В бежанските центрове няма болни от туберкулоза

В България туберкулозноболните намаляват
Обновена: 26 ное 2013 15:45 | 26 ное 2013 14:53, Анисия Иванова
1
В бежанските центрове няма болни от туберкулоза
Архив: Булфото

Няма болни от туберкулоза в бежанските центрове, в които работят неправителствени организаци. Това каза д-р Тонка Върлева на пресконференция, посветена на Националната среща за представяне на добри практики в контрола на туберкулозата и мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) при работа сред уязвимите групи.

В момента три неправителствени организации работят с бежанците - в центровете в Пъстрогор, в село Долна Баня, община Нова Загора, и в София - Овча Купел и Враждебна, обясни тя.

По нейни думи на всички, които влизат там, е препоръчано да им бъде направена анкета за риска от туберкулоза и след това да бъдат насочени към допълнителни изследвания.

Върлева допълни, че преди три години е разработена брошура за туберкулозата на три езика - български, английски и арабски език. „Брошурите, които разработихме тогава, бяха изключително полезни, и продължаваме да ги разпространяваме”, допълни тя.

По отношение на заболеваемостта в страната се наблюдава намаляване на болните от туберколоза, каза Върлева и посочи данни, че през 2007 г. е била 37,1 на сто хиляди души население, а през 2012 г. е намаляла до 26,6 на сто хиляди.

През същата година са регистрирани 2280 болни от туберкулоза, което е със 127 по-малко в сравнение с 2011 г.

По данни на Националната програма за  превенция и контрол на туберкулозата в България с успешен изход  от лечението са над 85 на сто от пациентите, допълни д-р Върлева.

Тя посочи ощ, че усилията на Министерството на здравеопазването са насочени към намаляване на заболеваемостта до 25 на сто хиляди през 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От къде знаете? Огромна част от "бежанците" са свободно живеещи и придвижващи се в страната! И вие ги изследвахте на влизане за всички болести, някои от които са екзотика за нашите ширини? Я не ме разсмивайте! А може би е спаднал процента на туберкулозата в северозападна България? Изследвахте населението там, или отчитате само влезлите в болница? Грам превенция не се извършва, само се източва касата по хиляди способи.