Откриха телата на двамата миньори от "Ораново"

18 денонощия спасителите се опитваха да открият Николай и Иван
Обновена: 2 авг 2013 14:09 | 2 авг 2013 09:37,
91
Откриха телата на двамата миньори от "Ораново"
Рудник "Ораново". Снимка: БТА

След 18 денонощия издирване спасителите откриха мъртви двамата затрупани миньори - Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Още по темата

Сутринта спасителите откриха каската на единия от тях и обявиха, че скоро ще стигнат и до работниците, които бяха затрупани на 16 юли, когато кална маса се свлече и уби други двама работници в мината.

До края надеждите бяха, че Иван и Николай ще са живи, укрити в ниша на галерията, но уви.

На място вече са пристигнали екипи на полицията и на Съдебна медицина. Всеки момент се очаква управителят на рудника Валери Манов да съобщи повече подробности.

Вчера икономическият министър Драгомир Стойнев съзря куп нарушения на концесията и в работата на миньорите в рудника.

"Ораново" не плаща концесията си и работи без одобрен план и обхват на дейностите. Администрацията е знаела това и си е затваряла очите. Освен това не са плащани заплати за второто полугодие на 2011 г. и цялата 2012 г.", каза той.

По думите му тази "престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес" ще бъде пресечена. Стойнев намекна и за възможно отнемане на концесията на собственика на мината.

Днес министърът ще представи пред депутатите данните, с които разполага по случая "Ораново".

Междувременно днес ще бъде погребан 49-годишният миньор Асен Грънчаров от Благоевград, който почина в мината вчера.

От Областната дирекция на МВР-Благоевград съобщиха, че причината за неговата смърт е инфаркт на миокарда. По случая е образувано досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: миньориОраново
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
30
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 10 години
Има един начин да се оправят нещата. Почвай да ги избиваш мръсните и алчни капиталисти. Ще се страхуват за живота си. Хем ще подобрят качеството на труда, хем работните заплати ще се вдигнат поне 5 пъти.
58
1
 
27
 
! Отговори
Гешо преди 10 години
Къде беше Тренчевия , или завалията въобще не е чувал че заплатите не са платени , и колко ли такива фирми има ?
57
1
 
33
 
! Отговори
Кутев преди 10 години
Докога проверяващите органи ще "проверяват" малките магазинчета и ще им свалят по 10 кожи от гърба, а такива с един подкуп и може да минат метър? Как така сега има констатирани нарушения и то много, а примерно миналата година (или месец), когато са били предните проверки всичко е било наред? Докога комисиите, които отговарят за това ще играят роля на кожосъдирачи, а не на такива каквито трябва да са - едни прости чиновници, на които аз им плащам заплатата, за да си вършат работата?
56
2
 
17
 
! Отговори
иван преди 10 години
изчерпах лимита,продължавам....с травербан.В пласта е акумулиран метан с огромно налягане,поставяме манометри,дупчим за дегазация и въпреки това при разкриването изхвърля и затрупва цялата изработка,затова предварително сме изтеглили всички работници!Това е положението и не завиждайте на "големите "ни пенсии,защото ние всеки ден рискуваме живота си,докато вие си пърдите спокойно в креслата!
55
4
 
8
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До иванНе, ти нищо не знаеш, Волен каза, че имаме много руда, но лошите са ни я взели!
54
2
 
10
 
! Отговори
иван преди 10 години
Повечето от пишещите тук сте ***,които халхабер си нямате какво е мина!!!Каква руда бе ***,това е мина за въглища?!Знаете ли какво е ВИВГ??Аз съм минен инженер и с две прказки ви казвам-не хулете хората,които ръководят това най-опасно и тежко производство,те могат да допуснат грешки,но в случая не е така.Това не е цех с машини за чиито обезопасяване са мислили инженери,това е работно място,къдетовсичко може да се случи при спазени мерки за безопасност.Пример:разкриваме въглищен пласт с тр
53
0
 
26
 
! Отговори
Ал преди 10 години
Каква е реакцията на профсъюзните синдикати по този случай? Някой знае ли дали въобще има ли реакция , все пак нещата там са суперскандални! Средновековни условия на труд , две години неплащане на заплати и това в страна от ЕС през 21 век !! Защо мълчат Тренчев и оня ***,шефа на КНСБ /забравих му името/. Колко ли им е платил Ковачки за мълчанието?
52
0
 
