Да изчезнеш... в демокрацията

Над 80 от селата във Видинско са обезлюдени и пред изчезване
13 мар 2014 09:04,
61
Да изчезнеш... в демокрацията
Снимка: архив, Булфото

Над 80 от общо 132 села във Видинския регион имат под двеста жители и са пред изчезване, сочи статистиката. Част от тях се очаква в близките години да бъдат заличени от картата на България.

Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване наред с областите Габрово, Велико Търново и Враца. Във Видинско е и най-високата смъртност, а в допълнение голяма част от хората предпочитат да емигрират в чужбина.

Област Видин е с най-малко население в страната - малко над 99 000 души. През последните десет години населението тук е намаляло с близо 24% или с 31 000 души, съобщи пред БТА директорът на териториалното статистическо бюро Емилия Лазарова.

Причините за това са отрицателният естествен прираст, изселването на населението вътре в страната и не малък процент емигрирали в чужбина.

Силно влошена е й възрастовата структура - само 15 на сто от жителите са на възраст до 18 години и ако този процент е близо до средния за страната, то 26 на сто от населението на областта е на възраст над 65 години, отчита още статистиката.

Най-малкото село в областта е Шипикова махала в община Бойница и е с население от двама жители. Това е и първото село, което се очаква първо да изчезне.

В село Каниц и Граничак живеят съответно девет и десет души. В Каниц няма ток и вода и хората носят вода с кобилица от чешмата, строена през 1924 г. Къщите са изоставени и се рушат.

В Граничак пък има 10 жители, а в Бояново - 11.

В последните две години от картата на България поради липса на жители бяха заличени две села във Видинско - село Халовски колиби и село Бостаните.

Обезлюдяването на Видинския край е тенденция в последните години, коментират експертите и отчитат факта, че областта е най-бедната в Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
4
 
! Отговори
Katinar преди 10 години
Еми прекрасно според мен, ще има повече място за природата, която Демокрацията нежно, замърси, изсече и изнесе - кой като мебели, кой като кюфтета. А докато ония 240 *** (и техните роди) не спрат да крадат и не стабилизарат икономиката деца няма да се ражда; селата ще се обезлюдят още.
40
1
 
9
 
! Отговори
Просто е преди 10 години
Това, което се случва във Видинско и не само е бомба заложена още преди години. Значи първо са взели на хората земята и те избягали в градовете и отгледали децата и внуците си там. През 90-те години върнаха земята, обаче децата и внуците вече са родени в града и няма да се върнат на село да чоплят нивата с мотики (за съвременна техника трябват много пари) и съответно се чудят какво да правят нивата на дядо и я продават на безценица, заедно със старата къща и селото изчезва.
39
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Демокрация в България няма и не е имало.Тази с-*** се казва "Диктатура на партокрацията".Тази с-*** доказа,че е по-ефективна за ликвидиране на 1-а нация от война. По ефективна, защото използва фасадни модели на Демокрацията с които заблуждава.Зад които обаче,реално прилага почти целия известен инструментариум на диктатурата. Примерно,тя афишира свобода на движението, а реално се освобождава от опонентите си.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мисля, че парите, които ще вземат пенсионерите за Великден са предизборно пазаруване, както смятат тиквунчетата!!! Предизборно е това гласуване: строежи точка бе ге/survey_list.php?w=42 Защото, кой ще повярва в убийствената преднина на ГЕРБ!? Хайде да бъдем реалисти и да гласуваме по съвест! За да ни светне червената лампа, най- после!!!
37
1
 
6
 
! Отговори
Начев преди 10 години
Благодаря на журналисчето Златко Желев че ми припомни за сетен път че моят любим видински край е най бедният във вселената, и едно голямо браво на всички онези който го направиха такъв. Успяхте комплименти ...
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро ще станем чужденци в собствената си родина. Но всичко това си беше плануване с идването на "демокрацията" Ран-Ът!
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
60-те години когато са взели на селянина ...И къде са я изнесли? Май в ТКЗС-то. сега чуждите банкери изземват земята на българина. Навсякъде из БГ висят реклмни брошури - изкупувам земя!
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът не е в демокрацията...а в акпитализма. Алчност и простотия никога не водят до добро. Социализмът имаше идейна цел - изграждане на ново, справедливо общество. Демокрацията - натрупване на пари и нищо друго. Резултатът е ясен...
33
5
 
