"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?

Изследване: Над 50% смятат, че мекането е правилно
Обновена: 9 дек 2013 19:04 | 9 дек 2013 19:04,
157
"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?
Колаж: Dnes.bg

Повече от половината българи смятат, че "мекане"-то е правилно правоговорно явление.

Според "Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език", 51,3 на сто от  2018 допитани българи, т.нар. "мекане" - "пишеме", "четеме", "говориме", е правилно правоговорно явление.

Това каза пред БТА доц. Красимира Алексова от СУ "Св. Климент Охридски", представяйки данните.

"Правоговорното явление "мекане" разделя общественото мнение на почти две еднакви части, защото повече от половината от анкетираните смятат, че то е напълно правилно, а другите 48,7% го определят за неправилно", каза тя.

Доц. Алексова коментира, че това езиково явление е разпространено в 3/4-ти от българската езикова територия.

Езиковедът представи и другите правоговорни явления, за които анкетираните са дали оценки в изследването.

68% от допитаните заявяват, че не е много благозвучно изговарянето на "ходих" и "направих" с ударение на "и", както и изговорът "бяли", "вървяли", "живяли".

Друг вид правоговорно отклонение е при т.нар. "екане" – на мястото на "я" се появява "е", например - "бел", "голем", "хлеб", "бехме", "вървехме" и "живехме".

Отклонение от правоговора са и формите с твърда вместо с мека съгласна - "вървъ" вместо "вървя", "мислъ" вместо "мисля", както и при съществителни имена от мъжки род, които са членувани. Такива примери са "учителъ" вместо "учителя", "лекаръ" вместо "лекаря", обясни доц. Алексова.

По думите й се наблюдава и правоговорното явление "свръх якане" - "бяли", "живяли", "вървяли", "голями", "огряни".

"Има наши политици, които от страх да не "екат" отиват в другия край и използват "свръх якане", но и има и много българи, които не знаят, че това е отклонение от правоговора", коментира тя.

По думите й младото поколение най-добре разбира кои са отклоненията от правоговора, а най-толерантно към тях е възрастното поколение.

"Трябва учениците, студентите, а и съвременните българи да се учат не само да говорят правилно, но и уместно", настоя езиковедът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
32
 
! Отговори
Правоговоров преди 10 години
Живея в София и като ми мьекне някой насреща направо ми се повръща.... Не съм против мьекането в домашни условия, но мекоговорящи политици и държавници направо си звучи просташки. То в последно време София се напълни с мекици, абе страшни провинционалисти ....
59
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До аз съм българче1. Как се изговаря тогава правилно:а)чиливизорб)телевизорТова с акцента е много забавно по принцип, но думата има съвсем друг смисъл
58
2
 
23
 
! Отговори
redordead преди 10 години
а източните Ва, вместо Ви и оценям, преценям итн? нИмога да Ва разбира?
57
4
 
21
 
! Отговори
Даскал по български преди 10 години
Доцентката си направила изследването (да и имам заглавието - учено като нея) в София - много ясно, че всички ще мекат като овци, защото и овенът им мека. Тя не е ли чувала, че в българския език има променливо Я? Че много от правописните и правоговорни правила са изкуствени? Че откакто "избухна демокрацията" народът масово затъпя? Пишещият Здравко Желев е прекрасен пример за неграмотен журналист: "настоя езиковедът". А езиковедът женски и се казва Красимира. Да не би да е травестит?
56
2
 
24
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
до redordeadНе знам дали ти прави впечатление, че езикът е по-твърд на запад и по-мек на изток, това е напълно нормално предвид географското ни разположение. Но това, че на изток се говори меко не означава, че граматически е грешно, напротив, точно обратното е. Дори казано с мек акцент, "ходим" пак е по-правилно от твърдия изказ на западното "ходимЕ". Има основна разлика между варненски акцент и софийски диалект и тя е, че едното е произношение, а другото език звучащ в разрез с книжовния.
55
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато хората и учениците предпочитат да са по кафетата и чалготеки, пред това да четат и да посещават Културни мероприятия, нито правоговора, нито правописа ще се подобряват. Нито комунистите, нито чалгарите са много културни хорица ......Не поставям всички под общ знаменател!!!! За жалост не губим само правописа и правоговора си, губим цяла една културна история!!! ;(
54
5
 
34
 
! Отговори
Велико Търново преди 10 години
В София говорят най-правилно! Когато Търново е било столица, неграмотните шопи са изкарвали овцете си в градинката пред "Кристал"!
53
4
 
24
 
! Отговори
redordead преди 10 години
ами ако човек може да се научи да казва говорим, вместо говориме, то е почти невъзможно да се отучи от мьекането. За мен това е тотален признак на селяния - тия мьекащите не гледат ли телевизия да чуят, че нещо не е наред в изказа им? Като пишете позлвате ли ер малък, който е омекотяващият знак? Ако пишете МЕКО, защо не го четете така, а МьЕКО?
52
2
 
21
 
! Отговори
Езиковед преди 10 години
Правилното е с*р*м, а не с*р*мЕ!!!
51
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
43Това "богатсво" диалектите си го набутай ОТЗАД!все едно да ме убеди някой че *** са богатство на нацията............. ХА-ХА
50
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шо стаа, Ще станува, че ви счепам сите, оти *** ядосвати, дъ ге!
49
2
 
18
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Неграмотни селяни....
48
5
 
35
 
! Отговори
Varna преди 10 години
Просто начина на изразяване на софиянците е просташки , разбирате ли ?! Например , не казват задръстване , а тапа . Не казват пробива за шистов газ , а дупчи ??!!! Шопските селяни на казват събарям , а бутам ! И много други примери има , надявам се сте разбрали мисълта ми ...
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кво ме занимавате с БеГе цървулаците, БЕ?
46
0
 
18
 
! Отговори
redordead преди 10 години
дъ ге е междуметие и не се употребява като дума, а като паразитизъм в изказа...
45
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Мекането" не е правилно, но още по-неправилно е да се употребяват думи като "Шо, оти, дека, Дъ Ге и т.н."...
44
0
 
23
 
! Отговори
до kon bonbon преди 10 години
На мене пък ми се повдига когато някой пише на маймуница, че и с претенции ...ццццц на какво отгоре се питам
43
3
 
40
 
! Отговори
До Kon-Bonbon преди 10 години
"Друг вид правоговорно отклонение е при т.нар. "екане" на мястото на "я" се появява "е", например - "бел", "голем", "хлеб", "бехме", "вървехме" и "живехме""Говорил бил правилно.Абе вие у софето и екате и кекате и пакате и мякате и си говорите на Вие на себе си.Баси и смотаняците. Я се скрИЙте У правилното мЕсто
42
1
 
34
 
! Отговори
до redordead преди 10 години
В Източна България може да се мьека, но граматически се говори по-правилно от Западна България, където почти всичко завършва на ме. Май не правиш разлика между произношение и правоговор.
41
2
 
25
 
! Отговори
redordead преди 10 години
ама казвате Ва, вместо Ви, и оценям/преценяам, чместо оценявам и преценявам...просто не се говори правилно там...