Предлагат министерство за майчинството за повече бебета

Само за година ражданията са намалели с 1 600, отчете д-р Георги Стаменов
80
Предлагат министерство за майчинството за повече бебета
Снимка: Булфото, архив

Заради проблемът с обезлюдяването и демографската криза трябва да има агенция или министерство за майчинството, предложи един от най-добрите ин витро специалисти д-р Георги Стаменов пред bTV.

Обезлюдяването е от години, но проблемът става все по-сериозен и само през 2012 г. са заличени 24 села и махали, което никога досега не се е случвало, коментира и доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при БАН.

Според нея трябва да има поне 20-годишна стратегия за справяне с демографската криза, защото все повече намалява броят на българките във фертилна възраст.

Още по темата

Става дума за жените на възраст от 15 до 49 г., които могат да раждат, като само за миналата година броят им е с 26 хиляди по-малко в сравнение с предходната, а ражданията са с 1 600 по-малко.

От 2001 до 2012 г.  те са намалели с 280 хиляди, уточни д-р Стаменов.
 
Според доц. Христова семействата у нас сравняват доходите си с минималните доходи на родителите си и едва след като са минали този праг, се решават да имат поколение.

В родопското с. Црънча, например, много от работоспособните мъже и жени са заминали за Англия и Гърция. Децата им се отглеждат от баби и дядовци, а бебета проплакват много рядко, показа в репортаж bTV.

Дядо гледа момиче на 12 г. и сестра й, защото баща им ходи от 5 г. в Англия, а с майката са за постоянно там от 2-3 месеца. Дядото гледа двете дъщери в семейството.

Друг възрастен мъж е поел отговорността и за трите си внучена, най-малко от които няма и две години. 

Това са два от примерите в Црънча.

По думите на кмета на селото хората от там получават по 50 паунда на ден на Острова. Бавно и полека те изтеглят и децата си към чужбина.

Мнозина от местните хора ще заминат в началото на май на гурбет и не възнамеряват да гласуват на предстоящите избори.

Преди година жителите на Црънча, което се намира на 2 км от границата с Гърция, обявиха, че искат да се присъединят към съседите ни в знак на протест, че семейните им земи не са реституирани и не са върнати на собствениците след промените преди 20 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: бебераждане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, то на сетава с министерство! А със създаване на нормални условия на живот. Като взимаш 400 лева и се чудиш дали утре ще имаш работа как да родиш? И как да си сигурен, че това дете утре ще има с какво да го храниш. А министерството какво? Само още ще раздуел администрацията и нищо! Какво ще правят? Ще ходят да агитират хората ли? Или ще пускат реклами от типа "Бъди патриот! Роди дете в България!" Смяяяях!
8
0
 
10
 
! Отговори
искаммм преди 11 години
Пу, да съм министъра.
7
1
 
9
 
! Отговори
* преди 11 години
Майките с 4 живородени деца преди ги пенсионираха на 45 години отменили са го . Това означава , че за едното майчинство никой няма да ражда и да гледа 20 години деца
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не агенция или министерство, да излекуват социалната система и да въведат равнопоставеност! Знаем много добре кои се възползват сега от нея, няма нужда и министерство да им правят.
5
2
 
28
 
! Отговори
топ измама преди 11 години
ПО ГОЛЯМА НАГЛОСТ НЯМА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТА НАЛИ ОГРОМНИЯ ЧИНОВНИЧЕСКИ АПАРАТ "ИЗПАПКВА" ПАРИТЕ ЗА БЕБЕТА и вдига данъците.Само закриването на министерства ще вдигне раждаемостта.
4
1
 
37
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
КАТО Е БЕДЕН НАРОДА ,КАК ДА ГЛЕДА ДЕЦА !! САМО *** СЕ РОЯТ КАТО *** ,ЗАЩОТО НЯМА ОТГОВОРНОСТ КЪМ ДЕЦАТА !!! НИКАКВИ ПОМОЩИ ЗА *** БЕЗ ЗАВЪРШЕН 8 КЛАС ,ИЛИ ПО МАЛКА МАЙКА ОТ 18 ГОД !!
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нуждата от адекватна политика за справяне с демографския проблем е крещяща, но трябва да бъде много добре обмислена, за да не се превърнем в развъдник на ***. Помощи само за майки над 18 години, само до второ дете, само ако детето ходи на училище и т.н.
2
0
 
18
 
! Отговори
Бебе преди 11 години
Доктор Стаменов е изключителен специалист !!!Благодарни сме му за нашето бебче !!!
1
3
 
25
 
! Отговори
Една преди 11 години
Още 1000 лапачи на държавната трапеза! Няма свършване на чиновническата лакомия!