Бежанците в Харманли струват 0,5 млн. лв. годишно

Сметките са направени за 1300 души в лагера
Обновена: 25 ное 2013 17:23 | 25 ное 2013 16:50, Камелия Цветанова
22
Бежанците в Харманли струват 0,5 млн. лв. годишно
Снимка: Булфото, архив

Около 500 000 лева ще бъдат разходите за една година на община Харманли, за да може да изпълнява ангажиментите си към открития в града временен център за настаняване на чужди граждани, търсещи закрила у нас. Разчетите са направени при сегашния брой на обитателите на центъра - около 1300, съобщи заместник-кметът на Харманли Минка Стоянова, цитирана от БТА.

Центърът в Харманли е един от най-натоварените в страната. Капацитетът му е 450 души и заради това се наложи над 400 бежанци да бъдат настанени в палатки и фургони. Заради лошите условия част от бежанците обявиха гладна стачка миналата седмица.

Още по темата
Стоянова посочи, че общината поддържа чист района вътре и около центъра, осигурява дърва за огрев, както и медицински грижи за чужденците в общинската болница.

Кметът на Харманли Михаил Лисков е изпратил докладна записка с прогнозираните разходи до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е и председател на Националния оперативен щаб.

Прави се всичко възможно, особено през последните два месеца, в центъра да бъдат осигурени по-добри условия за живот на тези хора, изпаднали в нужда, отбеляза Стоянова.

Тя добави, че днес е предоставена линейка на болницата в Харманли от министъра на вътрешните работи, която ще бъде на разположение на хората от центъра.

През миналата седмица бежанците в Харманли излязоха на протест с искане за по-добри условия в лагера и по-бърза процедура за даване на статут.

По този повод кметът Михаил Лисков излезе с декрарация на официалния сайт на община Харманли, в която заяви, че проблеми има вътре в бежанския център. В нея той заяви, че той и общината в никакъв случай няма да допуснат да се наруши сигурността на населението от хигиенен, криминален и всякакъв друг аспект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Бюджет на община преди 10 години
Това са парите, които общината дава! Не знам колко е бюджета на Община Харманли за тази година но намерих за миналата и той е малко над 16 милиона лева или 3 процента отиват за бежанците, което никак не е малко. Представете си, че държавата дава 3 процента от държавния бюджет на бежанците или все едно да дадем парите за образование!
17
2
 
4
 
! Отговори
чичо Митко преди 10 години
Каква е тая издънена статия? това пари ли са? от ЕС получихме повече за бежанците! стига настройвахте хората само
16
7
 
1
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
и погледни тези деца и има кажи да се върнат назад хиляди км, понеже ние искаме 200 кинта към пенсиите. Срам ме е от вас.
15
6
 
3
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
Бежанци- хей и те са хора, ХОРА, ясно ли ви е. И щом можеш да пишеш тук значи имаш ток, нет и комп., и едва ли си от гладните. Знам защо го правиш, за да настройваш хората, и да събираш гласове за Твоята партия. Та това са нещастни хора изгонени от войната, без дом и топлина. Абе Вие луди ли сте. Или озверяхте!!! И не всичко е пари !!!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бежанците могат да спрат само ако изгоним този *** еврокомисарката ни от България защото ги мамят в Турция, че от тука ще отидат по Европа благодарение на нея.
13
0
 
2
 
! Отговори
боко тиквата преди 10 години
вие дребни болни мозъчно журналистчета , правите промивка на ума ама неминава , тия всички който домъкнаха продажниците ,мислите си за джобааааааааааа,как да го напълните повече ,за безработният българин , нищ нито ред ,ема нали знаете колелото се върти ,тия всичките да ги изпратите на путин , и на еврейчетат не на нас 200л пенсия , айде по дяволите
12
1
 
9
 
! Отговори
у преди 10 години
нагли и продажни журналисти опитващи се да ни натрапват че сме били ксенофоби,нима не е вярно че където има струпване на бежанци престъпноста не е скочила премълчават го,и как да не съм против тях като за 10 000 са похарчени 250млн лв и още ще се харчат,а за болни и нуждаещи се наши деца пари няма а ги карат унизително да молят за помощ чрез смс,а и тия са мюсулмани фанатици те мразят християните,как ще се интегрират в обществото ни,а и нарочно ги испращат тук и то не за наше добро а обратното
11
0
 
