Няма признаци на живот в района на взривилия се цех

"Цехът на практика вече го няма", заяви Светлозар Лазаров
Обновена: 2 окт 2014 09:40 | 2 окт 2014 07:00,
95
Няма признаци на живот в района на взривилия се цех
Снимка: БТА

„Първият оглед показва, че няма признаци на живот в непосредствена близост до взривилия се цех.“ Това каза на извънреден брифинг гл. комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде Нова телевизия.

Комисар Николов уточни, че разрушенията са изключително тежки и отломки от взривилия се цех се намират в периметър от 500-600 метра. Екипите са приближили до 25 метра от мястото на взрива и е установено, че двата цеха на практика вече ги няма.

„Взривната вълна е тръгнала нагоре, а не към селото”, подчерта Николов.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ обясни, че се в момента се работи в две основни насоки. „Първата е т.нар. спасителна операция, а втората основна задача е правилно да оценим има ли опасност за населеното място.“

Пробите от атмосферния въздух, околната среда и водата, които са взети, показват, че са в рамките на нормата и в никакъв случай не са опасни за живота и здравето на хората.

Гл. комисар Николай Николов заключи, че екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще бъдат на мястото на инцидента, докато има и малка надежда да се установят признаци на живот.

„На този етап няма как да ви дадем конкретна, актуална, адекватна информация, която да почива на конкретни факти и обстоятелства, на база на които да бъде изяснено има ли жертви, колко са жертвите и кои са жертвите.“ Това каза на извънреден брифинг Светлозар Лазаров – главен секретар на МВР, предаде Нова телевизия.

Главният секретар на МВР подчерта, че 24 часа след последния вторичен взрив ще започнат и първоначалните действия по разследването под ръководството на представителите на Националната следствена служба. „Всички причинно-следствени връзки, имащи отношение към възникването и самия взрив, ще бъдат установени със съответните експертизи.“

Светлозар Лазаров уточни, че на база първичните разговори, проведени със специалисти, се смята, че взрив с такава мощност и такава насоченост, не би могъл да бъде предизвикан в следствие на утилизация на мини. По думите му най-вероятно не са спазени предписанията за безопасна работа.

Собственикът на завода Валери Митков пък подчерта, че не може и не трябва да се предполага, а трябва да се види какво се е случило. Той заяви, че синът му също е бил в завода по това време.

„По всяка вероятност ще има и жертви. На този етап не можем да кажем кои са и колко са", каза на извънреден брифинг Йордан Бакалов – министър на вътрешните работи.

Министърът уточни, че районът е отцепен и че съвместно с Министерството на отбраната ще се използва безпилотен самолет, който да обиколи самия цех и да установи пораженията. Ще се използва и специален робот, тъй като по правилата едва 24 часа след последния взрив може да влезе „жива сила“.

Още по темата

„Излизахме от работа и бяхме на портала да си тръгваме. Както си стоим, страшен гръм чухме, застигна ме нещо, удари ме и паднах и нищо повече не знам”, разказва една от пострадалите жени, настанени в болница. „И преди е имало инциденти, даже няколко. При работта с такива материали никой не е застрахован”, допълни още тя пред БНТ.

Продължават действията на служителите на Министерството на вътрешните работи за уточняване на обективната ситуация в района на инцидента край село Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Всички усилия на служителите на вътрешното министерство са насочени към събиране на достоверна информация за броя на работниците, които са били на територията на взривилия се цех за боеприпаси. В района е създадена зона за сигурност, охранявана от полицейски екипи и се извършва наблюдение с технически средства.

На място главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и инж. Николай Николов, директор на ГДПБЗН, провеждат разговори с представители на местната власт за предприемане на първите възможни действия в светлата част на денонощието. Създадена е нужната организация между структурите на МВР и МО за разузнаване на терена със специализирана техника, която вече пътува към мястото на инцидента.

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че военнослужещи от Българската армия със специализирана техника пътуват към района на взрива край Горни Лом, за да окажат специализирана помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Модулните формирования са от 61-а механизирана бригада и военно формирование 28 880 - Белене. Те разполагат с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси.

