Да обиколиш света със стара "Шкода"

Двама българи ще пропътуват хиляди километри с возилото
Обновена: 8 юли 2014 22:38 | 8 юли 2014 22:38, Красимир Ангелов
24

Снимка: Булфото

В края на месец юни двама българи - Валентин Дойчинов и Иван Монев, потеглиха на нестандартно околосветско пътешествие от Прага. Любопитното е, че нашенците са избрали да пропътуват хиляди километри със стара „Шкода“.

Днес те преминаха за кратко и спряха в Сливен, съобщава агенция "Булфото".

Оттук двамата ще продължат по трасето Гърция, Турция, Грузия, Азербайджан, Туркменистан, Узбекистан, Казахстан, Китай, Австралия, Чили, Аржентина, Боливия, Перу, Бразилия, Колумбия, Панама, Коста Рика, Хондурас, Гватемала, Мексико, САЩ, Португалия, Испания, Мароко, Западна Сахара, Гибралтар, Франция, Италия, Швейцария, Лихтенщайн, Австрия, Германия и ще завършат обиколката си на петте континента отново в Прага.

Автомобилът, който са избрали за тежката задача двамата собственици на ретро автомобили, е Шкода 136 Рапид, модел 1987 г.

Валентин Дойчинов е от Сливен и е председател на Ретро автомобилен клуб „Туида класик“. Иван Монев пък живее в Прага, където има свой бизнес. Той е любител и собственик на ретро автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: СливенШкодапътуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еееее-х, И аз съм много доволен от Първият си автомобил- Трабант 601. Най-важното е ,че винаги си имах дузина презервативи на рафтчето под кормилото. Яки, здрави, твърди и големи...... Пък сега ,нова немска кола, в жапката гинко билбоа..... и простамол.
18
0
 
0
 
! Отговори
Фен на Шкода преди 9 години
Чудесен автомобил са си избрали хората! Този модел е много добър и е с 5 предавки, което позволява с тази шкода да се придвижва с доста прилична скорост. Все още бих искал да си купя една такава ако ми падне от някъде запазена. Карал съм много време 120 L и мога да говоря много за този модел и само хубави неща. А колко приятни иживявания ми е предоставила... Който познава тези модели на Шкода, знае че е много добра кола. Много добро поведение на пътя, конструктията е като на Порше, от 70-те год
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шкодилака навява спомени.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имал съм 120Л с години. Първо обикновената, после японката. Е, няма такава кола, направо си беше вечна. Единственият минус беше леко слабото парно.
15
0
 
10
 
! Отговори
Атанас преди 9 години
До Гошо...*** И ние сме били собственици на 105l....добра кола....обиколихме Европа/ама истинската...../винаги си спомняме с умиление за това Време,а сега какво......олеле,ама какво стана.......не са виновни автомобилите,,виновно е времето,защото по мое време,абтомобилист се ставаше като имаш кола!А сега всички имат,но философия няма,да не говорим за удоволствия....../Да отбележа....не съм политически активен/само автомобилен любител!
14
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шкодаааааааа отмъщението на чехите задето руснаците вкараха войски преди мноооого години.
13
4
 
6
 
! Отговори
До Шаран -БГ преди 9 години
Ми кво да има двигател на порше (от старите де).
12
0
 
8
 
! Отговори
Бубачко преди 9 години
Имаше едно време един пътепис за двама чехи с една Татра - "През Южна Америка".Много интересно четиво!
11
4
 
6
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Дайте да се разберем какво е " стара " Шкода и въобще "стара кола"? Познавам истински стопани, имащи автомобили по на 20 тина години. Колите им са понови от нови и по тенекии , и по двигател, и по интериор, и работа работят с тях ! Би следвало, за да е "стара" една каруца, от датата на напущане на завода да са минали поне 40 години. И не на последно място Фолксваген е страхотна компания!Един Господ знае, какво има под капака на тази "стара Шкода" !!
10
9
 
11
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Може и да успеят, ако някои талибани, канибали или индианци не им вземат скалповете...
9
34
 
1
 
! Отговори
йо преди 9 години
ще се опитат да пропатуват ,,не се знае каде ще се разпадне трошката
8
3
 
11
 
! Отговори
Ташинко преди 9 години
А каката надникнала през предния джам за релакс (потоиране на тавана с двата крака) ли ще я вземат в предния багажник ???
7
4
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Карал съм 10 години 105 L,като съм обиколил два пъти и...четвърт Земята по...екватора.Пита се;колко километра съм...изминал.Освен...свещи,друго не съм сменял.
6
38
 
3
 
! Отговори
разбирача преди 9 години
Да бяха избрали Автомобил да обиклаят вета. С този модел нема да стигнат много далеч.
5
57
 
4
 
! Отговори
враца преди 9 години
тая шкода е един голям соц ***! ще стигнат до анадола и ще иде на вторнични.
4
1
 
39
 
! Отговори
Емо преди 9 години
Рапида от серията 130-136 си е доста приличен автомобил, все пак е луксозния клас на серията 105-120. Има усилени спирачки, сухи полуоски и редица други особености и подобрения спрямо 105-120. Но даже и със Шкода 120 за 10 години и 100 000 км шофиране най-тежкото ми закъсване на път беше поради откачена маса между делкото и плочката, отне ми около 1 час да разбера причината, стягане с клещи на една медна тел и въпроса беше решен за години напред.
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Автори и писатели са по зле от читателитехлиляди а не хиляди,вчера беше неква тема за южен парк идиго разбери в китайли венецуелали то се оказа у софия.Персонала се състои от вишисти със купени дипломи.
2
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светът може да бъде обиколен не само със стара Шкода, може и със стар Москвич, Лада,Опел,Фиат и почти всички други произведени преди 1985 година. Просто ги ремонтираш с много малки умения и знания. Но виж като ти се скапе фап-а,егр-а, като ти запърхат пеперудите,пропикаят дюзите и като се скапят ред други шитни, обиколката става невъзможна.
1
6
 
23
 
! Отговори
ретрогард преди 9 години
Тая шкода още не е ретро. Трябват и още 10-15 години, за да мине технически в този клас.То в статията и не се твърди подобно нещо, но аз да отбележа за всеки случай.