Над 3 млн. лева са щетите от наводненията в Старозагорско

Най-много пари ще са нужни за инфраструктурата
Обновена: 18 сеп 2014 11:26 | 18 сеп 2014 11:26, Анисия Иванова
0
Над 3 млн. лева са щетите от наводненията в Старозагорско
Архив: Булфото

Над 3 милиона лева е стойността на щетите от наводненията в Старозагорско, съобщиха от общината.

Дъждовете в областта паднаха на 5 и 6 септември, като измереното количество валежи е от порядъка на 92 до 240 л/кв м. В общините Опан и Тълъбово беше обявено бедствено положение заради потопите.

По оценка на общинската комисия щетите след бедствиено са на стойност 3 252 800 лв.

Комисията е констатирала, че са наводнени над 172 жилищни сгради в 15 населени места. Пет жилищни сгради са негодни за обитаване, те са в селата Еленино, Михайлово, Петрово, Козаревец. Обитателите само на 2 от тях не са осигурени с жилищни помещения - в Еленино, където е осигурен фургон, и в Петрово, уточняват от общината.

Според оценките една от съществените причини за наводняване на жилищните сгради е намалената пропускателна способност на отводнителните канавки в населените места, частичното им унищожаване и липсата на системна поддръжка.

Още по темата
По данни на комисията най-много средства ще са нужни за възстановяване на уличната пътна мрежа – 970 800 лв., както и на пострадалите мостови съоръжения – 700 000 лв., нарушено е асфалтовото покритие на близо 28 000 кв.м улици в населените места, а над 49 000 кв.м са улиците с нарушено покритие от чакъл.

Унищожени са овощни градини и оранжерии на стойност 470 000 лв. Почти толкова е стойността на възстановяването проводимостта на реки и дерета в населените места - 407 000 лв. Унищожена е храна за животни за 240 000 лв., както и животни за 160 000 лв.

Комисията е констатирала, че са прекъснати стените на шест хидротехнически съоръжения, три - южно и югоизточно от с.Ловец, един язовир в с.Кирилово, един рибарник, североизточно от с.Християново и един рибарник в с.Загоре.

Седем мостови съоръжения са компрометирани – 3 в с.Еленино, 2 в с.Козаревец и по 1 в селата Михайлово и Сулица.

Според заключения на експертите освен голямото количество дъжд, което е паднало в областта за два дни, щетите са следствие на намалена пропускателна способност на отводнителните съоръжения заради наносни отлагания, прораснали храсти, дървета и липса на поддръжка.

Комисията смята, че част от изградените мостови съоръжения са с малко напречно сечение и създават условия за задържането на големи количества водни маси.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари