Доматите: На борсата 20 стотинки, на пазара 2 лева!

Стоки от Македония, Турция и Гърция сриват родното производство
Обновена: 2 юли 2013 14:49 | 2 юли 2013 14:49,
108
Доматите: На борсата 20 стотинки, на пазара 2 лева!
Снимка: БТА

Над 200 зеленчукови производители блокираха пътя Пловдив-Пещера. Те протестират срещу ниските изкупни цени на доматите, които в момента се продават за 20 стотинки на килограм.

Производителите изсипаха 10 тона домати на шосето край Ново село. Те настояват държавата да се намеси и да спре вносните домати, които на борсите се търгуват по 17 стотинки.

Земеделските производитеи искат министреството да гарантирана минимална изкупна цена от 60 стотинки за килограм български домати, защото в момента той се изкупува от прекупвачи на три пъти по-ниска цена, а по пазарите върви между 1,50 и 2 лева за килограм. Розовите се търгуват за 2,60 лв.

„Цялото село се изхранва с отглеждането на домати, с тези изкупни цени не можем да си покрием дори труда”, оплакват се производителите. Те твърдят, че борсите са залети със стока от от Македония, Гърция и Турция и че по този начин се срива българското производство.

В същото време от Асоциацията на земеделските производители в България се разграничиха от протестите, защото са получили уверение от земеделския министър, че започват проверки по борсите. Вчера производителите имаха среща с Димитър Греков, който ги увери, че по тържищата и границите пуска инспектори, които да следят за нарушения при вноса на зеленчуци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
10
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
Тичам на там с ракията !!!
51
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Лидъл " продава само румънски домати тази година , миналата бяха полски , според мене проблема е в големите търговски вериги , трябва да имат задължението да продават във веригите си българско производство (напр. минимум 75%) и директен достъп на производители , а не далавераджии
50
1
 
4
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
искате ли домати по 10 лева? очукани, ожелеин ама по 10 лева? спомянам си как един премиер призовавше да не купуваме, за да паднат цените! За бога братя не купувайте - извика Димитър Попов, програмен премиер.
49
1
 
9
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Adam Smith, не е така. Когато прекупвача играе в комбина с борсата и прилага силови методи, тогава вече няма свободен пазар и ще ядем домати по 5 лв.
48
3
 
23
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Хората не протестират срещу пазара, а срещу мутрите-прекупвачи!
47
2
 
16
 
! Отговори
domata преди 10 години
а защо тия които идван от чужбина които имат превоз и тн куп разходи са по евтини от наште ???????????
46
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯма домати по 2лв. на пазара !Що лъжете бе ? И какво ви интересува колко са на пазара?
45
2
 
2
 
! Отговори
баба ви преди 10 години
До Adam Smithвземи се скрий някъде с този псевдоними баба ти знае имена на икономисти, ама и знае, че теориите им са само теории и нямат общо с действителността. или поне не на тази планета.
44
3
 
9
 
! Отговори
баба ви преди 10 години
защото зад всеки производител се редят няколко паразита прекупвачи
43
2
 
7
 
! Отговори
Дедо Ви преди 10 години
Не ми плачете че Ви натискат с изкупните цени а се хванете в ръце, открийте магазин в големия град и продавайте! Ако претенциите Ви за качество са видни пазара ще го оцени! Толкоз....
42
1
 
6
 
! Отговори
Поликарбонат преди 10 години
Тези домати от снимката защо не се разпльокват от удара с асфалта?
41
2
 
30
 
! Отговори
домат преди 10 години
Въпреки негативните коментари срещу българските производители ще ви кажа, че днес си купих кило БГ домати за 1,20 лв. и бяха 100 пъти по вкусни от изкуствените вносни дето нямат никакъв вкус, а на всичко отгоре в големите вериги са и по-скъпи.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не би просто бабичките и производителите от Турция и Гърция да бачкат повече от наще бабички и производители? Възможно ли е това да е причината. Не мога да зацепя нещо...
39
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз искам Министъра на икономиката да определи минимална изкупна цена от 10 000 лв. на мойта продукция!И не искам да има внос! И не искам да има конкуренция!Само мойта продукция на задължителна цена!
38
1
 
11
 
! Отговори
аз преди 10 години
защото някой си прибира комисиооните
37
5
 
26
 
! Отговори
Гацо Адекватния преди 10 години
Ако искаме адекватни мерки 1 Затваряме или ограничаваме вноса на домати и други зеленчуци докато имаме родно производство 2 Правим иск за разрешение на внос в ЕС знаем че БГ е с ограничение подписано от Кунева-Пръмова 3 Трябва жесток контрол за вредна продукция каквато е вносната . ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ БДС НАВСЯКЪДЕ САМО ТАК АЩЕ ОТРЕЖЕМ АПЕТИТИТЕ ЗА БЪРЗИ ПЕЧАЛБИ НА РАЗНИ МОШМОРОЦИ
36
1
 
22
 
! Отговори
Мен преди 10 години
До АнонименТи като искаш да ядеш чуждестранни неща, отивай да ги ядеш в чужбина. Отиди си в Турция, Гърция и където искаш. На мен ми се ядат стоки и продукти от българското село!
35
0
 
6
 
! Отговори
контрабандист преди 10 години
До 23Какви контрабандни канали те мъчат, когато в ЕС няма никакви ограничения за търговия?? Да не си мислиш, че доматите се облагат с акциз като алкохола и цигарите?
34
1
 
3
 
! Отговори
Уж наши пък... преди 10 години
Снимката много "пластмасова" бе...
33
0
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 10 години
Първо си обясни защо турските, гръцките и испанските домати са по- евтини (като производителите им също са получили субсидии), след това си обясни от къде точно идва разликата между цената на изкупуване и продаване на крайния потребител и след това пиши антикомунистически коментари, шматка!