20
 
! Отговори
Бастилията преди 10 години
Време е гилотината да се развихри и по нашите географски ширини.
51
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига глупости, нали затова ще взимат заем, да го раздадат на червените капиталисти като тоя. Ами няма пари за укрепване, човека откъде да ги вземе. А това, че не били плащани заплати са глупости. Миньорите да не би да са работили за без пари.
50
3
 
6
 
! Отговори
SS преди 10 години
плащат , банките сфетват червено , създава се нестабилнос. Почват приказки ще се оплашат инвеститорите , демек ще си изтеглят парите от България и в крайна сметка наще водачи се почесват многозначително и си казват 5,6 човечета голема работа ние имаме да спасяваме цялата страна. Пернишкия палаш ще го водят ден два подъдим накрая някой ще измрънка , че от некъдърност диказателствата не са събрани как трябва и карай. ТВ СЕ КАЗВА ДА СИ РОБ НА ПАРИЧКИТЕ.
49
0
 
26
 
! Отговори
Краси преди 10 години
Светла им памет на загиналите! Поклон пред мъката и съдбата им в опит да изкарат прехраната си!!!... А сега нека всички дето са си затваряли очите и ушите за безобразните условия на труд - в мината да поработят! А на наследниците доживот същите джобни като на "детенцето" на концесионера. И хайде стига гавра с тези, на чийто гръб някой забогатява !
48
0
 
30
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
Мир на праха ви, честни труженици. Моите съболезнования на семействата...
47
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 10 години
Не се напрягайте толкова , няма значение кой е начело на държавата ние в момента живеем в капитализъм и силата е на страната на парите. Сега всеки за да се храни му трябват парички и какво се получава , тоя пернишкия палаш сега ще го подгонят той ще иде при министърчето и ще му каже затварям всички мой предприятия от което следва повишаване на безработицата 1 път, после други фирми които работят с него губят поръчки следожателно безработица 2 път . Работниците които са взели кредити спират да ги
46
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Това е комунистическа фирма близка до днешните демагози . Айде сега да видим какво ще последва . Или два дена фишеци и после всичко по старому , както целия преход , грабежи , грабежи и пак грабежи и демагогия .
45
2
 
20
 
! Отговори
държава = мафия преди 10 години
"Ораново" не плаща концесията си и работи без одобрен план и обхват на дейностите. Администрацията е знаела това и си е затваряла очите. Освен това не са плащани заплати за второто полугодие на 2011 г. и цялата 2012 г.", каза той."Държавата на мутрите и престъпниците !!!!!! Къде си Тикво, къде си Станищев я ми обяснете по горният текст, престъпници смотани !!!! Заслужавате да увиснете на жълтите павета !!! Това са поредните 2 убийства които станаха с ваша помощ !!! ***!
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо нищо в БГ не е така, както в НОРМАЛНИТЕ държави? Рудата е национално богатство, собственост на държавата. Кой и как е дал мината на концесионера??? Някоя от управляващите партии е дала концесията "под масата" на свои хора, и сега и тия и ония си пълнят черните каси, за сметка на живота на хората, които им робуват. Природното богатство трябва да се ползва от всички граждани, а не да се дава на частници да трупат милиони и да стават мафиоти, подпомагани от управляващите!
43
9
 
18
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
хора ! не кревете реалноста! Пак ГЕРБ са ви виновни , за всичко ГЕРБ са виновни ! А каде бяха БКП преди да има ГЕРБ - 20 ГОДИНИ!? И тях ги нямаше ! стига сте плюли по ГЕРБ гадни комунисти платени и то на фона на такава статия как не ви е сРАМ! Бог да ги прости , сили да дава на семействата им ..ще се моля за тях.
42
2
 
31
 
! Отговори
Д-то преди 10 години
В една цивилизована държава след такава трагедия биха заваляли обвинителни актове, оставки и купища проверки не смо в отрасъла, а навсякъде. Ние тук гледаме новините, съжаляваме горките хорица, благодарим, че не ни се е случило на нас и си казваме, че няма такава държава. Е, има я - нашата. За съжаление имаме едни безочливи, безсъвестни и лицемерни политици, за още по-голямо съжаление не само от една партия, а всички! Дано има Господ!
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въобще били ли са живи след като ги е затрупало?
40
9
 
27
 
! Отговори
Сотир пелтека преди 10 години
До СотирА къде бяха правителството на Герб тези 4 г защо мълчаха. Или бяха заети да прибират рушвети?