България е в траур заради загиналите в наводненията

Страната скърби за жертвите при потопа във Варна и Добрич
Обновена: 23 юни 2014 10:00 | 23 юни 2014 07:00, Анисия Иванова
40
България е в траур заради загиналите в наводненията
Наводнението във Варна. Снимка, архив Булфото

Ден на траур е днес в страната в памет на жертвите от наводнението през миналата седмица. Решението днешният 23 юни да е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна и Добрич взе Министерски съвет. По този повод националните знамена на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

12 души загинаха при наводненията от 19 юни в Североизточна България. Във Варна жертвите са двама мъже и седем жени на възраст между 29 и 83 години, както и две деца, а един мъж загина в Добрич.

Още по темата

В четвъртък към 21.00 часа приливна вълна над 2 метра, предизвикана от проливните дъждове, причини свличане на земна маса и дървета от гориста местност над квартал „Аспарухово”, заради което бяха нанесени многоженство щети и отнети човешки животи.

Загиналите от Варна са Йорданка Георгиева, Иванка Пенчева, Магдалена Шопова, Тодорка Стоянова, Марин Маринов, Магбуле Абзова, Анка Демирова, Юлиян Бошнаков и Зоя Шопова.

Най-младите жертви на природното бедствие са 8-годишната Зина Шопова и 13-годишният Стефан Стефанов.

Все още се издирват две деца, които са в неизвестност след потопа във варненския квартал.

В Добрич официално е потвърдена смъртта на 50-годишен мъж.

Държавата обяви, че ще отпусне по 10 000 лева еднократна помощ на семействата на загиналите при наводненията в двата града.

В деня на национален траур президентът Росен Плевнелиев ще присъства на отслужването на трисагий в Катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна в памет на жертвите от наводненията в страната.  Траурната служба днес ще бъде водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

В много храмове в страната ще се отслужи панихида за загиналите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
RAXBERETE DOBRIA *** E SAMO MURTVIA VIGANIN!
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Varnenci, imate prekrasen grad!!!! Zadhto izbrahte toxi kradec I *** Portnih??? Ta toi e sluga ns Budata I Cvetanov, I dvamata bulgaroubiici. Tova jivotno Portnih e vinovno za stanaloto to e qsno. Toi e platil na mahgalite da glasuvat za nego I nishto nqmada im napravi za da grabi I deli plqchkata s Buda I Cv.Cv. Vie purvi rszkarshte bandita Buda a si izbrahte slugata mu. Zashto?????
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че са много повече. Не е нужно да сме присъствали за да се досетим. Я си представете както седиш и те повлича 3м. вода..трудно е спасяването
31
2
 
6
 
! Отговори
Гочето преди 9 години
И все пак са хора!Лека им пръст!!!RIP
30
1
 
4
 
! Отговори
споко преди 9 години
ДА ЖИВЕЯТ ТРАУРИТЕ И ПАНИХИДИТЕ! Сега вече правителството ще е спокойно,че се е отчело.Да ви ..........майките,ПРЕСТЪПНИЦИ!
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Национален траур за 10 *** ли бе? *** държавата майни!Нема такава държава!
28
1
 
15
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
Тогава защо всички роднини на жертвите дето ги показват са с *** цвят. А относно имената, дали са българските имена, а иначе става въпрос ислямизирани ***. Даваха и снимки на едно от децата, което го нарекоха Али. Виж и списъка на жертвите, над 80% са от улица Горна Студена, където си е точно в *** махала. Почвам да мисля, че ти си някой които участва в злоупотребите със средствата които се набират, искаш упорито на ни убедиш, че жертвите са българи, щото знаеш, че ако са ***,ни
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук в Аспарухово се говори, че са много повече жертвите, но не ги обявяват...
26
5
 
16
 
! Отговори
Траура преди 9 години
От 11-ти Май миналата година съм в траур, като разбрах кои ще ни управляват!
25
2
 
4
 
! Отговори
От Аспарухово преди 9 години
До айде беПовечето жертви са на такива дето чакаха в задръстването до спирка "Калин"! Включително и аз бях там! Имаше майка с двете си деца, които ги извадиха от колата. Слава Богу поне едното беше живо. Хора които бяха повлечени от водите, които носеха камъни и дървета! Всичко друго са злонамерени глупости. Преди да пишете каквото и да е поне прочетете. Имената на загиналите ги има от вчера в медиите.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 26Аспарухово няма нищо общо с Варна. Варна ако ще да бъде залята със 100 литра на квадрат, водата ще отиде в езерото и морето. Просто цялата е разположена така, че водата да се излива в морето или езерото....за разлика от Аспарухово.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ни хвърлят прах в очите с този траур?Питам:1. Кой е отговорен за вертикалната планировка на района на трагедията?2. Кой е отговорен за изпълнението на вертикалната планировка?3. Кой е узаконил къщите и оградите в дерето?35мм дъжд не е толкова много. Такава голяма трагедия от такъв дъжд! Ако паднат 50-60мм какво ще стане? Цяла Варна ли ще погине?Отговорните - в затвора и спешна пре-оценка и планиране наново на оттичането на водата в района!
22
2
 
12
 
! Отговори
айде бе преди 9 години
Първо нито една от жертвите не е на ***. Второ такава съдба не пожелавам на никого независимо какъв е, дори и на хора като тебе. Само човек, който не го е видял с очите си може да говори такива глупости........................Интересно тогава, защо даваха един ***, баш в *** махала, за който казаха, че е загубил 7 човека от семейството си?Те шведи ли са?Да говорим за хора, но следва и да се казва истината.....
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 23Остави го тоя папагал. Сигурно и той е ***, че говори тъпотии.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До От Аспарухово 20Как да няма загинали *** бе, ти на кой свят живееш?
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе какъв траур за 10 загинали *** бе? По-скоро българинът сачувства на аспаруховци заради това, че водата направи квартала им помийна яма.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Всичко се връщаА какво да кажем за безбройните кражби и мародерства на ***? На тях не трябва ли да се връща, а? Или е добре да безчинстват, а когато природата ги накаже зарад собственото им малоумие, изведнъж ние ставаме негодниците, а?
17
9
 
4
 
! Отговори
От Аспарухово преди 9 години
До Анонимен 11Първо нито една от жертвите не е на ***. Второ такава съдба не пожелавам на никого независимо какъв е, дори и на хора като тебе. Само човек, който не го е видял с очите си може да говори такива глупости.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да се тревожите за нищо! Природата и естествения подбор ще сложат всичко в ред.
15
5
 
5
 
! Отговори
Всичко се връща преди 9 години
До Анонимен 11Не забравяй,че злобата се връща като бумеранг, а даването е по-скоро милостиня за твоята душа! Не е казано какви са хората, но преди всичко са ХОРА! Ако някой не спазва законите в страната, то е защото институциите му го позволяват и се превръща в норма! И не ми казвай, че ти не си пристъпвал закона никога!!! Ако си, дори веднъж дал пари на полицай, превишил скоростта, минал на червено, излъгал с данъците- ти не си по-добър от тези, които плюеш! Ти си част от проблема!