Каквото и да се реши за майчинството, ще е от 2015 г.

Нинова: Искането не е поставяно пред социалната комисия в НС
Обновена: 29 апр 2014 14:56 | 29 апр 2014 14:51, Анисия Иванова
24
Каквото и да се реши за майчинството, ще е от 2015 г.
Снимка, архив Булфото

Въпросът за удължаване на платеното майчинство с половин година, който се обсъжда в Тристранния съвет, не е поставян в социалната комисия в Народното събрание. Това обяви пред БНР председателят на комисията Корнелия Нинова.

Вчера КНСБ предложи платеният отпуск по майчинство да се удължи с още 6 месеца. Промяната се обсъжда днес на заседанието на тристранката. Идеята на синдиката е платеното майчинство да стане 2 години и половина. Предложението е майките да имат право на шест месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, ако то не ходи на градина. В момента този отпуск е неплатен.

Още по темата
По думите на Нинова НОИ няма средства да покрие такъв разход. "Такъв въпрос не е обсъждан при нас", каза тя.

Нинова направи уговорка, че каквото и да се реши, то няма да се случи през тази година, тъй като бюджетът за 2014 е приет и одобрен при сегашните параметри на майчинството. "Нямаме намерение да актуализираме нито Закона за държавния бюджет, нито за бюджета на НОИ, тъй като обезщетенията за майчинство се плащат от НОИ. Ако се стигне до някакви промени и се обсъждат, то биха залегнали от началото на 2015-а", убедена е тя.

"Не мисля, че е време и удачно в момента да говорим за увеличаването на този срок. И в момента фондът, от който се изплащат обезщетенията за майчинство, е в дефицит. Ако се увеличи срокът, това би довело до още по-голям дефицит в бюджета на НОИ", допълни председателят на социалната комисия.
 
По думите на Нинова БСП не приема предложението на бизнеса да отпадне правото на платен отпуск от 20 дни за двете години платено майчинство.

Паралелно с предложението на КНСБ в тристранката се обсъжда и искането на бизнесорганизациите майките да нямат право на 20-те дни платен годишен отпуск, докато ползват двете години майчинство.

"За нас е неприемливо, за нас, БСП, отнемане на права социални, в това число конкретно и майчинството са неприемливи", заяви Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Все още в БГ-то преди 9 години
Само да споделя, че не е нормално и справедливо едни да получават детски добавки, а други не. Аз за моите две деца, които са пълни отличници и с грамоти за принос към учебните институции в които учат, не съм получила лев. Не мисля, че е нормално и справедливо!!!
17
0
 
8
 
! Отговори
Ние се самоубиваме преди 10 години
Преференции - само за жените, които са доказали, че са умни и отговорни.Защото те ще отгледат качествени деца.През последните години България се затлачи от свръхприраст на деца,родени от неграмотни или полуграмотни жени, нежелаещи да работят и нямащи никакво национално самосъзнание, несподелящи никакви европейски ценности.Това, което беше допуснато да се случи, е национално самоубийство! С нашите пари се издържат същества, в чиито очи ние сме само плячка и будали, които хранят унищожителите си
16
0
 
4
 
! Отговори
До BG. Проблемът е, преди 10 години
че детската градина на циганчетата, ако се водят от социално слаби семейства, е за наша сметка.. Ако *** не работи, откъде накъде ще й хрантутим чаветата с наши средства в детските градини?Въведе ли се правилото, което предлагаш, за нашите деца няма да има място в детските градини, защото ромчетата ще ги препълнят, та да могат родителите им да се издържат от детските надбавки. Сега не ги пращат на градина, защото щом проходи, вече го учат да краде или да проси, тоест да изкарва пари.
15
0
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Ееее таз многу убава булчица беее ама тай застанала,та не можах си напрая едно селфи с нея,то и как ли не врътех лапатопат та свет му са зави,па тя пак на чорчук гледа бе,та накрая си напрайхме селфито с магарето па жената кат го виде и бая са чуди оти не може познай кое магарето и кое яз бе-айде другият пат да турите фото с тая ама напреде да гледа та да стане снимка и в рамка си я туря пък турете и на Кутив една щото него мойта баба го аресва та и тя да си напрай
14
0
 
