България е пример за толерантност между вярващите

Митрополит Дометиан: Тези дарове са плод на Христовата проповед за любовта
Обновена: 21 апр 2014 08:07 | 21 апр 2014 08:02, Анисия Иванова
142
България е пример за толерантност между вярващите
Митрополит Дометиан. Снимка БТА

България е пример за всички народи за толерантност между вярващите и това е основание за мирното наше съществование повече от сто години в свободна България. Това каза в интервю за БТА митрополит Дометиан, отправяйки своя Великденски благослов.

"Наред с Великия празник на Христовото възкресение, тържеството на живота, свободата, правдата и радостта, българският народ, и по специално българският парламент, чества 135 години от Търновската конституция, която е основният закон на възкръснала България", заяви той.

"В нея още е залегнала и мисълта, идеите за справедливост към всяко човешко същество - независимо от неговия майчин език, вероизповедание и народност. И е казано, че който прекрачи границите на свободна България, да се чувства достоен гражданин на своята държава и страна", допълни митрополит Дометиан.

По думите му това предполага, че "всеки в нашата мила Родина майка България е ощастливен да живее според правилата, закона и традициите на своята народност, вяра и политическо убеждение".

"Но те не са дошли така даром за човека, те са плод на Христовата спасителна проповед за любовта към Човека, даже към враговете, за взаимно опрощаване, ако съгрешим един към друг, и да вървим напред един за друг, да градим здраво общество на справедливостта в името на това, че сме Божии чада, защото всеки роден на тази земя е чадо на Бога, независимо от своя език, народност и вероизповедание", посочи митрополитът.

По щастливо съвпадение на календарните дати тази година сме ощастливени православни, католици, протестанти, всички християнски вероизповедания и честваме в един ден светлото Христово Възкресение.Тябва да се възползваме от този дар на Бога, когато всички ще прославяме неговото Възкресение, да помислим един за друг, да бъдем единни в любовта, отбеляза митрополит Дометиан.

"Нека се стараем да възкресяваме в мислите и сърцата си онова що е чисто, светло, братолюбиво и достойно за изграждане на нашето лично, семейно и обществено добруване като верни и достойни граждани на скъпата ни Майка - Родина България", каза митрополит Дометиан.

Митрополит Дометиан заявява:" На всички от все сърце молитвено желая: в здраве, бодрост и крепки сили, да бъдем озарени от незагасващата светлина на Възкръсналия Христос, за да пребъдва в сърцата ни Неговия спасителен поздрав:"Мир вам! - Радвайте се!" Христос Воскресе! На многая лета! С неизменна във
Възкръсналия Христа обич и благословение!" Възкръсна Христос и животът тържествува - да бъде нашият Пасхален и жизнеутвърждаващ празничен девиз, каза митрополитът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 49Н***т се като чуят, че ще е пълно с емигранти от България и РУмъния в държавата и. Хайде да преценим колко е малка и незначима държавата ни и да спрем да се мислим за империя.
43
1
 
2
 
! Отговори
до 49 преди 10 години
До АнонименТака е и като чуят за Варшавски договор и още се нас***т в гащите господата англичани.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До За помацитение не ядем свинско за какво са ни прасета?
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте, когато България е взела грешната страна по време на Втората световна война, големият Уистън Чърчил е казал на английските джентълмени: "господа на нас ни обави война страна, в която като се изкъпят си казват "честито"!" Не мисля, че помаци и турци са имали предвид.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Номер 37 е прав. Много са хората които постоянно ни делят. Аз нямам нищо против турците или помаците, особено с помаците които с къртовски труд си вадят хляба. Обиколил съм БГ много пъти и знаете ли какво ми прави впечатление, в помашките села няма и следа от полиция защото там няма престъпност. Към списъка с тези които делят нацията ще добавя и Волен Сидеров. Като цяло само лидерите на БСП се държат като европейски политици и няма расизъм в тях.
39
1
 
8
 
! Отговори
За помаците преди 10 години
Гледали ли сте документални снимки на помаци след освобождението? Пощят си въшките и живеят в кочини с прасетата. Добре ,че малко поне ги интегрирахме.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То цялото Столипиново мирише на рози и парфюм, и е едно чисто, подредено, не се вият кръшни кючеци и маанета, щом видят пари кеш. До следващите социални помощи!
37
0
 
