Йордан Бакалов: Никой не знае колко са жертвите в Горни Лом

Смята се, че работниците на смяна във фабриката са били 15
Обновена: 1 окт 2014 23:09 | 1 окт 2014 22:50, Веселина Йорданова
115
Йордан Бакалов: Никой не знае колко са жертвите в Горни Лом
Снимка: БТА

Вътрешният министър Йордан Бакалов заяви, че вероятно има жертви на взрива във фабриката за утилизиране на боеприпаси в Горни Лом, но никой не може да каже колко са.

„Жертви сигурно има, но никой не може да каже колко са, защото никой не може да влезе в района на взрива“, каза Бакалов за "24 часа".

Още по темата
По думите му никой не знае колко точно работници са били на мястото на взрива. Данните са, че са утилизирали мини.

Собствениците на фабриката - баща и син не отговарят на телефоните си, най-вероятно са били също в района на взрива. На телефоните си не отговарят и работниците, за които се знае, че са били на смяна. Смята се, че са били 15.

Според Бакалов е възможно през нощта над фабриката да бъдат пуснати безпилотни самолети с инфрачервени камери, които да потърсят оцелели и да видят какво е положението. Във фабриката може да се влезе 24 часа след последния взрив и за това ще се търсят доброволци, каза още министърът.

По думите му какво точно е положението и колко са жертвите може да се разбере не по-рано от утре. Районът е отцепен, не се допускат хора, които да влизат и излизат в самия периметър на завода.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви пред БНР, че очаква да има жертви при взрива. Към момента нямаме установена информация за жертви, поради обективни причини, но няма как да скрия, че очакваме да има жертви, посочи той.

МВР съобщи, че в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ заседава оперативен щаб във връзка с инцидента в Горни Лом.

Щабът анализира ситуацията и набелязва конкретни действия за обезопасяване на района и гарантиране сигурността на гражданите и спасителните екипи. Към момента не е постъпила достоверна и потвърдена информация за броя на хората, които са били на смяна по време на инцидента, уточняват от пресцентъра на ведомството.

Районът около фабриката за боеприпаси продължава да бъде отцепен. На място са разположени екипи на пожарната, полицията и Бърза помощ.

Утре в светлата част на денонощието ще бъде извършено разузнаване на терена чрез използването на безпилотни самолети и специализирана техника. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кристалина Георгиева работи по авариите е в Брюксел.
40
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми защо направо не влязат след 2000 години археолозите в тази фабрика?
39
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държава няма! Всеки за себе си и близките
38
0
 
24
 
! Отговори
Спокойно,БСП кадър е преди 9 години
Фирмата е глобявана многократно за лоши условия на труд. В един от последните актове се твърди, че има опасност от взрив и то непосредствена.
37
0
 
5
 
! Отговори
Спокойно,БСП кадър е преди 9 години
През февруари 2010 г. в завода избухна силен взрив в цеха за амонит. Ранени бяха 4 души. Тогава в завода се утилизираха 1,6 милиона гръцки пехотни мини. Взрив в "Миджур" избухна и през 2002 година.Две експлозии, следствие от пожар, изпепелиха тогавашния цех за производство на тротил, но пострадали нямаше. В завода се унищожават 1 600 000 гръцки мини. След преработката материалите от тях са влагани в производството на промишлени експлозиви. Според инж. Митков, технологията на утилизация е проста, защото устройството на мините е елементарно. Няма изгаряне на експлозиви, няма замърсяване на о
36
3
 
14
 
! Отговори
Спокойно,БСП кадър е преди 9 години
Предприятието за взривни вещества в Горни Лом бе продадено на фирма Миджур 99, мажоритарен собственик в което е инж. Валери Митков, съдружник на Христо Ковачки в мини Чукурово. Заводът е най-голямото предприятие в община Чупрене.През февруари 2010 г. в завода избухна силен взрив в цеха за амонит. Ранени бяха 4 души. Тогава в завода се утилизираха 1,6 милиона гръцки пехотни мини. Взрив в "Миджур" избухна и през 2002 година.
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Контролът е слаб, контролът. Мерките за безопасност в заводите за боеприпаси трябва да са драконовски, а те на практика са нулеви.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АмурчоЕ, и .Лъжа ли е
33
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
край с герб ,Бог да прости невинните жертви
32
8
 
5
 
! Отговори
Амурчо преди 9 години
Коментарчето на 58 е платено от БСП. Пуснато е по- всички сайтове.
31
0
 
11
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Горките хорица са се анихилирали...За 400 лева.
30
4
 
5
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 62 Еми има слух,че синът на собственика,може вече да е сдал богу дух Ха поне той да е сигурен мъртвец,барем и мутрата,държала фирмата даде курбан
29
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 9 години
...и през 2010г. също
28
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Да де, ама това там не е за първи път!!!В нач. на 2013г. също:Напишете в чичко Гугъл: Взривове край Горни Лом и Ловиндол и ще видите, че на 03.03.2013г. също е гръмнало там!
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гуша ми дойде от неграмотници. Едно време тая работа си я вършеше армията и всичко си беше наред, сега някакви мутраци се хванаха да печелят, но си мислят, че това е като да кара блондинка джип, или да налагат някой, та да му вземат парите....Тоя път май и "собствениците" са се обзавели с по някой шрапнел заради икономиите от безопасност и липсата на ред.На такива места с бельо от изкуственяци не се работи, да не говорим за GSM-и и т.н.
26
1
 
32
 
! Отговори
Strict преди 9 години
Не мога да се начудя, как така военни предприятия, свързани с националната ни сигурност ги раздадоха на разни мафиоти, които наемат нискоквалифициран персонал срещу мизерно заплащане и реализират огромни печалби. А стотиците хиляди мини, докарани незнайно откъде с десетки тирове, можеха да се използват по предназначение и да се минира поне половината ни югоизточна граница, за да се спре ефективно наплива на талибаните от юг.
25
2
 
15
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 12 И Плевнелиев и той ,сигурно го е надървил на РОналдо и го е срам да излезе Еми това е крайно показателно що за управляващи и бъдещи управляващи ще имаме Айде на 5 отново гласувайте пак за същите *** и се чудете,защо вместо да са на мястото ,се дървят на РОналдо и се чудят как да се докопат до него и да му поискат автограф,преживявайки полюция по време на това
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Собственикът комунист партиен секретар авер на Ковачки, давал рушвети на проверяващите назначени гербаджии.Загиналите-наши българи работили ниско платен труд за хляба си и за семействата си.Северо-западна България е тормозена от битова престъпност, работодатели-комунисти и рекетирана от държавни служители рушветчии гербаджии .Спасете България.Гласувайте за националистическите партии.Аз ще гласувам за Патриотичен Фронт номер 24
23
1
 
13
 
! Отговори
nikonik01 преди 9 години
Е ЧАКАЙТЕ БЕ! НАЛИ СМЕ 10г. НАТО-модерна държава. Какви са тия стари боеприпаси?? Ние сме члан на НАТО със съветски (не руски , а съветски) кораби,изтребители , танкове и боеприпаси.>>> 10 години НА-то
22
5
 
7
 
! Отговори
12 преди 9 години
При последните няколко предизборни кампании винаги става някакъв трагичен инцидент и той отклонява вниманието от проблемите на обикновените хора. По време на президентската кампания стана Катуница, после други единични, но много дразнещи инциденти и така та до сега.Просто това е задкулисието и то си прави каквото си ще с живота на гражданите.