7
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Тенденциозно заглавие.После в статията разбираш, че толкова ще струват, но това са разходите САМО на общината, а не и на държавата.
10
0
 
10
 
! Отговори
Боже пази България! преди 10 години
Добре - потребяват наша храна, а от къде пари за да пазаруват? Дали тези майки/жени ще могат за в бъдеще да си изкарват парите? От къде? Та те не знаят що е работа! Повечето от тях са само домакини! А колко от тези бежанци имат и мъже? Млади момчета и момичета, които ще трябда да възпитаваме и приобщаваме?
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а правим ли сметка корко струват нашите ***,авто крадци,джебчии,просяци на германия,франция,холандия,англия и др
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако потребяват само българска манджа не виждам проблем.парите остават в българската икономика
7
0
 
32
 
! Отговори
САМО ДА ПОПИТАМ преди 10 години
ОТ КЪДЕ ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНАТА ГИ ВЗИМАТ ТИЯ ПАРИ - ОТ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС - ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ВАС -ДА ОТ ВАС - ЦЕНЗУРИРАЩИ И СЛУШАЩИ И ПРОВЕРЯВАЩИ, ОТ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС, ОТ ВАШИТЕ И НАШИТЕ ДЕЦА, ОТ ВАШИТЕ И НАШИТЕ ДАНЪЦИ, ГЛОБИ, ОСИГУРОВКИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ КВАЗИ ДАНЪЦИВМЕСТО ДА ИМАТЕ НАПРАВЛЕНИЕ ОТ ДЖ.П.-ТО - НЯМА ДА ИМАТЕ,ДЪРЖАВАТА ЩЕ ВИ ПОГНЕ И ЗА ОНИЯ ТАМ 20ЛВ ДЕТО Е ГЛОБА ЗА НЕПРАВИЛНО ПАРКИРАНЕ ИЛИ ОТ КАТ,САМО И САМО ДА ИМА ПАРИКАЖЕТЕ МИ САМО АКО ХЛАДИЛНИКЪТ ВИ Е ПРАЗЕН ЩЕ ПРИЕМАТЕ ЛИ ГОСТИ
6
0
 
24
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
В момента затварят 30 км около Елхово и вълната от нелегални имигранти се пренесе към Резово. Сега минават оттам. Затова кметът на Царево е помолил който види бежа човек с профил на бежанец да се обади на 112. Тази история прилича на клипа за "младия меринджей"( Тъщата влизаше и излизаше през входната врата, а отстрани няма ограда)
5
0
 
11
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
До 3 АнонименПрав си 3.Като четеш тази статия да се смееш ли или да плачеш не знам!Излиза,че с 210 евро годишно на калпак до този момент или с 18 евро на МЕСЕЦ на глава общината ще им покрие разходите ако няма ново попълнение!!! Издръжката им по държавни и производствени цени без данъци,такси и акцизи ли ще я правим????
4
0
 
9
 
! Отговори
да ! преди 10 години
До Judge DreddКратко ясно и точно обяснение , с което няма как да не се съглася НАПЪЛНО !!!!
3
1
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Е, хайде, щом БСП и ДПС могат да ги похарчат тия пари само за един няколко-часов митинг, за една година няма да ги усетят. И без това всичко го плащат гражданите, а не политиците или държавните служители. Шапка на тояга !
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, *** ще ми кажете че по 1 лев на ден ли струва всеки бежанец на общината?*** *** аз . Съвсем ни взехте за мезе.
1
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И продължавам да питам каква е причината БСП/ДПС/ГЕРБ да гласуват против затварянето на границата ни за нелегални ислямисти идващи от лагерите в Турция??? ОТ КАКВО ВИ Е СТРАХ!??!?! Кое поставяте на първо място българския интерес или това какво ще си помислят или кажат отвън ?? Слуги на Турция, *** и страхливи мишки!