Няма прелял язовир в област Враца, обяви екоминистърът

Причината за наводнението са поройните валежи, смята Станислав Анастасов
Обновена: 3 авг 2014 11:46 | 3 авг 2014 11:42, Красимир Ангелов
20
Няма прелял язовир в област Враца, обяви екоминистърът
Снимка: БТА

Няма нито един прелял язовир, нито едно дефектирало съоръжение в област Враца, обяви министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов в предаването "Неделя 150" по БНР.

"В петък МОСВ е разпратило предупреждение за „жълт“ код в 15 области в страната, включително и във Враца, и предупредихме за локални поройни валежи и евентуални наводнения. При всички случаи при такава ситуация се активира оперативното звено към МОСВ за борба с вредното въздействие на водите и се разпращат предупреждения, което е направено на 1 август“, посочи Анастаносв.

Още по темата

По думите му причината за наводнението са поройните валежи, паднали в района в последните 24 часа.

"В случая сме направили много конкретна прогноза за повишаване на нивата на река Огоста и Скът, която в случая е причинила наводнението следствие на поройните валежи. Подчертавам, това е единствената причина за заливането на град Мизия", посочи екоминистърът в оставка.

Станислав Анастасов успокои, че на територията на България няма опасност от приливане на язовири в момента.

От своя страна земеделският министър Димитър Греков посочи, че няма нито прелели язовири, нито дига, която да бъде скъсана, които са под контрола на Напоителни системи към Министерството на земеделието. 

"Още от вчера от 16.00 часа сме в непрестанна връзка с кмета на град Мизия, а също така и с народните представители Корнелия Нинова и Тотю Младенов”, каза Греков пред БНР. 

Както Dnes.bg съобщи, най-малко 1 човек загина, след като вода заля град Мизия. На този етап няма информация за други жертви, но чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има още изчезнали или загинали хора.

Евакуирани са над 500 души от град Мизия и съседното село Крушовица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
Едно от нещата на което ни учиха в казармата беше,че при евентуални военни действия целта на противника е на първо място да унищожи комуникациите и на второ да бомбардира язовирните стени за да може да се прекъсне информацията между населените места,да се залеят села и градове като се паникьосат хората,да се унищожи жива сила и техника и битката е 70% спечелена.Сега в мирно време това се случва но само втората му част а комуникациите работят с пълна сила за да си правят политиците реклама...
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са Напоителни системи с политическите назначени директори неграмотници?Басейнови дирекции-дадоха се милиони за изследване на риска от наводнения?Колко пари за изхарчени за изследване на риска при наводнения общо за цялата страна от Басейновите дирекции?Влизат ли наводнените райони в тези карти ,които чиновниците прахосаха милиони в кабинетите си?
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или може би като кълнете БСП, ГЕРБ, ДПС, НДСВ, СДС и другите им сателитни марионетки, реките ще се изчистят сами и гората ще се залеси сама за броени мигове? Въобще малко мисъл останала ли е в хейтърският ви тролски мозък?
15
3
 
1
 
! Отговори
да ама не! преди 9 години
При агенто на КГБ-Масква бендела царо палеха и пожари освен,че пускаха язовири да давят хората!От червени терористи какво друго да очакваш?За тях е важно какво ще нареди Масква и товарищ Путин!Корнелия Нинова от вчера по обед се обажда да гръмнат дигите. От Министерството на земеделието и горите отказали, защото щели да потопят плодородни земи и стопаните щели да ги съдят за огромни загуби. Това заяви пред Нова телевизия жител на Мездра, чиято къща е наводнена от приливната вълна тази нощ.
14
0
 
