МОСВ изпълнява препоръките на Сметната палата

След 2000 г. площта на националните паркове не е променяна
0
МОСВ изпълнява препоръките на Сметната палата
Снимка: Булфото, архив

Експертите на МОСВ предприеха мерки за подобряване работата на националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“. Това съобщиха от пресцентъра на министерството, след като в доклад  на Сметната палата бяха отправени конкретни препоръки.
 
Към момента голяма част от препоръките вече са изпълнени и целите на управление на националните паркове са постигнати. Не са констатирани загуби на биологично разнообразие и влошаване на състоянието на екосистемите, информират от екоминистерството.

Дейностите в Дирекциите се организират, съгласно плановете за управление на националните паркове, които са приети през 2001 г. за НП „Рила“ и НП „Централен Балкан“ и 2005 г. за НП „Пирин“.

Заради бюджетните лимити МОСВ към настоящия момент няма възможност за увеличение охраната на националните паркове.

За да подобри работата й в националните паркове и резерватите, министерството разчита на ос от Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.”.

Що се отнася до данните в доклада, които отчитат намаляване площта на Национален парк „Рила“, от министерството припомнят, че в изпълнение на разпоредбите в Закона за защитените територии, през 1999 г. трите народни парка - „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“, се прекатегоризират в „национални паркове“, които са изключителна държавна собственост.

Същата година, с решение на Народното събрание, част от Национален парк „Рила“ се прекатегоризира в „Природен парк „Рилски манастир“ и собствеността на земите, с площ от 27 370.7 ха., е възстановена на Рилската света обител.

Съгласно същото решение на НС, с плана за управление на Природен парк „Рилски манастир“, са  въведени  режими за опазване и ползване, валидни за националните паркове. В тази връзка, изказаните в доклада опасения, че  намаляването на площта на НП „Рила“, реализирано през 2000 г., води до нарастване на риска за неефективно съхранение на биологичното разнообразие в страната,  е необосновано, твърдят от МОСВ.

След 2000-та г. площта на нито един от трите национални парка не е променяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари