"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?

Изследване: Над 50% смятат, че мекането е правилно
Обновена: 9 дек 2013 19:04 | 9 дек 2013 19:04,
157
"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?
Колаж: Dnes.bg

Повече от половината българи смятат, че "мекане"-то е правилно правоговорно явление.

Според "Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език", 51,3 на сто от  2018 допитани българи, т.нар. "мекане" - "пишеме", "четеме", "говориме", е правилно правоговорно явление.

Това каза пред БТА доц. Красимира Алексова от СУ "Св. Климент Охридски", представяйки данните.

"Правоговорното явление "мекане" разделя общественото мнение на почти две еднакви части, защото повече от половината от анкетираните смятат, че то е напълно правилно, а другите 48,7% го определят за неправилно", каза тя.

Доц. Алексова коментира, че това езиково явление е разпространено в 3/4-ти от българската езикова територия.

Езиковедът представи и другите правоговорни явления, за които анкетираните са дали оценки в изследването.

68% от допитаните заявяват, че не е много благозвучно изговарянето на "ходих" и "направих" с ударение на "и", както и изговорът "бяли", "вървяли", "живяли".

Друг вид правоговорно отклонение е при т.нар. "екане" – на мястото на "я" се появява "е", например - "бел", "голем", "хлеб", "бехме", "вървехме" и "живехме".

Отклонение от правоговора са и формите с твърда вместо с мека съгласна - "вървъ" вместо "вървя", "мислъ" вместо "мисля", както и при съществителни имена от мъжки род, които са членувани. Такива примери са "учителъ" вместо "учителя", "лекаръ" вместо "лекаря", обясни доц. Алексова.

По думите й се наблюдава и правоговорното явление "свръх якане" - "бяли", "живяли", "вървяли", "голями", "огряни".

"Има наши политици, които от страх да не "екат" отиват в другия край и използват "свръх якане", но и има и много българи, които не знаят, че това е отклонение от правоговора", коментира тя.

По думите й младото поколение най-добре разбира кои са отклоненията от правоговора, а най-толерантно към тях е възрастното поколение.

"Трябва учениците, студентите, а и съвременните българи да се учат не само да говорят правилно, но и уместно", настоя езиковедът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
9
 
23
 
! Отговори
redordead преди 10 години
а най-гадно е да видиш някоя наточена *** и изведнъж като почне да пляка и да мьека и мое ти падне за 1 седмица напред...
39
1
 
17
 
! Отговори
до redordead преди 10 години
Е аз пък мога най-откровено да ти кажа,че нито Варналии,нито Бургазлии говорят по-меко от някои населени места като Ямбол,Сливен и т.н. :)
38
1
 
24
 
! Отговори
Онли ин Бе Ге преди 10 години
В статията думата "диалект" я няма! (който е чел е забелязал...) Става дума за правоговорни грешки, когато се говори на ЧИСТ български език в ОФИЦИАЛНО ДЕЛОВИ СТИЛ! Например когато в телевизията говори български "пОЛИТИК". А диалектите са нещо много по-различно от неправилния говор! Те са богатството на един език и един народ. Всички нации днес поддържат и развиват диалектите си (заедно с фолклора)- например Полша, Испания, Словакия.... А за диалектите на целия остров Англия- нямам думи!
37
12
 
19
 
! Отговори
redordead преди 10 години
мьекащ варналия/варненец да ми говори за правилно говорене е най-малкото неуместно...
36
0
 
27
 
! Отговори
anon преди 10 години
ми да... ще смятат, че мекането е правилно явление защото те самите така говорят. ама нека да мекат, така поне селянина си личи още преди да си е показал селското. един вид- по- лесно и бързо се познава. устройва ме.
35
18
 
22
 
! Отговори
Kon-Bonbon преди 10 години
V Sofiq se govori nai-pravilno bulgarski! Kato chuq nqkoi da mi mqka.. LElelele napravo nervite me stqgat. Mnogo e protivno da ti mqka nqkoi.
34
0
 