6
 
! Отговори
Геори преди 9 години
По времето на ГЕРБ заляха село Бисер, излязоха и казаха че се е скъсала дига и това е причината. До колко са намерили виновни е друг въпрос. Сега управляват комунистите - цял град е под водата. Излиза министъра и казва - няма проблеми бе, всичко е наред. Просто е валяло повече. Строителния сектор е фалирал - излиза Чобанов и казва - няма проблеми бе, държавата е стабилна, всичко е наред с парите. 1 година протестирага под прозорците им - Орешарски се усмихва - няма проблем, това е нормално.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога, ***, ще престанете да спорите за политика? Този проблем не е от година! Горите се изсичат без контрол от 20 години, реките не се почистват от 20 години, шахтите не се поддържат от 20 години, а гражданска защита е на молитва от над 20 години. Това е процес, не е от вчера. За това са виновни всичките ви любими политици, независимо от партия. А партийните ви спорове няма да разрешат проблема!
12
3
 
5
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БКП_БСП преди 9 години
СЛЕД УПРАВЛЕНИЕТО НА БКП-БСП+++ДПС Е ВИНАГИ ПОТОП,ЗАТОВА МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА РЕШИТЕ ДА СИ ПРОДАДЕТЕ ГЛАСА НА ТИЯ БОЛШЕВИКИ И АНАДОЛЦИ!!!и точно вчера им беше честването на тия терористи на бузлуджа,и вчера ви го казах тия са проклятието на майка БЪЛГАРИЯ.Над 2милн избити без съд и присъда,три лагера на смъртта пълни с политически затворници,и вчера тази терористична партия има наглостта да чества 123г.съществуване и над 70г.управление на майка България.ВИЕ ТЕРОРИСТИ СТЕ НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ,и които не го проумее България ще страда още,идват избори заличете я тази стогодишна *** и
11
9
 
2
 
! Отговори
наводнение преди 9 години
Добре че е това правителство, по времето на Боко директно се късаха язовирите и имаше десетки издавени а той обикаляше с Кугъра и броеше жертвите от въздуха. Сега техниката се използва по предназначение и жертвите са много по-малко.
10
2
 
2
 
! Отговори
да ама не! преди 9 години
Корнелия Нинова от вчера по обед се обажда да гръмнат дигите. От Министерството на земеделието и горите отказали, защото щели да потопят плодородни земи и стопаните щели да ги съдят за огромни загуби. Това заяви пред Нова телевизия жител на Мездра, чиято къща е наводнена от приливната вълна тази нощ.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Водите на Скът и множеството му малки притоци се използват главно за напояване, като за тази цел в басейна на реката са изградени множество малки микроязовири.В горният басейн на Огоста има построени 4-ри ВЕЦ-а: "Лопушна", "Чипровци", "Кошарник" и "Огоста". В средното и долно течение на реката водите масово се използват за напояване.След село Хърлец, през Козлодуйската низина Огоста тече в общо коригирано с водозащитни диги корито заедно с най-големия си приток река Скът.
8
1
 
2
 
! Отговори
капиталбатак преди 9 години
няма прелял язовир-обаче вода има за всички.какви диги имало изградени,и каква заревица е трябвало да спасяват не станаясно от репортажите по ТВ.трябвало е избор между спасяване на полета или гр. мизия според местните
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Malko po- silni valeji i ..potop ! Xaide stiga se opravdavaite a po4istete ot bokluci vsi4ki korita na reki !
6
1
 
14
 
! Отговори
Дебелата Цаца преди 9 години
Ама ние сме намираме в държавата в която никой никога за нищо не е виновен какво сме седнали да търсим под вола теле за виновни.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предупреждават хората, а язовирите никой не ги е изпразнил до дъно още в понеделник.
4
3
 
21
 
! Отговори
Ivo преди 9 години
Е вярно е няма преляли язовиир има изпуснати
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво друго освен империалистите и четирите годишно времена - нищо ново под слънцено.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МВР и МОСВ са станали синоптици да пращат СМСи за предупреждения и да чакат. В такъв случай се правят високи диги или се задържат язовирите докато се отклони водата с диги извън градовете.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министърът Станислав Атанасов е калинка на ДПС без диплома, която не беше арестувана от Цацаров и осъдена за измама.