Близо 5 млн. ваксини трябват срещу "син език" по животните

Отпускането им ще бъде договорено с Европейската комисия
3
Близо 5 млн. ваксини трябват срещу "син език" по животните
Снимка: архив, БулФото

Около пет милиона дози ваксини ще са необходими против заболяването син език у нас. Това съобщи в Карлово зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Радослав Карабаджаков.

Отпускането им ще бъде договорено с Европейската комисия на среща на 3 септември, а самата ваксинация трябва да започне до края на същия месец след провеждането на процедура, уточни д-р Карабаджаков за БТА.

Още по темата
Цената на една доза ваксина е 0,55 евро, което означава, че общата сума за ваксинирането на дребните и едри преживни животни у нас е около 5,5 млн. лева. Половината от средствата трябва да бъдат отпуснати от националния бюджет, а другата половина ще бъде поета от Европейската комисия, каза д-р Карабаджаков.

Ваксинацията през септември ще обхване незаболелите животни, а напролет ще бъде приложена към всички дребни и едри преживни животни.

До момента загиналите от болестта син език животни у нас са 3074. Най-големите огнища на заразата са в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Пловдив, Бургас и Ямбол.

Само в нашето стопанство умряха крава и овца, други десетина овце са болни, казаха братята фермери от Сушица Иван и Марин Ангелови.

Специалисти от БАБХ днес проведоха дезинсекция с препарат в тяхната ферма, като третираха против комари оборите, торищата, местата около поилките.

Стопаните ще бъдат компенсирани със 150 до 250 лв. за умряло животно, ще им бъдат изплатени и компенсации за непреките загуби.

В момента тече процедура за диагностична апаратура, с която да се изследват кръвните проби от животните, каза д-р Карабаджаков.

Екарисажите у нас работят на пълен капацитет за унищожаване на починалите животни, а кметовете са инструктирани да определят площадки за загробването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Mхъм.. преди 9 години
Димитрова,изясни си понятията ,,епидемия", ,,пандемия" и после пак драскай по форумите...
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставете някоя ваксина да ги ваксинираме в парламента срещу син език
1
4
 
3
 
! Отговори
Димитрова преди 9 години
Това не е реалното отразяване на този проблем. Огнищата със зараза са доста по-големи и значителни. Никой не отпусна средства за борба с комарите, който пренасят тази зараза. Има пандемия, а не епидемия.