12
 
! Отговори
BG преди 10 години
2 години са напълно достатъчен срок. Не е необходимо повече. И детски след 2 години само за деца в градина или ученици. За *** с n-на брой ***, които шетат по улиците, дворовете и къщите да се спрат !
13
0
 
5
 
! Отговори
Петър преди 10 години
Объркай ИМ схемата и Гласувай Преференциално. Това не е агитация за нито една конкретна партия от участващи на предстоящите избори, това е агитация за правото НИ на преференциален вот. Преподредете листата и покажете, че не сте съгласни с информационното затъмнение около преференциалния вот.Не позволявайте платените гласове да угодят на прищявките на лидерите на партиите. Гласувайте!!!Гласувайте за избраната от вас партия, но го направете с преференция за последните в листата
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тогава вас и вашата корумпирана партия няма да ви има. Вие сте опасни за България. Вашата партия сте българоунищожители за сметка на роми и турци.
11
0
 
24
 
! Отговори
ДА на предложенията, преди 10 години
които биха облекчили майчинството на жените със СРЕДНО и ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ. Тях не ги деля по етноси, те са доказали, че имат и съзнание, и отговорност.Всички останали - по 6 месеца платено майчинство и то само за първо и второ дете. Стане ли детето на половин годинка, да си го гледа със свои средства, независимо дали работи или е безработна. Щом е *** като зад.ни.к или е мързелива, та не е успяла едно средно образование да завърши, какъв е смисълът да ражда *** с нейните гени!
10
5
 
0
 
! Отговори
Kолчо преди 10 години
Към ужасна е >Глупости на търкалета . Много е секси с тези бузки особенно малиииии :)
9
2
 
13
 
! Отговори
ужасна е преди 10 години
Отвратителна персона, нямам думи!
8
0
 
18
 
! Отговори
бай Трънчо преди 10 години
Кви социалисти, кви комунисти, кви 5 лв!Всичките, всичките до един в ИБ на БСП са от милионер нагоре....Върли капиталисти, нахлузили маската на социалистическата идея!
7
2
 
31
 
! Отговори
ужассс преди 10 години
Поредната про-*** мярка от страна на гадната столетница....Гадна, долна партийка, мразеща всичко българско....
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази на снимката и Йотова какви *** са отпрали
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По принцип изглежда хуманно и прекрасно!От една страна ще се задържи безработицата, от друга - *** пак ще ги нахраним богато.Само се питам - со кога моето семейство ще си получава половината от изчислената пенсия?Първата задача беше да приемете, че това няма да се промени до 2018?Не искам с нашия кървав труд да се хрантутят хора, които само се е...т, лапат и крадат!Колкото и да звучи лошо!За пустите ви депутатски места, ще продадете и майките си!
4
1
 
30
 
! Отговори
УУУУ! преди 10 години
Това ли ви е социалната политика *** другарко?! За грамотните работещи жени пари нямате така ли? А за *** дето работа не са подхващали, имате?!ТОВА Е *** ПОЛИТИКА!ЦЯЛОТО ВИ БСП Е *** ПАРТИЯ!
3
21
 
6
 
! Отговори
33371 преди 10 години
Много е секси тая жена, евала!
2
2
 
19
 
! Отговори
ppp преди 10 години
Какъв НОИ какви 5 лева какви индианци. 6 месеца ПЛАТЕН ОТПУСК за родителите за сметка на работодателя а не майчинство. Кое пак не разбрахте другарко Нинова.
1
6
 
27
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Франция, Австрия, Германия и други: 4 месецаБогатата България: 2 - 2,5 годиниНяма да ги стигнем скоро европейците, няма...