Кожният диспансер в Хасково пред фалит

Субсидия от 5-7 хиляди на месец ще спаси здравното заведение
7 дек 2012 20:10,
26
Кожният диспансер в Хасково пред фалит
Снимка: Impact Press Group

Центърът за кожно-венерически заболявания в Хасково е пред фалит. Здравното заведение е затънало в дългове и само допълнителна финансова инжекция може да го изведе на повърхността.

Драмата за хасковския, а и за всички останали кожни диспансери в страната, започна преди две години, когато се промени начинът на финансиране на здравните заведения.

"Получавахме субсидия за преминал пациент от Министерството на здравеопазването, която беше около 250-300 хиляди лева годишно. Вземахме и пари по пътеки, а в диспансера имаше 25 легла", припомни управителят на кожния център в Хасково д-р Анатоли Млъзев.

От 2011 година обаче диспансерът се издържа само от клинични пътеки и вече е общинска собственост. Годишните приходи от 250 хил. лева намаляват до 9 хил. лева. Леглата намаляват на 10 и така здравното заведение започва да трупа дългове, които към днешна дата са на стойност десетки хиляди лева.

Работещите в кожния център са намалели от 30 на 20 души. От началото на годината броят на доброволно напусналите работа специалисти е 8. Основната причина са заплатите, които се бавят с 3-4 месеца.

Центърът за кожно-венерически болести е единственият в област Хасково и живеещите в региона разчитат на него. Сред тях е 52-годишният кантонер Джевджет Реджеб от село Маслиново, който страда от псориазис от 2003 година. Лечението му налага той да лежи в диспансера два пъти годишно.

"Много ще ни е трудно с пътуването. Според мен не трябва да се закрива кожният център, защото е единствен в региона. Болните ще трябва да пътуват до Стара Загора и Пловдив", коментира кантонерът.

Лошото в случая е, че диспансерите и в тези две области са пред фалит, коментира д-р Млъзев. Там все пак има специализирани клиники, които обаче няма да могат да поемат пациентите от три области.

Вариант хасковският център по кожно-венерически заболявания да оцелее е да се намери субсидиране в размер между 5 и 7 хиляди лева месечно, с които заведението да покрива разходите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.