България чества Деня на независимостта

С различни прояви ще се отбележи 106-ата годишнина
Обновена: 22 сеп 2014 08:01 | 22 сеп 2014 07:58,
115
България чества Деня на независимостта
Снимка: Архив, Булфото

С различни прояви в цялата страна ще бъде отбелязана 106-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На 22-ри септември през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява независима България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

На този ден в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава.

Османската империя, а след това и Великите сили, признават официално българската независимост през 1909 г.

Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

С литургия и водосвет на бойните знамена в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново започва честването на 106 години от обявяването на Независимостта на България.

По традиция ще бъде прочетен Манифестът, с който на 22 септември 1908 година княз Фердинанд провъзгласява Независимостта на България.

От 10,00 ч.тържественото шествие ще се отправи към крепостта "Царевец", където манифестът ще бъде прочетен още веднъж след военния ритуал за издигане на Националното знаме на Република България.

От 11.00 ч. представители на държавни и обществени институции, политици и посланици ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, издигната след 1996 година, когатое било възстановено честването на празника с решение на Народното събрание. По-късно шествието ще се отправи към центъра на Велико Търново. През тази година то ще бъде водено от представителите на четири военни духови оркестъра.

И през тази година участниците в празника ще могат да се включат в Голямото търновско хоро, което ще се извие от центъра на града до площад "Цар Асен". Тържествата ще приключат с тържествена заря - проверка от 19.30 пред крепостта "Царевец" .

За първи път през тази година традиционното излъчване на Аудиовизуалния спектакъл "Звук и светлина" ще бъде предшествано от ново лазерно шоу.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
В своята история България никога не е била толкова ЗАВИСИМА, колкото сега. То не е ЕС, то не е НАТО, То не е газта, то не е САЩ. Нашите управници нямат право да честват този ден, защото тяхното блюдолизство и алчност ни докараха до това положение.
21
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 9 години
В своята история България никога не е била толкова ЗАВИСИМА, колкото сега. То не е ЕС, то не е НАТО, То не е газта, то не е САЩ. Нашите управници нямат право да честват този ден, защото тяхното блюдолизство и алчност ни докараха до това положение.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде и от колко часа ще се чества в Пловдив? Някой знае ли?
19
7
 
14
 
! Отговори
морски преди 9 години
Каква независимост бе,та България от 25 години е под американско робство!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
княз Фердинанд ако види в какво сме превърнали делото му ще се стане от горба и пак ще падне в него.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 32Че кой празнува? :)) 80% от хората дори не знаят коя дата сме днес :))
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Звучи нелепо - една тотално зависима държава празнува деня на независимостта.
15
3
 
5
 
! Отговори
BG преди 9 години
22,човека 26 е абсолютно прав, макар че пише на латиница ! Словения си има и Словакия - те са си славяни, за разлика от нас !И още нещо да питам - след като българите са създали държавата, как така говорим на "славянски" език ?! Щото логиката е че който прави държавата той налага и езика на държавна администрация а той е български ! Алжир като е бил френска колония, всеки алжирец знае френски, а колко франзуци знаят местния език ?!? Същото е с Мадагаскар ! Онзи който управлява, налага езика
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
княз Фердинанд I и цар Борис III са най-големите политици които тази държава някога е имала!
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таз държава вече няма ли да се закрива и без това нефункционира
12
3
 
5
 
! Отговори
BG преди 9 години
22, вече няколко пъти казвах и пак повтарям - след като според тъпите русофили вие сте взели от прабългарите (макар че такова нещо няма - има българи!) само името и нищо друго - престанете да се наричате такива !!! Зовете се македонски, тракийски и прочее славяни, славони, смоляни и тем подобни, но не и българи ! От тях имате "само името" :)))А бе, да те питам по тая логика, почти всички съвременни държави в Африка са създадени от англичани, французи ... , хората там що не се наричат такива ?
11
2
 
16
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Толкова станахме независими, че от нас нищо не зависи.
10
5
 
10
 
! Отговори
BG преди 9 години
15 само дето се наричам българин, нали! И държавата в която живея е България, а не Славяния или друга подобна простотия ! Само да те питам, кой ти каза че културата ни била "славянска" - господарите ти от Москва ? Езика който говорим е български, а т.нар руски е просто вариация на наречения "черковно-славянски" език който пък си е чист средновековен български език ! Така че не аз говоря славянски,славяните говорят български !За информация "История СЛАВНО БЪЛГАРСКА" а не, СЛАВЯНО БЪЛГАРСКА
9
8
 
3
 
! Отговори
BG преди 9 години
А и още нещо, *** 10, Историята е факти. Прав си ! Само дето в историята има други факти които са старателно скрити и потулени и се показват само фактите дето са ни угодни и приемливи, нищо че са абсурдни и нелогични ! Както беше и факта че българите на кан Аспарух били около 10 хил и победили Византийска империя ! След този "факт" къде що има военен експерт по света се чуди как една армия от мак 3-4 хил души през средновековието е победила друга армия от 60 хил ?!? Но това били "фактите"
8
3
 
12
 
! Отговори
зико преди 9 години
Каква независимост, какви пет лева? земята на Ботев и Левски е отново робска земя.
7
8
 
6
 
! Отговори
BG преди 9 години
10, а бе то по тия "факти" ни изкараха толкова време "тюрки" и "славяни" което също е абсолютно нелогично ! Самото създаване на българската държава беше напълно преиначено, вашите господари от Москва, твърдяха (и все още твърдят) че "прабългарите били завладели българите" !!! (без коментар) което е върха на простотията, но "такива били фактите"На комуниста ако му кажеш че небето е черно пак ще приема "факта" щото така му е наредено от Москва, пък дали е логично или не - то, горкото не мисли
6
1
 
14
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Понеже все ме обвиняват в безродничество и сляпа русофилия, копирам ви българския химн:Горда Стара планина,до ней Дунава синей,слънце Тракия огрява,над Пирина пламеней.Припев:Мила Родино,ти си земен рай,твойта хубост, твойта прелест,ах, те нямат край.Честит 22-ри септември! Честит Ден на независимостта!
5
5
 
6
 
! Отговори
BG преди 9 години
vdch, това което говориш са пълни глупости ! Ген. Паприков е бил първо българин, а после русофил за разлика от комунистическите *** ! И пак питам - как така "освободена" държава се оказва васално зависима :))) И защо "освободителката" само подкрепя финансово :))) акта на независимостта е него осъществява ?!?! Това на който и да го кажеш е абсолютно нелогично ! Все едно да взема да ти платя кредита към банката и да се окаже че после пак имаш да дължиш пари същата :))))
4
4
 
18
 
! Отговори
vdch преди 9 години
До BGВие пишманрусифобите (в повечето случаи членове на БКП и преподаватели по политикономия) сте уникални в своята неграмотност, но не е лошо да знаете, че Русия не само не е била против акта на Независимост, а го е подкрепила финансово. Примерно репарациите, които Турция й е дължала ги е подарила на България за да плати дълга си за ж.п. линията Септември - Свиленград. Също така ще ти кажа, че т. нар генерал на Независимостта Стефан Паприков е русофил и е завършил академия в Санкт Петербург
3
11
 
11
 
! Отговори
BG преди 9 години
Само да попитам, русофилите - "Освободителката" Русия май нещо е била против това а :))) Що така, бе ?!? И втори въпрос, след като веднъж са ни "освободили" пък после странно как сме се оказали васали на Османската Империя, защо Русия не е предприела веднага мерки да ни направи независима държава ?!?! Нали е наша "освободителка" ?!?!