5
 
! Отговори
Оптимист преди 10 години
Нека бъдем оптимисти по американски. Да виждаме и в трагедията нещо добро, ами поне екологията ще ок. Никой няма да пречи на флората и фауната. Е *** ще секат дърва, ама промишленост няма да има...
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът не е в демокрацията, а още от 60-те години когато са взели на селянина земята и са го принудили или да работи в ТКЗС или да замине за града. Е, повечето млади хора са избрали панелката в града и съответно на село са останали по-възрастните, които с течение на годините са починали и за това сега по селата няма млади хора, защото децата и внуците отдавна живеят в града, които нямат никакво желание да се върнат на село. Така, че тук демокрацията няма нищо общо.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде е другарят М. Миков стожер на комунизма и светлото бъдеще, а какво направи той за своя регион, нищо, но шишето, шишето е важно, не хората които гласуват за него
30
2
 
10
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Малко инфо за Боко, Цоко, Роско, Бюреков, Болен....:"...Психопатите са патологични лъжци. Техните отношения с другите хора са практически дефинирани от манипулация и експлоатация. Психопатът не вижда никаква причина, поради която да бъде честен или грижовен, загрижен за другите хора..."
29
3
 
15
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Тази статия сигурно иска да каже, че обезлюдяването на селата започва от демокрацията. Голяма лъжа. Обезлюдяването започва още в началото но комунизма, когато на хората се отнемат нивите и селското население, което е мнозинство по това време, започва да се преселва в градовете. След това започна строежа на панелните блокове и масово увеличаване на градовете. След демокрацията и махането на жителството този процес просто се ускори и резултатите са видни във Видинско и в цяла България.
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тя държавата и българският етнос са на изчезване, вие за една област се косите. От прекалено много износ на демокрация от западните страни и прекалено много внос на демокрация в България така става. Но поне сме "свободни"! Гладни, бедни, прости, болни, но "свободни"! Пълен смях и пълна катастрофа сме! Лошото е, че по-зле ще става, а по-добре няма.
27
1
 
22
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Погребалния бизнес е печеливш докато има погребения.Такава е съдбата на родината ни.След има няма 50 години ще сме в червената книга,*** ще ни отглеждат децата.Класика.Само дето тъговията ще е с натурална размяна,златото ще е парична единица,защото *** с хартиени пари не работи,предстоят интересни времена.Банки няма да са нужни,защото ***,кръв повръща пари не връща.Така де ЕС ще се види в чудо.
26
2
 
25
 
! Отговори
men преди 10 години
израелците за 80 години геноцид над палестинците са им унищожили около 500 села. това при постоянна война, ексекуции, бомби всеки ден, затвори, стени, блокади, палежи и т.н. Интересно ми е нашите братя от отвъд океана и западна европа както и *** колко села ни затриха по мирно време, с демокрация, приватизация, европейски стандарти, *** сыуз, ***, толерастия и спонсориране на сиганската чума. ГЕНОЦИД. ставай народе, има ли още какво да губиш. БУНТ и СМЪРТ ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ.
25
4
 
23
 
! Отговори
Евро Пси преди 10 години
За да са евреите добре, другите народи трябва да са зле!Какво не е ясно?
24
1
 
20
 
! Отговори
До Dinosaurus преди 10 години
Май си прав. Чак сега се замислям. В Кърджали не съм ходил от 15 години, но и тогава си беше добре. В северозападна БГ никога не е имало действащи джамии и турци в съвременната история на БГ. Даже прабаба ми ми е разправяла, че и през Османско не е стъпвал турски крак в планинските села. На последните избори едно село Хайредин, гласува изцяло за тях, сега май ще правят там джамия и им оправят пътищата, *** са всички, но турци няма. Много пари изсипаха ДПС и има депутат за пръв път от тук.
23
3
 
13
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Не е истина колко *** народ имаме. На единия евреите му виновни, на другия комунистите. Третия пък иска да се върне БКП. Ами земайте компа и търчете у Видинско.
22
5
 
12
 
! Отговори
men преди 10 години
турчин недей да знаеш много, *** истанбул едно земетресение и требва и сте 20 милиона джагала назад. и то ще дойде. нас може да ни нема да се порадваме ама че ще дойде е 100% сигурно. и тогава кюрдите ще ви водят на сенджири и ще си мъстят за тяхното си робство. дано си жив да гледаш. от вас по големи расисти и шовинисти няма а сте човекоподбни още. а жените ви са бетер от грозни мустакати ***.