2012 г. била най-неуспешна за тютюневия сектор

Минаваме от второ на четвърто-пето място в ЕС
Обновена: 13 яну 2013 19:53 | 13 яну 2013 19:50, Веселина Йорданова
19
2012  г. била най-неуспешна за тютюневия сектор
Снимка: БулФото - архив

Миналата година е най-неуспешната за тютюнопроизводството, като страната ни е произвела едва 22 хил. тона тютюн. Това е почти два пъти по-малко от продукцията от предходната година, когато са произведени над 40 хил. тона, каза директорът на Института по тютюна и тютюневите изделия доц. Христо Бозуков на дискусия за бъдещето развитие на сектор „Тютюн”, съобщиха от Селскостопанската академия.

Така страната ни от второ място след Италия, отива на четвърта-пета позиция по производство на тютюн в ЕС. От добитите количества  90 % отиват за износ. По думите на доц. Бозуков, бюджетът на България в момента се крепи на два основни стълба – тютюна и горивата. Те носят по близо 2 милиарда евро приходи от акцизи годишно в държавната хазна.

Тютюнът е с най-висок принос за брутния приход в растениевъдството от всички култури, отглеждани в страната. От около 70 хиляди регистрирани земеделски производители у нас, половината са тютюнопроизводителите. Тази година средните изкупни цени на ориенталските тютюни се движат около 6.50 лв. за кг. В Гърция цената е двойно по-висока, заради по-доброто качество на продукцията. Тя от своя страна, обаче е обвързана с използваните сортове.

До преди 10 години тютюнът беше една от малкото земеделски култури в България, от която на 100 % бяха застъпени български сортове. През последните години обаче, в страната се налагат редица чужди сортове. Така днес при сортова група Басми 70 % от семената, които се ползват са български, а 30 % чужди. При сортова група Виржиния - 60 % са български и 40% са чужди, а при сортова група Бърлей – само 5 % са български, а 95 % са чужди.

Друг не по-малко тревожен факт е използването от някои производители на не сертифицирани тютюневи семена с неясен произход или собствено производство. Това се потвърждава от разминаването в площите разсадени с тютюн и закупеното количество сертифицирани семена.

Тази практика води до производство на тютюн, неотговарящ на критериите и изискванията на изкупуващите фирми за качество на тютюна, което от своя страна снижава себестойността на произведената продукция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: тютюнопроизводство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Турците са работлив народ и със или без тютюн винаги са се оправяли и ще се оправят и те са по-малко *** от българите!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако не са работливите турци гладни ще умрете
13
0
 
0
 
! Отговори
Кънчо преди 11 години
Ххаха, аз съм сигурен, че пак са си 40 хил. тона произведени, само че както пеят Ъпсурт- "нещо накупихте бели бусове". И мноог ясно, вместо да и дават по няколко левчета на кило за тоя кървав труд, хората си продават сами стоката.
12
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
м..дааа..така си е..намаля производството на тютюн..намаляха и покупките на цигари от магазините..и то защото хората предпочетоха сами да си ги правят ..спестявайки от личният си бюджет..та такива ми работи..
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние , държавата похарчихме, че за един тутун да му мислим ...
10
0
 
0
 
! Отговори
bay huy преди 11 години
До Говедарин ти на какъв се правиш бе
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Борисов, браво Найденов, браво Дянков, остана ли нещо неунищожено!?
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А каква стана тя пушачите дето ги резнаха всъшност носили държавата на раменете си !
7
1
 
0
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
Във БЪЛГАРИЯ тютюн гледат само смръдливите ***(турци)
6
0
 
0
 
! Отговори
Гор преди 11 години
Еми контрабандата процъфтява повече от всякога
5
0
 
1
 
! Отговори
fermer преди 11 години
За съжаление и този път нашите политик мафиоти пак сгрешиха като си мислеха че като унищожът един сектор в който работеха едни честни и достойни хора предимно мюсюлмани и така ще се постигне целта обричането им на глад и мизерия но те се насочиха в други сектори дори по добри и сега нека да накара някой друг да работи тютюн и от всичко това пати държавата тоест народа
4
0
 
1
 
! Отговори
EIHAA преди 11 години
DA, AMA SME PARVI PO PRENOS PREVOZ NA KOKA. NOV PRODUKT PO NA6ITE ZEMI. KVO TKZS KVO DZS KAKAV TUTUN. V KOKATA E MODATA AIDE NA KANALITE. ORI, MELI, IAJ PEI SARCE
3
0
 
1
 
! Отговори
А? преди 11 години
Да въдят животни бе, какви са тия легализирани наркомании?
2
0
 
0
 
! Отговори
Говедарин преди 11 години
Чини ми се тая статия да е поръчкова?!?България може да произвежда и по-полезни неща от тутун!
1
0
 
1
 
! Отговори
Говедарин преди 11 години
Чини ми се тая статия да е поръчкова?!?България може да произвежда и по-полезни неща от тутун!