Студентите у нас искат да са прависти и икономисти

Няма желаещи да учат физика и химия
30 ное 2013 19:14, Петя Славова
46
Студентите у нас искат да са прависти и икономисти
Снимка: Булфото

Над 40 на сто от студентите в страната учат в специалности в областта на правото, икономиката и администрацията, броят на желаещите да завършват физика, химия или машиностроене е минимален. Това каза днес във Варна Мария Фъртунова, началник на дирекция в МОН, която представи проекта на министерството за Стратегия за развитие на висшето образование до 2020 година.

В дискусията участваха зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева, ректори на варненски университети, директори на научни институти в града и студенти. Според Фъртунова окончателният вариант на Стратегията трябва да бъде готов до месец май 2014 година, пише БТА.

В момента в 51 висши учебни заведения в страната учат 243 065 младежи, а академичният състав е от 18 163 души, посочи Фъртунова. Като сериозен проблем пред системата тя посочи демографския срив и липсата на достатъчно завършващи ученици.

Фъртунова отчете, че през миналата учебна година изпълнението на приема в държавните университети е било 95 на сто, а в частните - 65 процента. Като проблем тя посочи и липсата на достатъчно млади хора, избрали научна кариера. По думите й в момента в страната докторантите са малко над 10 хиляди.

Според министерството трябва да се улесни приемът в университетите, но да се завишат критериите и на "изхода" на ВУЗ-овете да се упражнява строг контрол. Фъртунова каза, че се обсъжда вариант акредитацията на висшите заведения да се извършва от международни експерти. Според нея трябва да настъпят промени в начина на управление на университетите. Необходима е и смяна на модела на финансирането им.

Ректорът на Икономическия университет във Варна Пламен Илиев каза, че изпълнението на стратегията за висшето образование трябва да бъде обвързано със сериозни промени в демографската и социалната политика на страната, иначе тя ще остане само на книга. Той посочи като проблем огромната концентрация на администрация и бизнес в София, което спъва развитието на регионите, включително реализацията на студентите. Илиев каза още, че акредитационната система в момента не работи ефективно, не е справедлива и рейтинговата система, по която се оценяват ВУЗ-овете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
европеец преди 10 години
момчета да ви успокоя.Успяхто отново!! ??--------------------- ДО 37 -----------------------------Българското образование вече не го признават в Германия и Австрия! Нито медицината нито природонаучното инженерството вече не!!! Пробвайте да си търсите работа с образование след 2005г ниенте братче, най добре са вишистите до 1995 и преди 1990, така нареченото комунистическо образование! Ха де защо! Сега можем да правим само услуга лакейство без индустрия!
40
0
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
Правните и икономическите ВУЗ-ове и факултети реват за 70% съкращение. Нека останалите 30% произвеждат само качествени кадри. Приемът е достатъчно улеснен. Напротив, следва да е по- труден, а изходът- да се затегне много. *** няма да се случи. Истина е, че регионалната концентрацията на бизнеса е пречка за цялата ни икономика. Никой нищо не прави по този въпрос, обаче.
39
0
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 10 години
Сигурно е така, но колко адвокати знаят перфектно английски, за да общуват и водят тежки дела на него?
38
2
 
9
 
! Отговори
простотия преди 10 години
До Кашчей Безсмертнийнеграмотността тук е страшна. кога и къде инженерите завиват гайки, то работниците не го правят. Аман от партийни секретари със знания от 19 век . Онзи *** ТЖивков внесе заводи от СССР, представляващи бракувано военновременно производство като Кремиковци. Прати в заводите неграмотни хора с физическа сила - например затворници и се занимаваше с имитация на производство. При соца мразеха учените и инженерите и им плащаха много малко -диктатура на ***-пролетариата.
37
0
 
8
 
! Отговори
blabla преди 10 години
Ironichno e che az imenno nauki uchih, biologia, fizika, himia, matematika, termodinamika i tn, i vse pak se namerih v ofis, da sam manager na hora i da se zanimavam s pravo po-goliamata chast ot vremeto...Rabotia po spezialnostta si (okolna sreda i energii) no eto kakvo se poluchi, davat mi managerska rabota svarzana s pravo. Adski mi e dosadno, mrazia pravoto :( Ne v BG, da poiasnia, v BG izobsto dori niamashe da nameria rabota s moite nauki.
36
5
 
10
 
! Отговори
Инженер преди 10 години
Само инженерното и медицинското образование са конвертируеми, останалото е плява, а най-големият развъдник на плява е СУ, НБУ, ЮУБ, БСУ, ВСУ и още стотина факултетчета знайни и незнайни.Жалко за тези млади хора, които излизат от там като плондери под налягане и с АБСОЛЮТНО никакви качества за икономическа реализация !
35
0
 
