4000 на протест заради Куршум джамия

Преди дни съдът я върна на Главното мюфтийство
Обновена: 9 ное 2013 16:18 | 9 ное 2013 16:15,
120
4000 на протест заради  Куршум джамия
Снимка: Dnes.bg

Близо 4000 души излязоха на протест в Карлово. Хората протестираха срещу решението на Пловдивския окръжен съд да върне Куршум джамия на Главно мюфтийство. Джамията от 15 век е паметник на културата, но сега има реалната възможност да се превърне в молитвен дом.

Шествие по централните улици на града направиха хиляди карловци. В протеста им се включиха и фенове на отборите Левски и ЦСКА.

„Това директно според мене си е удар срещу нашата българска нация, защото това в Турция никога няма да стане, а ние го допускаме да стане в България”, смята Мариян от Карлово.

„Досега протестите бяха срещу всички институции, но досега заобикаляха съдебната система, ако някой безумец тръгне да връща земя и български имоти на едно вероизповедание, те ще тръгнат и срещу съда”, твърди Елена Ваташка.

Над 13 хиляди подписа са събрани в защита на културния паметник.

"В България аз не виждам да има правосъдие и такива решения са се взимали и след 10 ноември, имало ги е и преди 9 септември, защо да ги няма и сега”, попита с ирония отец Стоян Амбарев.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов призова Главно мюфтийство да се откаже от съдебния иск.

„Това е нещо, което принадлежи на всички карловци – и на християни, и на мюсюлмани, никой не може да взима част от центъра на Карлово и няма да го позволим”, заяви карловският кмет.

В Карлово живеят около 500 мюсюлмани, които имат една действаща джамия. Останалите 25 хиляди души изповядват християнската религия и посещават два православни храма. От Главно мюфтийство заявяват, че не взели решение за бъдещото на културния обект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: протестджамиякарлово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
anonim преди 10 години
vre mnogo patrioti,gladni bilgari...
92
1
 
9
 
! Отговори
Козия рог преди 10 години
Армагедон е неизбежен и сатаната ще бъде разгромен !
91
2
 
11
 
! Отговори
козия рог преди 10 години
До Turkish Man From BGСмърт на всички *** !
90
2
 
12
 
! Отговори
BG STUDENTI преди 10 години
ot GERMANIA sme s VAS !!!PODKREPA sreshtu islamizacijatana NA NASHATA RODINA BULGARIA Ste pishem PROTESTNO PISMO do sada v Plovdiv.
89
2
 
30
 
! Отговори
Дан Колов преди 10 години
КАРЛОВЦИ, ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е С ВАС!!! ГОТОВИ СМЕ ОТ ВАРНА ДА ДОЙДЕМ И ДА ВИ ПОДКРЕПИМ!!! НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ турците ДА СЕ ГАВРЯТ С ЕДНО СВЯТО МЯСТО, КАТО РОДНИЯ ГРАД НА АПОСТОЛА!!!
88
2
 
29
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
Цяла България е с вас. Не позволявайте лека полека да се заличи честта и спомена за Левски!Няма да допуснем второ робство, ако трябва ще се организираме и ще дойдем до Карлово!
87
0
 
14
 
! Отговори
SSS преди 10 години
Ayde vsichki tatari obratno v Tatarstan !!!
86
1
 
28
 
! Отговори
. преди 10 години
До ИсторияНе се излагай. Много знаеш какво е казал Левски.Ние, гражданите на Карлово НИКОГА няма да позволим тази джамия да стане действаща!!!
85
9
 
0
 
! Отговори
Bylgarka преди 10 години
xaxaxa ne e dobre rabotata.... oshte se obijdayte... hvala vas.... iznervihte me veche.... q po-kulturno.... djamiqta nqma da byde vyrnata.... i tochka-tq si e tqhna.... tochka ... Bojii dom - pametnik ! ????!!!! PAMETNIK na koe !? I s koe pravo Bojii dom pametnik !???? Kak ne vi e sram.... Strah ot Bog nqmate li....?! Syrdete se na Kabaivanov... i za drugite izbori da znaete.... pffff
84
0
 
5
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Абе Гърците пазят тишина да не събудят Българите,няма ли да се запитате какво имат в предвид Византийците та стъпват на пръсти????Да събудиш ТОЗИ народ може само психопат или мазохист,господа "кукловоди".
83
1
 
28
 
! Отговори
Ееее, преди 10 години
До История. Тц, тц, тц, никак не си на ясно с историята! Турците са завоеватели, те не са местно население прело друга религия. Каква реципрочност те гони? Всички джамии са строени върху християнски храмове. С други думи те са собственост на българската църква, не на мюфтийството! Желязната и други църкви са строени за да не се бунтува раята, все някой е трябвало да плаща данъци! Не пиши за неща които незнаеш!
82
2
 
2
 
! Отговори
anonim преди 10 години
bili sa varvari ubiysi,ama za 500 godini ne mojali da unistojat sepa bilgari?????
81
1
 
31
 
! Отговори
Държавна измяна!!! преди 10 години
Съдебният състав постановил този позорен акт трябва да бъде съден за държавна измяна! Османските завоеватели са разрушили българска църква и върху основите и са построили джамия, така се е появил този мюсюлмански "имот". Чрез обсебване. До краят на 19 век България е била част от Османската империя в резултат на военна агресия, обсебване. Този "съдебен" акт означава само едно - българският съд официално признава отказ от национален суверенитет и подготвя "законното" ни присъединяване към Турция!
80
3
 
27
 
! Отговори
До Turkish Man.... преди 10 години
Виждаш ми се разумен човек и затова предполагам, че разбираш, че всичко това се получава най-вече заради арабо-африканското нашествие и подкрепата на ДПС за случващото се . И за мое огромно съжаление изглежда това ще наруши етническия мир и ще стигнем до гражданска война. Освен арабите ще го отнесат и всички национални предатели.
79
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
lumpenite sa se vdignali no neznayat s kakvo se zahvashtat
78
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много се радвам, че Българите се обединяваме срещу ислямистката инвазия/от афроараби и техните подръжници от мюфтийството и ДПС/ в нашата Родина. Браво на ЦСКА-рите и Левскарите, както и на всички родолюбиви Българи. Респект и България над всичко и всички. БОГ да пази България.
77
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да,избита са точно на този площат на който е джамията.На няколко стотин метра е къщата на Левски.Там ли точно трябва да вие имама ваща мама...
76
41
 
8
 
! Отговори
Turkish Man From BG преди 10 години
Много лесно ви манипулират..аз пък не виждам какво ще стане ако джамията мине към мюфтийството. В 15 милионен Истанбул живеят шепа арменци но всеки ден се чува звън от арменската църква в анадолската част на града и хората си минават покрай нея и никой не обръща внимание вие тука ревете.С този манталитет нищо няма да постигнете.
75
10
 
4
 
! Отговори
anonim преди 10 години
i tursite virnaha imota na tsirkvata v odrin,skoro.hey bilgari v koy vek jiveem...
74
6
 
27
 
! Отговори
една българка преди 10 години
Оставка на съдийката,подписала предателския документ!