25
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
до 15БАН не го прави това за кеф, защото така им е скимнало, а заради благозвучието ан езика. Сега ще построя едно изречение с "правилните" за теб форми, а ти ми кажи дали ти звучи добре:- Мислиме да настояваме да отидеме на събитието.Променливото "я" също е за благозвучие, примерно как ти звучи вятър-вЯтрове или вЕтър-ветрове? Ами мляко и млЯчен продукт?
33
0
 
24
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонимен 32"е до толкова не образоване"Необразован е една дума, дотолкова също. Дотук с претенциите ви:) 24 години минаха, всички се изляхте НА София и още завиждате. Не разбирам каква е тая завист за месторождение, че сте готови да продължавате да се излагате толкова брутално, вместо да си седнете на задниците и да се постараете да наваксате пропуските. Никой не е филолог тук, но нека поне в подобни теми и мнения да си държите езикът за зъбчетата.
32
6
 
20
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Аз от колко време разправям, че сме *** нация, ама все несъгласни...И да, софийския диалект е гаден, но поне се разбира за какво става въпрос, което не може да се каже за някой индивиди живеещи из враца или долу по границата с турция и гърция...
31
1
 
29
 
! Отговори
Неграмотност преди 10 години
Различните диалекти са богатство на езика! Техните особености са повлияни от езиците, които се намират в съседните държави, някои диалекти са запазили думи от старословенския и прабългарския език. Научете се да ги цените. А не да се обиждаме на "шопи", "македонци", "помаци", защото от тия понятия само *** човек може да се обиди. А това, че 90% от хората не боравят с правописа както трябва е в резултат от масовото затъпяване, а не от диалектите. Вижте само колко хора са чели книга наскоро...
30
0
 
17
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До Студент по медицинаСмартфона също:)))
29
0
 
20
 
! Отговори
Студент по медицина преди 10 години
Промѣнлив, вѣрно, хлѣб, бѣл, бѣли, цѣл, цѣли, живѣли- това е буквата Ят - ѣ, или двойно Е, която комунистите изхвърлят 1944г. от азбуката, защото била буржоазна. И защото ухажваното от тѣх необразовано простолюдие не може да се научи да я използва. В резултат днес, след около 70 години феноменът с промѣнловото Я още съществува и нѣ*** да изчезне. Защото книжовният език е на основата на източните диалекти, които нѣмат проблем със смѣната на Я и Е. Премахването на ѣ е осакатѣване на езика ни.
28
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Номално е да не знаят. Наали се изследвани само софиянците, само тази ***, е до толкова не образоване, че да допусак такива грешки.
27
16
 
35
 
! Отговори
варненец преди 10 години
Всичко идва от тия селяни шопите, които развалят българския език ! Повръша ми се от селския им език ! Не само граматически грешен , но и много просташки език е шопския, с виден свой представител Боко Тиквата ! Мога да дам и примери ...
26
1
 
23
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Изследването е направено в Държавната Администрация.
25
2
 
27
 
! Отговори
до 24 преди 10 години
Па тия шопе ако мекат,требе да са от Пловдив
24
0
 
20
 
! Отговори
преди 10 години
Abe daite mi edin hleb
23
1
 
31
 
! Отговори
до 15 преди 10 години
Ако казваш "Я мислим", за тебе "Ората мислиме" може и да е правилно, ама толкова си и мислите, както си говорите.
22
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Понятието мекане (мькане) сред простосмъртните не от БАН се използва в съвсем различен смисъл, но здраве да е. То е достатъчно да чуеш 90% от т.нар. публични личности, барабар с министърката на образованието и да си направиш извода, че езикът ни отдавна е умрял. Няма как да корим младите като им гледаме по принуда неграмотните и много прости примери за подражание.
21
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С толко много селения нема оправия. Закривайте го тоя език и да си ходим.