6
 
! Отговори
666 преди 10 години
Дядо попе, за каква толерантност приказваш, за тази ли дето обеднелия да не мисли за богатството на незаконно забогателия? Просто това няма да стане, докато на света има мислещи хора!
36
2
 
8
 
! Отговори
До 40 преди 10 години
Като си ги миете защо все миришете на манджи и овче месо? А изобщо не сравнявай думата *** с прабългарин. Точното ви сравнение може да е с турски ***.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами след като твърдите, че сме нечистоплътни и то точно в този аспект какво да ви кажа. "Може да миришем на кожи и чесън" мисля, че е пак част от българските автори....
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И пак стигнахме до величието на една религия - миели си задниците! Ти да видиш! Пък всички други по света си ги носели на д.пето, да им висят фекалиите!
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало, протурски - американският сайт, защо триете коментари? Не ви хареса, че ви наричам така ли? Може да излъжеш един човек за цял живот, много хора за дълго време, но никога всички и завинаги!
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименОпределено не си си имал работа с помаци. Определено не си бършем задниците. Мием ги. В нашата религия има нещо, което се казва "джунуп", други понятия са "неджастен тахарет" и т.н. Ако си чел достатъчно Вазов ще разбереш, че след освобождението съжалява за определени бани и навици създадени от турците. Не симпатизирам на Ефрем Молов, но ако си чел и повече история(не неговата), ще разбереш, че прабългарите не са славяни и не говорят славянски..и т.н. А за смелостта по форумите...
31
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До *** Да да, невинни осъдени те. Друг път. И стига сте ревали за тея джамии, все не ви стигат. И тея етнически партии никъде другаде няма да ви бъдат разрешени. И друго-вместо да се правите на по-мюсулмани от тарибаните вземте се разровете с историята на родовете си. Че да откриете факта че предците ви са чисти българи християни, принудени насила да приемат исляма. Как имате сърце и душа да се кланяте на религя, в името на която са клали дедите ви и са ги принуждавали насила да я приемат.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То не е нужно да гледам ,то си се вижда от всички. Сямнява ме дали изобщо си бършете задниците или като беше на времето баща ти си ходите с кандалките отзад. Генетичното ви всеизвестно слабоумие ви доведе до там да си измисяте история ,а истината е ,че най страхливите,мазниците и другите *** са се помохамеданчили.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България никога няма да бъде Европейска държава докато има хора като Бойко Тиквата, Ахмет Доган и Росен Жената които разделят нацията по всевъзможен начин и всекидневно сеят омраза и разделение между Българите. Посееш ли ветрове после жънеш бури.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 34ми ще те ***, ти иначе за какво да надничаш по тоалетните да видиш кой как сер*ре. Щом не ги е било гнус.
27
1
 
4
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До *** 24 МНОГО ТОЧНО СИ ГО ОПИСАЛ НО ТРЯБВА И ДА ПРИЗНАЕШ ЧЕ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ СМЕ РЯДКО СРЕЩАНО СЪС СВОЯТА ТОЛЕРАНТНОСТ ПЛЕМЕ! СЕГА ЧЕ ВЪВ ВСЯКО СТАДО СИ ИМА И ***-ОСНОВНО НЕГРАМОТНИ НЕАНДЕРТАЛЦИ, ТОВА ВАЖИ ЗА АБСОЛЮТНО ВСЯКА НАЦИЯ И ЕТНОС,НЕ САМО ЗА НАС. ВЪПРОСЪТ Е И НА ЛИЧНА КУЛТУРА.
26
2
 
7
 
! Отговори
реостат преди 10 години
Толерантност !!!!!!!!! дава им се правото да бъдат като нас ,ммммм но не те искат ние да сме под тях, тук къде те са гости.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много се поддадоха и на удоволствието "обичам", та вече "узаконено" си мъчат внушително/сношително. Простия народ се нещо подобно е бил, изродски наркоразпространители. Много добри помощни л*, ако целта ви е смъртоносно разкривен разврат