България е пример за толерантност между вярващите

Митрополит Дометиан: Тези дарове са плод на Христовата проповед за любовта
Обновена: 21 апр 2014 08:07 | 21 апр 2014 08:02, Анисия Иванова
142
България е пример за толерантност между вярващите
Митрополит Дометиан. Снимка БТА

България е пример за всички народи за толерантност между вярващите и това е основание за мирното наше съществование повече от сто години в свободна България. Това каза в интервю за БТА митрополит Дометиан, отправяйки своя Великденски благослов.

"Наред с Великия празник на Христовото възкресение, тържеството на живота, свободата, правдата и радостта, българският народ, и по специално българският парламент, чества 135 години от Търновската конституция, която е основният закон на възкръснала България", заяви той.

"В нея още е залегнала и мисълта, идеите за справедливост към всяко човешко същество - независимо от неговия майчин език, вероизповедание и народност. И е казано, че който прекрачи границите на свободна България, да се чувства достоен гражданин на своята държава и страна", допълни митрополит Дометиан.

По думите му това предполага, че "всеки в нашата мила Родина майка България е ощастливен да живее според правилата, закона и традициите на своята народност, вяра и политическо убеждение".

"Но те не са дошли така даром за човека, те са плод на Христовата спасителна проповед за любовта към Човека, даже към враговете, за взаимно опрощаване, ако съгрешим един към друг, и да вървим напред един за друг, да градим здраво общество на справедливостта в името на това, че сме Божии чада, защото всеки роден на тази земя е чадо на Бога, независимо от своя език, народност и вероизповедание", посочи митрополитът.

По щастливо съвпадение на календарните дати тази година сме ощастливени православни, католици, протестанти, всички християнски вероизповедания и честваме в един ден светлото Христово Възкресение.Тябва да се възползваме от този дар на Бога, когато всички ще прославяме неговото Възкресение, да помислим един за друг, да бъдем единни в любовта, отбеляза митрополит Дометиан.

"Нека се стараем да възкресяваме в мислите и сърцата си онова що е чисто, светло, братолюбиво и достойно за изграждане на нашето лично, семейно и обществено добруване като верни и достойни граждани на скъпата ни Майка - Родина България", каза митрополит Дометиан.

Митрополит Дометиан заявява:" На всички от все сърце молитвено желая: в здраве, бодрост и крепки сили, да бъдем озарени от незагасващата светлина на Възкръсналия Христос, за да пребъдва в сърцата ни Неговия спасителен поздрав:"Мир вам! - Радвайте се!" Христос Воскресе! На многая лета! С неизменна във
Възкръсналия Христа обич и благословение!" Възкръсна Христос и животът тържествува - да бъде нашият Пасхален и жизнеутвърждаващ празничен девиз, каза митрополитът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До за 68помисли си кой започна. Правилата ги определя мнозинството, а сигурен ли си че все още сте такова?
63
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До 69. И къде прочете в поста ми думата "местни"?? Първо чети, после коментирай! Че и квалификации даваш кой с кво е зле.
62
2
 
6
 
! Отговори
за 68 преди 10 години
Това е моята държава, ние определяме правилата! Не може хора като теб "толерантно" да ми се качват на главата. В тази държава каур /неверник/ си ти!!! Уважението трябва да е взаимно, а такова от страна на мюслитата тук няма!!!
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Sharkи кои са местните в САЩ - ми там са само индианци и те са най засегнати. Много сте зле с история и география.
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До do 57щом казваш тръгвам.. през *** К*ур ми е какво мислиш ти и къде искаш да съм. Тук съм в България, ще си нося мюсюлманското име, ще си ходя на джамия, ще възпитам децата си като мюсюлмани, ще работя и ще плащам данъци и ще бъда щастлив. Но ти *** се топиш с всеки изминал част щото не си българин, а мръсен каурин.
59
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До глупости! Така е, защото емигрантите влизайки в САЩ им се дава ясно да разберат че ще спазват законите на САЩ, а не техните си. Да, вески си вярва в каквото си иска, но не си позволява да претендира че неговатя вяра е най-правилната. Затова има разбирателство. Защото има здрави закони, и всеки знае че неспазването им води до сериозни последици. Законите са за всички, без оглед на религия. И мюсулмани не поругават паметници и гробове като тук, и това да остава безнаказано, нали!!
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До SharkЧукни в gooogle щото явно си невеж, виж 1989 - "голямата екскурзия", не е било толкова отдавна...
57
3
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 10 години
Хайде стига с това "трудолюбив " народ помаците. Колко трудолюбиви да са? Трудолюбиви са българите, че издържат държава с всякаква ***, която нищо не внася в държавата, а само иска
56
2
 
5
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО Е: преди 10 години
" КУИ ,БЕНЕ --БЕНЕ ПАТРИЯ"--"ТАМ КЪДЕТО ЖИВЕЯ ДОБРЕ --ТАМ МИ Е РОДИНАТА"/лат .пог-/Ако , България ,беше добро място за живеене --всеки щеше да иска да е "българин"..!ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ СЕ ДЕЛЯТ НА ЕТНОСИ И ВЕРИ ---ЗАЩОТО СА ОЩЕ В РУСКИЯ СОЦ-***!!!
55
5
 
