Цените на едро на храните с 5.5% по-ниски отпреди година

Поскъпнали са млечните произведения
Обновена: 3 ное 2013 09:26 | 3 ное 2013 09:26, Веселина Йорданова
24
Цените на едро на храните с 5.5% по-ниски отпреди година
Снимка: БулФото-архив

През октомври цените не едро на основите хранители стоки са били по-ниски спрямо година по-рано.
Понижението на индекса на тържищните цени на годишна база е 5.5 на сто, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

През миналия месец се запазва тенденцията, наблюдавана през последните два месеца на спад на цената на слънчогледовото олио, като само през октомври то поевтинява с 3,6 на сто до 2,11 лева за литър. През миналия месец яйцата поскъпват с една стотинка до 0,19 лева за брой.

Цените на млечните произведения се задържат около нивата от септември, само кравето масло поскъпва с около 3 процента. Цените на свинското и пилешкото месо са с незначителна промяна на месечна база в диапазона един - два процента, а колбасите поскъпват с 5 процента.

През месеца продължава поскъпването на фасула, а цените на захарта и ориза са със лек спад в рамките на 2 на сто. Средномесечната цена на брашното е без промяна спрямо предходния месец. Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база има при кравето сирене (13 процента), а поскъпването на кашкавала и маслото е с около 5 - 7 на сто.

Цените на месото и месните произведения през октомври тази година се задържат около нивата от преди една година. Значителен ръст спрямо октомври миналата година е регистриран при цената на зрелия фасул, който се продава по 4,11 лева за килограм, с 35 на сто повече от преди година.
Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио, яйца и ориз) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 20-26 на сто. Цените на едро на захарта и брашното са с около 10 на сто по-ниски, а при ориза се наблюдава ценови спад на годишна база с 4 на сто.

През октомври, спрямо септември се наблюдава ръст на цените на оранжерийните домати и краставици и на зелените и червените чушки. Поскъпването на оранжерийните домати на месечна база е 24.6 на сто, на оранжерийните краставици - 6 на сто, а на чушките около 30 на сто. Цените на останалите зеленчуци падат на месечна база в рамките на от 2 до 4 процента.

Цената на ябълките е по-ниска спрямо предходния месец с 4.7 на сто, а цената на гроздето се доближава до стойностите от септември. През октомври 2013 г. се наблюдава поскъпване на годишна база на оранжерийните краставици с 47,2 на сто. По-високи цени през тази есен се наблюдават при зелените и червените чушки и морковите. Въпреки поевтиняването на картофите през последните 2-3 месеца, тяхната цена на годишна база остава по-висока с около 18 на сто, посочват от ДКСБТ.

На годишна база се отчита поевтиняване на зелето с 19 на сто и на гроздето със 17.6 на сто. Цените на оранжерийните домати и ябълките се движат около нивата от същия месец на предходната година, допълва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: храницени на едроДКСБТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Купувай, народе на едро!
21
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
А на дребно растат с 200%.лъжлива работа е това статистиката, ама ние не пасем трева господа статистици.знаем колко пари влизат в джоба ни и колко и за какво излизат.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мен не ме интерисуват цените на едро, аз съм обикновен потребител и ме интерисуват цените на дребно и истаната е , че цените на дребно почнаха да се сериозна покачват. Какво прави НАП тогава? къде отива разликата от търговеца на едро до потребителя?
19
1
 
3
 
! Отговори
Аре преди 10 години
хлябът си сигурен че му следиш грамажът от поне 3 години ти така казваш....а истината е че си далече от производството и там се вкарва най големите *** нискокачествана суровина даже за белият вкарват некви химмии житото да избелеЕ и да изглежда бял ....влизай в час умнико .....kакво има общо Европа с нашият хляб като тая година е суреп висок добива от поне десат насам и цената не пада а се ВДИГА,,,,И АКО ЯДЕШ САМО ХЛЯБ ЩЕТИ ИЗПОПАДАТ ЗЪБИТЕ ХАПВАЙ И СИРЕНЕ ОТ ХУБАВОТО ДЕТО Е 12 ЛВ КИЛОТО
18
0
 
0
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
За хлябът става дума.
17
1
 
0
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
до 16Е грамажът си го пишат все същият.
16
0
 
6
 
! Отговори
ДО 12 преди 10 години
ти си голямо шиле... цената ти е една толкова време щото ГРАМАЖЪТ ТИ Е МНОГО ПО МАЛЪК! много глупава хора има.де.шоколадите българските вече не са 100 грама а 90 така се прави а цената ти е същата, примерно най ясно се вижда КИСЕЛОТО мляко от 500 грама вече е 350 грама...Месото вече е с 20 на сто повече тва е от десетина дена !
15
0
 
7
 
! Отговори
Додо преди 10 години
Тройната коалиция реши въпроса с глада за всички, които пазаруват и се хранят на едро ...
14
0
 
9
 
! Отговори
Минувач преди 10 години
Мда цените за купуване от бедните земеделци от село намаляват а цените на дребно (от ЧУПЕЩИТЕ СЕ ОТ РАБОТА ПРЕКУПВАЧИ) се увеличават!Добре дошли в мутростан където далаверата царува!
13
2
 
10
 
! Отговори
мдааа преди 10 години
Нито миг не съм се съмнявал в райския живот които ни осигорява БСП,ДПС и Атака.
12
2
 
3
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Основно ям хляб - ръжено пшеничен. Все си е 1,09 лв. от няколко години. Преди да влезем в ЕС беше 0,55 лв. И след влизането ни в ЕС изведнъж стана 1,09 лв.
11
0
 
2
 
! Отговори
ганчо преди 10 години
ако ще и с 50 % да паднат,пак няма кой да им ги купува,ай яжте си ги сега....
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прекупвачите търговци пак са се облажили. Месото в кварта ми е скочило с 1,5 лв спрямо миналата....яйцата с 3-4 стотинки спрямо миналата година Олиото и ориза си стоят на една цена.Да ходя да пазаря на едро ли, к'во ли?
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цените на едро на храните с 5.5% по-ниски отпреди година - 'начи изкупните цени са намалели и на родния производител му е хакнат,... ' начи при увеличени цени на дребно народа /портебителите/ са изклатени! кой пичели - прекупвачи и продавачи!! УРАпак!!!!!
8
8
 
1
 
! Отговори
анономен преди 10 години
То май е месото е храна,а?Това е , дойдоха кадърни хора и нещата бавно , но сигурно си вървят по план.А , ако беяе на власт , г-н АЗ ПОСТРОИХ.............
7
2
 
8
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Ами това значи, че още повече прецакват производителите, които и без тва от край време продават на безценица.А крайните цени на дребно как са?
6
2
 
3
 
! Отговори
аС преди 10 години
Месо...млечни продукти , също....Ммм...дааа.... И един мармот , в станиол ги обвива.....
5
1
 
18
 
! Отговори
лъжа преди 10 години
месото е скочило с над 10% за година. Това е неоспорим ФАКТ !
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евала на Станишефф и Моника!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз на портмонето ли си да вярвам, или на вашето журналистическо промиване на мозъци?!???....Цените си растат, не знам от къде взимате информацията, трябва да е от държавния институт по стъкмистика.