Руснаци и охранители "на нож" за плаж "Буджака"

Поводът е малката неплатена зона на плажа край Созопол
Обновена: 1 юли 2014 10:28 | 1 юли 2014 10:15,
175
Руснаци и охранители "на нож" за плаж "Буджака"
Снимка: Dnes.bg

Руснаци и охранители на плаж "Буджака" край Созопол си обявиха война. Поводът е начинът, по който се стопанисва пясъчната ивица.

По закон всеки концесионер е длъжен да определи 50% от поверената му територия като зона за свободен достъп, тоест на този терен не трябва да има чадъри, шезлонги или други платени услуги.

Това изискване е спазено и на плаж „Буджака”. Проблемът обаче идва от там, че в местността плажуващите са стотици, а пространството, върху което могат да се разположат, е ограничено. Концесионерът е определил за безплатна зона двата края на плажната ивица, където скалите са повече от пясъка.

Затова група руснаци, повечето от които са собственици на апартаменти в комплекс „Black sea Paradise”, са поискали да се разположат в зоната с чадъри и шезлонги, без обаче да използват платените услуги, които на ден струват по 15 лв.

Два дни те са събирали тен необезпокоявани, но след това охранителите на плажа им заявили, че трябва да се преместят към територията, определена като безплатна.

„Ние пренесохме нещата си в края на плажа, до скалите. Но се оказа, че там е невъзможно да легнеш – има толкова много хора и буквално ходим по главите си. Освен това в тази част пясъкът е малко, като основно има камъни, събрани миди и раковини”, разказва Нина Прилепская от Москва, която всяко лято почива в Созопол или Несебър.

Затова, въпреки предупрежденията, чужденците решили да се преместят отново към по-централната част на пясъчната ивица, която стояла постоянно празна. „Поразпитахме и ни обясниха, че имаме право да лежим на пясъка, стига да не сме под чадърите. Така и направихме, сложихме си хавлиите в т.нар. „платена територия”, но не на шезлонг и под чадър, а на пясъка. Дори сянката от чадъра не стигаше до нас”, допълва рускинята.

Това обаче не се понравило на охраната на плажа. „При нас дойде един млад човек и ни каза, че трябва да се преместим. Ние отказахме и той започна да ни обижда. Каза ми, че няма да ни остави да си почиваме, докато не платим 15 лв. Аз станах и се опитах да вляза в морето, но той ме хвана за ръката и започна да ме дърпа. Заяви ни, че ще вземе вещите ни и няма да ги намерим после”, допълни Нина Прилепская.

След този инцидент охраната на плажа не допуска руснаците дори да стъпват на т.нар. платена територия. Нещата ескалират до такава степен, че им се забранява достъп даже до централната стълба, която води от комплекс „Black sea Paradise” до плажа. По думите на самите чужденци те са принудени да обикалят по странични пътеки, за да слязат поне до „безплатния” пясък.

Руснаците са категорични, че ако проблемът не бъде разрешен, през следващото лято те ще изберат друга страна за ваканцията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: созополПлаж Буджака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
20
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
Всички тук говорим повече за Гърция, може би защото е по-близо. Но знайте, че условията в Турция са по-добри от тези в Гърция. Говоря напълно безпристрастно.
94
15
 
6
 
! Отговори
истинската Алекс преди 9 години
ще ви светнат крушките за тва кво представляват ***. наглеци
93
17
 
4
 
! Отговори
войнствена преди 9 години
набийте ги руснаците и после направо в морето
92
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея са ненормални да си оставят парите в Бг. Да наемат адвокато и да почнат оплаквания в писмен вид с входящ номер към общината и разни организации дето могат да ги ползват, концесионера да се проверява от данъчните целодневно и да се прави инспекция от ХЕИ за почистването на плажа и осигурените тоалетни- да му бръкнат в здравето на мутрата! Тук в Москва рушвета е закон, а в Бг много може да получиш за малко пари- да действат!
91
1
 
