някой остров ,че не я бива без това.На тая муцунеста щерка п.тката и мирише на ла.на. Ясно ли ви е роби???