Вместо при минус 20 замръзва при -13°. А уж дизел!

При експеримент са открити и примеси – вода, бензин, увреждащи двигателя
2 яну 2014 10:47,
157
Вместо при минус 20 замръзва при -13°. А уж дизел!
Дизел във фризера. Снимка: архив, Булфото

Вода, утайка и първи стадий на замръзване на дизеловото гориво… само при минус 13 градуса.

Това са резултатите от експеримент на Нова тв с дизелово гориво от седем български бензиностанции – шест от водещи вериги и един по-малък обект.

При експеримента бутилките с дизела са поставени във фризер за около час, в рамките на който температурата не успяла да достигне минус 20 градуса – температурата, установена като норма у нас.

Под тази граница се приема за нормално да започнат изменения във вида, гъстотата и качеството на нафтовото гориво, но не и замръзване. Негативните промени обаче били факт дори при измерените едва минус 13 градуса.

При тази температура още в първата бутилка било установено, че кристализацията е започнала. Във втората и третата нафтата се оказало даже още по-кристализирала. Констатацията се повторила и при останалите образци. В една от бутилките дори плували ледени кристалчета.

Промяната на цвета и кристализацията се дължи на наличие на парафини и неустановени примеси в нафтата, обясни инж. Радослав Киров, управител на сервиз, който коментира, че често се сблъсква с последствията от зареждането на дизеловите автомобили с некачествено гориво.

"Такива промени в горивото при ниски температури увреждат филтрите. Обикновено вместо да пожълтяват, те почерняват в резултат на наличието на твърди примеси", обясни той.

Друг проблем е примесването на нафтата с по-евтиния бензин, посочи специалистът. Неговото наличие води до увреждане на горивната система на дизеловите автомобили, особено на съвременните, които са оборудвани с комън-рейл система. Твърдите частици пък износват буталата и цилиндрите на двигателя.

Петър Костадинов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обяви, че наличието на вода в дизеловото гориво не е приемливо, но отбеляза, че подобни случаи са намалели в последните години, за миналата е имало само един или два в рамките на направените проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
15
 
9
 
! Отговори
Станислав Николаев преди 10 години
Гледайте внимателно репортажа по Нова ТВ. На термометъра се вижда, че -13 градуса са по Фаренхайт! По Целзий температурата е -24 градуса и ясно се вижда на термометъра.
71
0
 
8
 
! Отговори
usa преди 10 години
Da ne si mislite che benzina I gasta sa mnogo chitavi,kato hodite v serviz pri smiana na gorivnite filtri,vijte kakva gadost shte izteche ot filtara+voda,dvigatelia se precakva ot losho gorivo I losho maslo,samo che niama kachestven kontrol po benzinostanciite,vednuj benzina merishe na aceton,drug put na niakakvi drugi burkochi I posle shto ni se razvaliat kolite,shtoto dalaverata e vajna,za tova ni e I takava cialata darjava.
70
1
 
12
 
! Отговори
мм преди 10 години
Корунпирани глупита кажете кои са веригите предлагали този дизел .Да не се набутват хората а не си измисляите само новини.
69
6
 
13
 
! Отговори
hidko преди 10 години
До АнонименСъгалсен съм. Не че им вярвам на качеството на горивото, но този термометър си показва -13 по Ф и -24 по Ц. Така че, този репортаж е необективен. Може да е целенасочен и преднамерен, но по-скоро не е обърнато внимание - т.е. немърливост. Никой не обърна винмание, че има две скали на мерене и хората се подведоха, че става дума за Целзий -13. Да се извинят на хората и на бениностанциите. Хубаво че не казаха имена, че яко щяха да затънат в дела за обезщетения.
68
4
 
19
 
! Отговори
180 преди 10 години
Е нее, не може да са толкова зле! Термометърът показва минус 24-25 по Целзий, а тези минус 13 се вижда, че са Фаренхайт по скалата, която е отдясно. Толкова накадърни хора са наистина рядкост!
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
-24 е температурата, не е -13
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
който вярва че съществува все още държава , ще риве още дълго време
65
1
 
17
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Зареди ли човек в Унгария, например, все едно друга кола кара...Горивата ни са пълни с *** и това е откак се помня.
64
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пичове живеем в България. Стискайте г*зовете и нема да се плашим. ЧНГ .
63
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Научете се да давате линк към репортажите!
62
1
 
3
 
! Отговори
ppt преди 10 години
карам от 8 години ситроен с обикновен дизелов мотор рядко зареждам от колонка предимно от туби нямам проблеми
61
1
 
6
 
! Отговори
Соросоиди преди 10 години
А Нова тв от вчера ли са в България ? На такиВА им казвам дОБРО УТРО МИНКЕ !
60
0
 
3
 
! Отговори
Грую преди 10 години
До АнонименВярно...гледам че е под -20, но не се усетих. Това не значи, че нафтата е читава, но пък не е и че замръзва на -13.
59
3
 
9
 
! Отговори
razgradski pop преди 10 години
А бе Златко, като работеше по тази новина не забеляза ли че термометъра показва -13 градуса по Фаренхайт и -24 градуса по Целзий...тази новина е абсолютна пародия на журналистиката...
58
1
 
5
 
! Отговори
ано преди 10 години
Искам само да споделя един слух. На паркинга на село Ветрен до Бургас, шофьорите дето товарят от Лукойл го били обърнали на борса. А щом продават гориво как запълват липсите???? Познайте с какви ***.... Пазредители за боя - 0.8лв. цена на едро. газ за горене, вода и т.н.. Ама имали GPS-и и ги следяли - таратанци.....
57
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шест водещи вериги, че то значи всички! Лукойл, Шел, ОМВ, Еко, Петрол и Ромпетрол примерно. И да ги пишат и да не ги пишат, то е ясно.
56
5
 
8
 
! Отговори
абе морско! преди 10 години
А ти тая пара от какво я изкара?В коя далаверка беше участник и ти? Я да позная търгуваше с китайски стоки ,или не ?Ресторантче ,а плащаше заплати явно и храната беше най добрата ?Магазинче с изтеклите срокове ,дето дечицата ги караше да я пробутват или плащат.Строителство ли ,че ти земетръсна Шайба още мислиш ,че е на китайски.Явно си в голямата връзкарщина и си кихал напред назад.С две думи ,на кола купена с експлоатация и измама ,най и ходи водниста нафта.
55
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Драги сънародници..служебната кола (Рено Меган-дизел 2012г.)..зареждано само в ЕКО...2 пъти сменяме горивен филтър..пълен с вода!!!!!!
54
0
 
17
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Честито на печелившите!
53
0
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 10 години
44 Имат,ама са Лукойл-България,Шел-България и т.н.