7
 
! Отговори
do 57 преди 10 години
Джамии от преди османско робство тук не е имало, избий си го от чалмата. Джамии и цивилизация са две противоречиви понятия,а тук е цивилизация. И не обиждай владетелите ни, като лъжеш з а историята- нямаме владетел, строил прокълнати джамии. И да, на гости си- не сте искани и канени тук. Марш в анадола
54
4
 
5
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До 57.Поправка, не преди, а по време на османската власт са строени джамии, на място на опожарени и съборени църкви. Както и да е, това е минало, не трябва да живеем с него, но и няма да го забравим, НИКОГА! А това че някой иска да ви гони си е лично ваша измишльотина. Никой не иска да ви гони, но трябва да бъдете по-толератнтни. Вярвайте си в каквото щете но няма да го налагате с опитите си да вкарате т.нар "майчин език" в училище. Официлания език в България е български и ще се съобразявате!!
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е...когото и да питаш в Германия и Щатите --ти отговаря , че е германец или американец ..!Никой не се пише друг в Щатите --всички са АМЕРИКАНЦИ!В БЪЛГАРИЯ --МОЖЕ ДА СЕ НАРИЧАТ ВСЯКАКВИ ..НО , ТОВА Е ОТ ЛИПСА НА САМОЧУВСТВИЕ!В СОЦ-*** , ВСЕКИ СЕ ЧУВСТВА "НИЩОЖЕСТВО"...!НОРМАЛНО Е!!!!!!!!!!!!!!!!!
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До глупости!Тук съм съгласен. Абсолютно вярно,но както виждаш някой иска да е по-българин да ми казва, че църкви може, а джамии не, да казва, че някой трябвал да хваща пътя и т.н. Така, че в отношение няма да ги стигнем американците, нито европейските народи...
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малко история - ДПС беше създадена от партията СДС като компенсация за възродителния процес и под чудовищен натиск на ЕС. Един от конституционните съдии който подписва указа за създаването на ДПС получава инфаркт броени дни по късно. СДС също не иска създаване на ДПС, просто много здраво са ги натиснали от ЕС и трябвало да направят избор дали да създадат партия на етническа основа или да застрашат националната сигурност на страната.
50
3
 
6
 
! Отговори
глупости! преди 10 години
КАКВАТО И ДА Е ВЯРАТА , ЕТНОСА И ОБИЧАИТЕ ....НАРОДА В БЪЛГАРИЯ Е БЪЛГАРСКИ!!В ЩАТИТЕ Е ПЪЛНО С ЕМИГРАНТИ , ЕТНОСИ И РЕЛИГИИ --НО ХОРАТА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ ,В СГОВОР И РАЗБИРАТЕЛСТВО , ЗАЩОТО ИМА ХЛЯБ ,ПАРИ ,РАБОТА И БЕЗНЕС ЗА ВСИЧКИ!!В БЪЛГАРСКИЯ СОЦ-*** ПО РУСКИ ОБРАЗЕЦ...НЯМА НИЩО--ЗАТОВА ХОРАТА СЕ ЯДАТ КАТО КУЧЕТА /по комунистически/ И С9Е ИЗБИВАТ ,КОЙ ДА СЕ ДОКОПА ДО ХЛЯБА!
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Между турците в Германия и мюсюлманите в България разликата е в джамиите. Джамиите в България са построение от преди османската власт, тази религия е тук още от как хан Терве отблъсква арабите обсадили Констанитнопол. А в Германия са второ поколение емигранти. Така,че турците в Германия може и да са на гости, но аз се чувствам у дома си и ако искаш да ме изгониш няма да успееш.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак започнахте да опирате до партията ДПС. Нямаме държавна политика и държавен суверенитет да я махнем. Дори най - големия в кавички антдепесеар Бойко знае как целуваше ръката на Доган и как се мазнеше за да получи генералските си пагони. Я да посмее някое управление да вдигне ръка срещу ДПС и да видите как от ЕС ще дойдат всевъзможни институции и НПО-та които ще ни изкарат най - големите нацисти на света.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е лесно след Освобождението държавата да те мачка - да ти забранява да си изповядваш религията, насилствено да ти сменя вярата (за 1912 говоря), да те гони от държавата(родната), да ти сменя името, ако не се отричаш от род и от вяра да не ти дава право да се развиваш (нещо което се среща и днес). Всичко това превръща един трудолюбив народ като помаците в необразован. Но въпреки всичко достатъчно далече сме стигнали и ще продължим, защото сме част от ЕС, атой е шанс за работливите, не за тарик
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Културата на обществените бани е римска, а тюркските племена, завзели Византия просто са я унаследили. Исляма не е открил топлата вода!!! Нито баните, нито обществените тоалетни с течаща вода. И ми писнаха тези глупости да се пишат до припадък. Разходете се до източна страна, да ви се повреди носа от миризми!
45
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До Анонимен Ми разбира се че лидерите на БСП ще са толерантни, без турците те никога нямаше да видят власт. Иначе за помаците си прав че са работливи и добри хора, но са простовати и се поддават на манупалции че са най-мюсулмани от мюсулманите. Разделението идва от тях, не от християните. Защо в Германия турците не реват за джамии и не правят партии!! Щото ще хванат пътя към анадола по най-бързия начин. Християните сме толерантни, мюсулманите не са, затова няма обединение на нацията.