Хилядолетна загадка привлича туристи в Земенския манастир

Светата обител е съхранена в продължение на десет века
Обновена: 15 апр 2014 19:13 | 15 апр 2014 19:00,
14
Хилядолетна загадка привлича туристи в Земенския манастир
Снимка: Snimka.bg

Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир. През миналата година дванадесет хиляди души са посетили комплекса, предава БТА. Потокът от хора към манастира напоследък чувствително е нараснал. Българи и чужденци са заинтригувани  от  предположенията за съхраняване на хилядолетна загадка в малката църквичка, носеща името на Св. Йоан Богослов.

Светата обител е съхранена непокътната в продължение на десет века. Днес целият комплекс "Земенски манастир" е паметник на културата и е филиал на Националния исторически музей. Църквата "Св. Йоан Богослов" е символ на монументалната живопис от българското Средновековие и е единствената у нас с кубична форма.

Голям интерес предизвиква куполът на църквата, който е вписан в квадрат. Някои изследователи определят това като знак за уникалната архитектурна форма на църквата. Една от теорииите е, че богомилите тачели мястото и пазели в него знака на българина - единствения символ, който може да обедини религиите по света. Според древна легенда през Земен са минали и кръстоносците,които търсили храма на Соломон по писмени знаци от стенописите. Кардинал от Ватикана дори предрекъл, че Земен ще спаси земята.

Характерни за храма са стенописите с живи и реалистични образи Те са автентични, не са реставрирани, само са почистени и консервирани, обяснява екскурзоводът Камелия Петрова.

Най-старият стенопис датира от 11 век, когато била построена обителта. Той изобразява Св. Ана и е единствената фреска,  запазена от първото изографисване на храма. Автентичен е и подът, изграден от разноцветни каменни плочи. Емблематична за Земенската църква е сцената с изковаване на гвоздеите, с които Христос е прикован към кръста. Тя е предмет на специално внимание и от страна на масоните.
 
Уникален е стенописът с двойния Христос на сцената "Причастие на апостолите", разказа още Петрова. За разлика от обичайното причастие, при което Христос с едната ръка дава хляба, а с другата - виното, тук са изографисани два образа на Христос и апостолите са разделени по шест.

Впечатляващи са сцените на Успение Богородично, Благовещение, ктиторските портрети на деспот Деян и съпругата му Доя. Те са тогавашните местни владетели, дарили средства за второто изографисване през 14-ти век. Според експерти ктиторските портрети в Земенския манастир са най-старите и с най-голяма художествена стойност след ценните образи на Калоян и Десислава в Боянската църква.

Подготвя се откриване на изложбена зала в югозападното му крило. Там ще бъдат показани и експонати от Националния исторически музей. На 24 май Светата обител ще чества храмов празник, който е в деня на Св. Йоан Богослов.

През пролетта на 1867 г. бил извършен ремонт на църквата и построена нова манастирска сграда, за освещаването на която бил поканен Кюстендилският митрополит, разказа на БТА заместник-кметът на община Земен Даниела Владимирова.

Свещениците от околните села организирали големи групи от своите енории, за да присъстват на тържеството и да видят владиката. Направен бил курбан, като заклали волове, сготвили в големи казани гозби на местните жители, които заедно с другоселците били нагостени на обща трапеза под вековните явори на манастира. Това се случило на 20 май, когато по религиозният календар е Св. Йоан Богослов, както се нарича и църквата. Оттогава курбан се прави винаги в деня на Св. Йоан Богослов, а местни фамилии се събират в двора на манастира, надпяват се и се надиграват, разказа Владимирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: манастирцърквазагадка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
До ФИПЕТОВолът рие,на гърба му пада.
12
28
 
1
 
! Отговори
ФИПЕТО преди 10 години
ОТИВАМ ДА СЕ ПОВОЗЯ НА НОВИЯ МИ МЕРЦЕДЕС А ВИЕ ЗАМИНАВАЙТЕ НА ЦЪРКВА. ХИЛЯДОЛЕТНА КАТО КОЛИТЕ И ЖЕНИТЕ ВИ ХАХА
11
22
 
2
 
! Отговори
ФИПЕТО преди 10 години
АЗ СЪМ ГЪЗАР ВИЕ СТЕ КЛОШАРИ
10
0
 
19
 
! Отговори
алф преди 10 години
Цяло щастие е , че манастирът не е бил разрушен по време на робството от османските ***
9
0
 
26
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Земенският манастир ''Св. Йоан Богослов" е основан през 11в., а през Второто българско царство е влизал в пределите на крепостта Землинград, която охранявала Земенския пролом на р. Струма.""През древността и средните векове в района е преминавал път, свързващ Пауталия (по-късно Велбъжд) със Сердика (по-късно Средец), охраняван от множество крепости."Уникална църква и красива природа !
8
0
 
17
 
! Отговори
АМАН преди 10 години
И тук ли има *** като Филипето???Еййй не намерих публикация в която да яма коментар Тип Филипето... ЖалкоЯвно овека се взма на сериозно. Жалко, такива като него са Комплексари... Бай *** мисещи себеси за много Оригинални...
7
0
 
17
 
! Отговори
До Тцъ /2/ преди 10 години
Мястото е особено. Ако *** отидат там с нечистоплътни намерения, възможно е да не се върнат или в последствие да им се случи нещо. Има подобни случаи, свързани с опити за посегателства над свети места.
6
14
 
4
 
! Отговори
Не разбрал преди 10 години
Къде се намира?????????? Или пишем за нещо някъде си?
5
1
 
8
 
! Отговори
batman преди 10 години
Сцената на "божествена литургия" с раздвоен христос не някакво иконографическо нововъведение, доста често се среща още от раннохристиянската епоха.
4
2
 
32
 
! Отговори
До ФИПЕТО преди 10 години
Фипе ,време ти е да скочиш от балкона,ако нямаш балкон виж наблизо някъде жп.линия и си легни въху нея спокойно.Ти си от шкарта на земята,100 процента си ***.
3
0
 
24
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Най-древната икона на Света Анна и Йоаким на Балканите.
2
1
 
67
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Мястото е уникално, църквата - също. Желателно е обаче питекантропи като първия коментирал да не ходят там, защото е много вероятно оцелялата 10 века църква да бъде унищожена от ***.
1
87
 
9
 
! Отговори
ФИПЕТО преди 10 години
КАКВА Е ТАЯ ТАПОТИА ВЕ