14
 
! Отговори
alkap преди 9 години
Тази година созопол да се натовариш догодина гърция да си починеш
90
3
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Лика прилика са си и хотелиерите и и руските туристи. В Испания бяха пропищяли от една такава група, нагли скандалджии. Честно казано най добре са си по БГ курортите, както си обичат махленските патаклами чудесно ще си паснат с дружелюбните плажни охранители. а като знам че и на бой налитат си е win/win ситуация. :)
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 102---------Те, че по закон не са прави - не са прави. Това е ясно, концесионера затова си плаща.Законът тук е сбъркан. По закон трябва да се оставят 50%. И това не е случайно. Но никъде не е написано как да бъде разпределено. Трябваше да го напишат така, че да се раздели най-много на 2 части. И тогава комцесионера няма как да направи такова грозно нещо.Ама тея дето пишат законите, от къде да им дойде на акъла, че дебеловратия пак ще измисли нещо грозно.
88
1
 
14
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
това е абсолютно безобразие да се плаща за чадъри!!!Утре да почнат да събират такса че седиш на слънце!!!И защо като нямаме държава държавата ще плаща за спасителите а те ще събират таксите за чадъри без касов бон!!!ЪЪЪъъъ,,,,
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баба Ванга:Нема управия тоз народ!
86
2
 
27
 
! Отговори
ss преди 9 години
Аз от 2 години ходя в Гърция. Стигам за същщото време. Излиза ми същите пари. Но обслужването и отношението, което получавам е стотици пъти по добро! На нащо черноморие няма да стъпя повече! Принципа "Ден година храни" и "дошъл си ми у градо и у рестуранту и си ми длъжен!" просто не го приемам, като плащам аз!
85
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алчността на концесионера ще изгони туристите от Черноморието. Не може да заградиш целия хубав пясък и да го обявяваш за платена зона, че и 15 лева за смотан шезлонг и чадър (голяма екстра). Да, може да е изпълнил изискването за свободния достъп, ама е недопустимо да принуждаваш останалите да се пекат върху черупки и камъни. Тези, които са си платили, като видят каква смешка получават срещу парите си, също ще се откажат рано или късно.
84
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам нашите да стигнат до просяшка тояга , това никъде го няма по света , , , , Ние си търсиме майстора , гладни сме а хляба го ритаме !
83
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 98В Сочи в сезона ,чадър и шезлонг е 500 рубли към 25 лева, и там няма пясъчни плажове чакълест е, а наливната бира е от 150 рубли нагоре 7 лв., без да защитаавм никой, но мисля че в случая не са прави руснаците, след като са отделени 50 % за свободна зона както е по закона
82
0
 
6
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До TinaНе сме свикнали Тина. Вместо да се бия с *** по няколко пъти на ден, просто не ходя там
81
0
 
11
 
! Отговори
наш преди 9 години
Welcome to Bulgaria! :)
80
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците много лесно могат да решат проблема с мутрите. Не са поискали, не са го сторили. Но те смятат, че са на чужда територия и затова се държат прилично. Иначе ако бяха в Русия щяха да игонят с ритници мафиотите.Проблемът е, че ние нищо не правим, траем си и си мислим, че така е нормално.Но руснака като види нередност веднага алармира.
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дида"Не мога да ги разбера руснаците. Като имат пари, защо се натискат да идват в нашата умираща държава"--------------Интересна логика. Ами другите чужденци какво правят тук?Значи има 2 типа хора - Руснаци и други чужденци, така ли?
78
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой да каже на черноморските *** мутри, че в Гърция като си купиш едно кафенце за 2 евро можеш да си ползваш цял ден чадър и шезлонг безплатно.---------------------------Как да му кажеш, като ухото му расте на врата?
77
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си ходят.
76
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
през следващото лято те ще изберат друга страна за ваканцията си.--------------------------------И мутрата ще гледа тъпо ... като теле - зелена порта