16
 
! Отговори
vivian преди 10 години
Докато *** и пульо влиза да учи "виШу" така ще е. Ще ядем плодове и зеленчуци от Китай, Бразилия и т.н., а месото ще идва незнайно от къде, обработено със всякакви химикали.Нямаме производство, нямаме индустрия, нямаме селско стопанство, но имаме внос и вишисти с тонове.
34
0
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Наиста си докарвам такава заплата, Детето, ми жената ми, и всичко ми е във България засега
33
1
 
5
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Със скромното си образование от шуменския механотехникум, изкарвам 3700 Е заплата като заварчик във фабрика на мерцедес.
32
1
 
3
 
! Отговори
boza преди 10 години
Ami da -- ste " ucha " tam , deto diplomata nay- lesno se kupuva .
31
1
 
5
 
! Отговори
janeXXX преди 10 години
Реализацията на физиците и химиците далеч не е само в БАН. В БАН и СУ остават тези, които искат да се занимават с фундаментална наука или тези, които не искат да правят нищо. Останалите спокойно могат да си намерят работа в IT-индустрията, фармацевтик, експерти, консултанти и т.н. Но е вярно, че реализацията е трудна, а заплатите малки. За тези професии се иска работеща индустриа, високотехнологични производства, R&D сектор, все неща, които нямаме и като гледам няма и да имаме.
30
0
 
10
 
! Отговори
logoрея преди 10 години
завърших в чужбина, като масата ми познати българи дори тук са юристи и икономисти! Родните инжинери обаче са кът, а в западна европа търсенето точно на такива е огромно, а заплатите са най-високи (надявам се няма нужда да обяснявам разликата м/у завъртач на гайки и инжинер).До софиянец (20): Прав си, юристите винаги сте прави. Във всичко, но не и в изводите! Купчина българи с адвокатска правоспособност от ЕС членки се връщат в БГ да се конкурират, но не обратното, каквото впечатление оставяш!
29
0
 
8
 
! Отговори
Ko?Da! преди 10 години
Kak da ima kato za fizika i himiya se iska akyl??...
28
0
 
14
 
! Отговори
8791 преди 10 години
Защото в тая държава всички сме или икономисти,или прависти,то и икономиката и правната ни система са на това ниво.Сори,ама факт.
27
0
 
3
 
! Отговори
pero преди 10 години
Кашчей, кой ти завива гайки в Япония например. Фермите са с по няколко човека всеки процес автоматизиран, асембли линиите напълно роботизирани, вече има нaпълно автоматизирани шипинг/ресивинг докове... а ти гайки. Да, вес още има нужда от подържащ персонал (механици, фрезисти, заварчици и тн.) но и той драстично ще намалее в недалечното бъдеще.
26
0
 
6
 
! Отговори
ъъ преди 10 години
Точно заради това тези специалности трябва да станат безплатни!
25
1
 
12
 
! Отговори
3.14 преди 10 години
2007г. България влиза в ЕС... Дайте да видим, кои са най-търсени като служители през същата година! Кои хора и специалности са необходими?1.заварчик2.мед. сестра3.стругар/фрезист4.складист/мотокарист/продавач5.електротехник/електромеханикТова се търси и днес, като работна ръка! Ако, не ви устройва можете да се гръмнете или обесите! Така, като гледам и статията и коментарите- някой хора няма да се поучат и пак ще учат ВИШУ и може би никооооога няма да разберат... Защо са... НЕПОТРЕБНИ!!!
24
0
 
4
 
! Отговори
snp93 преди 10 години
до софиянец Ти знаеш колко усилия трябват за да станеш адвокат.Във момента в България има повече студенти по право отколкото действащи адвокати.
23
0
 
22
 
! Отговори
123456 преди 10 години
Всеки търси високообразовани специалисти, но ако може да работят за без пари. Помня една позната завърши химия и постъпи в БАН за "феноменалната" заплата около 250лв чисти. След една година разбра, че няма да и дадат да прави докторат, при който щеше да взема 450лв, и тя напусна за да работи в частна фирма като химик за 700лв. Тогава други нейни колеги "щастливци" дето започнаха във фармацевтични фирми, като химик за анализи вземаха около 1000-1100лв. За физиците пък въобще не ми се говори.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До CrossFire''катастрофалната обща култура на хората родени преди 80-та'';''простотията е масова (на тия след 80-та)'' Питам: а бе на геврека дупката, да не би да се имаш за най-умния в държавата?!