Отварят най-красивата пещера в Шуменското плато

"Бисерна" ще може да бъде разглеждана от 2016 година
Обновена: 28 яну 2014 21:26 | 28 яну 2014 21:24, Красимир Ангелов
11

Снимка: БТА

Най-дългата и красива пещера на Шуменското плато -"Бисерна", се благоустроява по европроект и ще бъде отворена за туристи в началото на 2016 година, съобщи за БТА Айнур Велиева - ръководител на проекта "Устройство и управление на Природен парк "Шуменско плато".

Проектът е на стойност близо 5 млн. лева и е финансиран по Оперативна програма "Околна среда" от Европейския фонд за регионално развитие с 85 процента и от държавния бюджет - с останалите 15 процента. Заложено е изпълнение на дейности, свързани основно с опазването на биоразнообразието и подобряване на туристическата инфраструктура на територията на природния парк. Те трябва да се осъществят до края на годината.

Пещерата "Бисерна" е дълга над 2700 метра, като е обитавана от няколко вида прилепи. Състои се от долна и горна галерия, разположени една над друга с постоянна вертикална връзка.

Долният етаж на пещерата е подземна река, а в най-красивата й горна част има многообразни по цвят и големина сталактити. Пещерата е благоустроена в периода от 1976 г. до 1985 г., но не е открита за посещения, тъй като през 1987 г. водоизточникът е каптиран за водоснабдяването на Шумен.

След като бъде отворена за посещения, туристи няма да се допускат до пълната с вода долна галерия, уточнява Велиева.

Тя посочи, че по проекта "Устройство и управление на Природен парк "Шуменско плато" до момента са изготвени четири експертни доклада за прецизиране на дейностите в пещерата
"Бисерна", известна още като "Зандана". Ремонтирана е чешма до пещерата, построен е тунел в първите 100 метра от нея. Той обаче няма да се използва около 12 месеца, за да могат прилепите, които обитават пещерата - да възстановят популацията си.

В изпълнение на проекта до момента са ремонтирани 24 скални маршрути; извършени са дейности по поддръжка на тревни и горски местообитания, ремонтирани са обезопасителни съоръжения в парка, извършено е отстраняване на растителност от външните страни на Шуменската крепост, изработени са звуци, картини и карти на птици и прилепи, с които посетителите на парка ще имат възможност да се запознаят.

Предстои в пещерата да се изгради още около 800 метра инфраструктура - обезопасителни съоръжения, осветление, пасарелки и апаратура, която ще следи за тектонски движения и нивата на въглероден диоксид и радон, за да се гарантира сигурността на посетителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Познавайки манталитета на средния нашенски турист, по-добре да я запечатат за вечни времена! Поне ще се запази, а не примерно като една Леденика да бъде изпотрошена и изпонадраскана от съвременни "пещерняци" (нямам предвид истинските)
9
0
 
17
 
! Отговори
Шуменец преди 10 години
Хе, най-накрая да можем да я видим тази пещера. Колко сме ходили с тайфата да пием бири в района.П.П. До 5, Румене, *** недоклатено, ти ли си бе, лилипут висок 1,20м. Знаеш ли какви сини братя ще ти дам, ахахахахаха. Колко пъти трябва да те бият, бе бакшиш?Шумен мрази КЕНЕФСКИ и всичко синьо.
8
0
 
20
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ преди 10 години
Този дебел *** на втората снимка (кметЯ) по думи направи някога хубавия Шумен мегаполис...само ,че след 2-та му мандата е пълна разруха във всяко едно отношение.Няма нужда да изброявам всичко което съсипа и празните му обещания.Който живее тука , знае за какво става въпрос.Останаха само *** като варгуна ,къде му се връзват на "истините"...
7
1
 
18
 
! Отговори
Балактурист преди 10 години
Това е пещера от световен калибър и е само на 100 Км(57,58мин) от морето .
6
0
 
32
 
! Отговори
Edin шуменец преди 10 години
А дано, ама надали!Като знам кави концерти бяха в Студентски парк, кави балони полетяха над Шумен, каква Европейска столица на културата станахме и всичко това под вещото управление на Дъбовото *** Красимир Костов, знам, че само ще бъдат усвоени едни ПЕТ МИЛИОНА ЛЕВА! А на въпросната Айнур, която вече ПАПА от тези пари, ще кажа само, че табелите, които е поставила на платото са неграмотни!При туризма, отстоянието между два обекта не се измерва в метри, а в мнинути и часове!Нооо, 5 милиона!!!!
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво е, че са отпуснали пари за Шумен, но защо отново човек на ДПС са сложили да ръководи проекта?!?!.... Това са гадни, крадливи, долни хора - сега 30% минимум в касата на незаконната партия ДПС!!!!
4
0
 
24
 
! Отговори
varg преди 10 години
Заповядайте в Шумен.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми казвайте кога да идем да я видим!
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво! Тъкмо се чудех коя е тая Бисерна и как като кореняк Шуменец не съм я чувал, а то се оказа Зандана. Чакаме с нетърпение. Хубави неща се случват в Шумен.
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Впечатлен съм!Браво на шуменлии!Там май винаги вземат точните решения!