Данните за щетите в "Аспарухово" – ясни до дни

В квартала правят сондажи за риска от свлачища
2 юли 2014 16:18, Анисия Иванова
3
Данните за щетите в "Аспарухово" – ясни до дни
Специалисти извършват сондажи в кв. "Аспарухово". Снимка БТА

В близките дни ще бъдат обобщени данните за обема на щетите от бедствието в квартал "Аспарухово" във Варна, съобщи кметът на общината Иван Портних, цитиран от БТА. Комисиите са направили 100-процентови огледи и по инфраструктурата, и по домовете на хората, данните се обобщават и скоро ще е ясно колко пари ще са нужни за преодоляване на щетите, уточни той.

Ще бъдат съборени всички обекти, които се намират по пътя на дерето в "Аспарухово", защото предписанието на "Геозащита" и БАН е да бъде бъде осигурена 100-процентова пропускливост на деретата, каза още Портних.

Още по темата
Кметът апелира за разчистване на деретата над регулационните граници в района, защото над 10 дни след бедствието те продължават да са пълни с дървета и с кални свлечени маси. Според него отговорността се прехвърля на различни институции, отговарящи за държавния горски фонд.

Близо 1000 души са обект на осъществената евакуация в квартала, съобщи още кметът. Чакаме първите данни, за да може там, където е възможно, хората да се завърнат по домовете си. По думите на Портних трябва да бъдат направени и конструктивни експертизи на всяка една сграда.

Той обясни, че в момента има осигурена леглова база за настаняване на хората, които имат нужда, до дни ще е готово и селището от фургони, там се работи по връзки с ВиК и с енергомрежата.

В засегнатия квартал започнаха сондажите за установяване степента на риска от свлачища. Специалисти от Минно-геоложкия университет проучват устойчивостта на скатове в засегнатите зони, за да предприемат мерки за тяхното укрепване.

"Целта е да предвидим и да бъде определена степента на риск на зоната, която е в този обхват и да се вземат технически решения за укрепване на ската, за противоерозионно или противосвлачищно мероприятие”, обясни Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в община Варна.

Проучване се прави и на платото над ул."Розова долина". Там се наблюдава нивото на водите, които вероятно предизвикват свлачищните процеси.

Там ще се сондира в следващите 5-6 дни, за да се намерят причините и произхода за водата, която идва, движението й и да вземат бъдещи технически решения, с които да спрем отводняването на свлачищния масив, допълни Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Манго преди 9 години
Бах мааму..
1
2
 
3
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Честито ви набори повишение на всички пенсии. След вярна служба на БКП-БСП-ДС от днес получавате 4. 50 лв. повишение на пенсиите. Също така от днес получавате и увеличение на цените на тока, парното, хляба и всичко от първа необходимост. Няма обаче де се ядосвате пак да гласувате за нашите, защото догодина може да получите увеличение от 5. 50 лв. все пак едно левче си е едно левче. Айде чао и да не объркате пак бюлетината като 15 / 15 .