Нямало опасност от наводнения по Дунав

Нивото на реката при Видин се покачи с 31 см само за денонощие
19 мар 2013 14:17,
5
Нямало опасност от наводнения по Дунав
Нивото на Дунав при Видин продължи да се покачва и достигна 775 сантиметра. Снимка: БТА

Няма опасност от наводнения към момента в българския участък на река Дунав, съобщи директорът на агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе Павлин Цонев.

При Ново село вече е започнало спадане на нивото с няколко сантиметра, което означава, че това ще се случи и надолу по течението - до Силистра.

В сръбския участък има застой на нивата на реките, дори и лек спад, с изключение на река Тиса, което обаче няма да повлияе сериозно.

"Прогнозите за следващите четири дни са нивото да се задържи в тези си граници, след което най-вероятно ще започне намаляване и нормализиране", обясни Цонев, цитиран от БТА.

Още по темата
По думите му, въпреки че днес при Русе нивото на реката се е повишило с 31 см спрямо условната кота "нула" и вече е 606 см, това не представлява опасност. Според Цонев повод за притеснение може да се появи, когато то надхвърли 750 см.

В същото време екип от представители на няколко институции, по решение на областната управа в Русе, извършва от днес проверка на защитните диги по поречието на Дунав на територията на областта, обясни Цонев.

Нивото на Дунав при Видин продължи да се покачва и достигна 775 сантиметра, като повишението е с 31 см от миналото денонощие. При ниво на Дунав от над 750 см във Видин се обявява първа степен на готовност от плана за реагиране при високи води.

Състоянието на защитните диги във Видин е добро, всички защитни съоръжения по поречието на реката са проверени.

Припомняме, че преди броени дни в МОСВ постъпи информация от румънска страна, която предупреждава за критично покачване на нивото на река Дунав. Очакваше се,че на 18 март нивото на река Дунав при Видин ще надвиши границата за опасност от наводнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: дунавниво на водата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Видинчанин преди 11 години
Е 2006-та имахме късмет с кмета Иван Ценов.Сега дано господ ни опази,че с тоя кмет,дето приоритет са му икономиите сме си жив зян!Утайките от кафето да си бяха хвърляли на надлеза нито една дупка да нямаше.Ама те и *** не хвърлят!Кмета сигурно и тях е продал.Ако така я караме след някой месец ще падне надлеза върху жп линията,та и жп гара няма да имаме!Не знам на тоя кога му изтича мандата,ама май ще трябва пак да търсим Ценов,та да живне града!
3
0
 
3
 
! Отговори
сър Милчо преди 11 години
Добре че са тия стени построени отпреди стотици години, и ни пазят все още. Европа отпусна пари ама те отидоха са софиското метро, едни да пътуват удобно други да се удавят ... Бог да дава здравнина на тия старини стени, гола-вода е политиката на България и Видин го знае много добре ...
2
0
 
3
 
! Отговори
Искра преди 11 години
Фидосова е нагазила реката да провери строителството на моста.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей сега се връщам, ходих за риба точно там, имаше и едно удавено куче