Фалшив сигнал за изхвърлени умрели животни в Търговище

Позвъняване на 112 вдигна на крак институциите
20 авг 2014 16:10, Красимир Ангелов
0
Фалшив сигнал за изхвърлени умрели животни в Търговище
Снимка: Булфото, архив

Фалшив сигнал за изхвърлени умрели животни е получен в Търговище, съобщават от Областната администрация.

Към 2:30 часа тази нощ е регистрирано анонимно обаждане на спешния телефон 112, в което се твърди, че в района на селата Стеврек, Равно село и Черна вода се изхвърлят мъртви овце в Стара река.

Незабавно е разпоредена проверка с участието на Областните дирекции на МВР, агенцията по безопасност на храните, екоинспекцията в Шумен и Областната администрация в Търговище. След няколкочасов обход по поречието е установено, че няма изхвърлени животни и сигналът не отговаря на истината.

Проведени са разговори с жители на селата, животновъди и кметове за установяване нивата на заболяемост от „син език” и смъртността в домашните ферми.

От полицията правят проверка по случая и ще наложат административна санкция на подателя на сигнала, който е установен. По закон той може да получи глоба от 2000 до 5000 лева за невярно обаждане на спешната линия.

Областната дирекция „Безопасност на храните“ припомня, че изхвърляното на умрели животни е забранено. За всеки такъв случай трябва да се информират ветеринарните служби. При възможност животинските трупове се извозват за унищожаване в екарисаж или се загробват в специални ями. Нарушителите подлежат на санкция от 500 до 1500 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: животниТърговище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари