Обявиха грипна епидемия в Русе, от утре и в Добрич

Ваканция за учениците обаче няма да има
Обновена: 24 яну 2014 16:52 | 24 яну 2014 16:47, Веселина Йорданова
2
Обявиха грипна епидемия в Русе, от утре и в Добрич
Снимка: архив, БулФото

Грипна епидемия е обявена от днес в област Русе, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в града д-р Маргарита Николова.

Заболеваемостта, отчетена от общопрактикуващите лекари, е стигнала 272 на 10 000 души.

"Към момента няма да се обявява "грипна ваканция" за учениците, тъй като процентът е много под изискването от 30 на сто, за да се обяви ваканция", обясни д-р Николова.

Ако при всекидневното наблюдение обстоятелствата се променят и се стигне до по-висок процент на отсъстващите ученици, ще бъде свикано отново оперативното бюро за грип и остри респираторни заболявания за обявяване на "грипна ваканция", съобщава БТА.

В момента най-голяма е заболеваемостта при децата до четири години, а следващата по степен засегната възрастова група е от 15 до 29 години, следвана от пет до 14 години.

С обявяването на грипната епидемия се налагат и ограничителни мерки в лечебните заведения, засягащи профилактичните и плановите дейности.

Д-р Цветелина Мирчева, директор на дирекцията "Надзор на заразните болести", обясни, че основно в Русе върлува грип от типа "Калифорния", като е имало и случаи на болни от типа "Виктория".

Следващият петък оперативното бюро ще се събере отново и ще реши дали грипната епидемия да продължи или да бъде отменена.

В Добричка област се обявява грипна епидемия от 25 януари, съобщиха от пресцентъра на областната управа.
Според данни на Регионалния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в периода 20-23 януари в областта е достигната заболеваемост от 224.38 на 10 000 души.

Най-много са заболелите сред децата до 4-годишна възраст и в групата 5-14 години.

В училищата засега не се обявява грипна ваканция, информираха от Регионалния инспекторат по образованието. В първия ден от новата учебна седмица проверка ще установи дали отсъстващите заболели ученици надхвърлят 30 на сто.

Преустановяване на профилактичните прегледи и имунизации, на плановите консултации на бременни и кърмачета са сред разпоредените противоепидемични мерки. Спират се и плановите операции в лечебните заведения. За тежко болните хора трябва да се осигури медицинско обслужване и по домовете.

При нужда трябва да бъдат разкрити допълнителни кабинети за преглед на пациенти с грипоподобна симптоматика. В детските градини, които по време на епидемията ще продължат да работят, ще се извършва строг сутрешен филтър от медицински специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Най-много са заболелите сред децата до 4-годишна възраст и в групата 5-14 години."Или иначе казано " Деца до 14 години."
1
1
 
6
 
! Отговори
Ай сиктир преди 10 години
Сега ще оставим децата хуубаво да си предадат вирусчетата, а от другата седмица ще обявим грипна епидения и ще затворим училища и градини, за да си ги разменят в къщи с мама, тате, баба или дядо!Машалла, другари управляващи!