Военнослужещи от състава на служба "Военна полиция" в Плевен с бронирана машина тип "Пустинна котка" също пътуват към Горни Лом.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напишете кой е СОБСТВЕНИК на завода и на КОГО е приятел ?Стиска ли ви?
31
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедни братя и сестри българи моля ви да ми простите,че и Аз като много като мен заблудени българи вярващи в американската (мечта ) и западните (ценности) скачах като улав по площадите за синята(идея)ккрещях сдс и кой не скачал бил червен и спомогнах да дойдат на власт костовци,симеон сакскобурготовци и бойко борисовци които унищожиха България ...Проклети да са всички тия от герб,костовисти,бсп,дпс реформатори-мреформатори депесари и пишман патриоти като тия продажници от мвро.
30
5
 
10
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Анонимен 54 А Само ББ ли е висял там? И Плевнелиев и Близнашки и всички си гукаха на стадиона Не случайно цялата работа здраво се замазва,че целия ни политически "елит" се о*ра дружно Личи им колко им пука за народа,това си е ясно доказателство За тях 15 убити са по-маловажни от футболен мач и взимане на автограф от Роналдо Нито една партия не си отмени предизборната програма ,нито пък изразиха съболезнования за трагедията,с изключение на БСП от което се изненадах де
29
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато хора в Горни Лом оплакваха жертвите от инцидента,то кандидата на мафията и олигархията за премиер на България и сикаджийска мутра Бойко Борисов в компанията на корумпираната перука и шеф на БФС Боби Михаилов беше в ложите на националния стадион на мач,естествено телевизия БТВ която държи правата на ШЛ след като се разбра за инцидента в завода не посмя да покаже ухилената мутра на ББ за да не му навреди на имиджа ,пита се дали ако на мястото на ББ беше Сидеров медиите щяха да го разкъса
28
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искахте демокрация и пазарна икономика ето ви Демокрация и пазарна икономика в действие- робите без зъби обезвреждат противопехотни мини за 120 евро на месец- толкова каза Христосков, че са получавали.Дали и африканците биха правили това, м?
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО КАРДИНАЛНА СМЯНА НА ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКА НЕО-ЛИБЕРАЛНА СИСТЕМА ,КОЯТО СЕГА СЕ ПРИЛАГА В БЪЛГАРИЯ И КОЯТО ДОКАЗА ,ЧЕ Е ПАГУБНА ЗА БЪЛГАРИНА МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ПЪЛНО ЗАТРИВАНЕ ,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ ЧУВАМ НИКОЙ ДРУГ ОСВЕН ПАРТИЯ АТАКА ДА ПРЕДЛАГАТ СМЯНА НА СИСТЕМАТА И ПЪТИЩАТА ЗА НАШЕТО ОЦЕЛЯВАНЕ СА ДВА ,ИЛИ АТАКА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ,ИЛИ ВСЕНАРОДНИ КЪРВАВИ БУНТОВЕ,И ЛИНЧУВАНЕ НА ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ УПРАВЛЯВАЛИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25Г.,ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.ИЛИ ТЕ ,ИЛИ НИЕ
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НЕВИННИ БЕДНИ БЪЛГАРИ СИ ОТИДОХА НЕЛЕПО ОТ ТОЗИ СВЯТ,СЛЕД НАВОДНЕНИЯ ,ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ,СЕГА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО УМРЯХА НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ДУШИ ,КОИТО ЗАРАДИ НЕМОТИЯ СА БИЛИ ПРИНУДЕНИ ДА РОБУВАТ ЗА 240 ЛВ. НА ПОРЕДНИТЕ НАЗНАЧЕНИ ЗА РОБОВЛАДЕЛЦИ И ЧОРБАДЖИИ ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА НЕО-ЛИБЕРАЛНА И ПРО ЕВРЕЙСКА ОЛИГАРХИЯ И ДОКАТО ХОРАТА В ГОРНИ ЛОМ ОПЛАКВАХА БЛИЗКИТЕ СИ ,ТО КАНДИДАТА ЗА ПРЕМИЕР НА ОЛИГАРХИЯТА ЗА ПРЕМИЕР МУТРАТА ББ БЕШЕ В КОМПАНИЯТА НА БОБИ МИХАЙЛОВ
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали се модернизирахме 21 век сме все пак.Би трябвало условията и техниката в такива предприятия да е доста напреднала та се чудя как преди години, когато имаше в пъти повече боеприпаси за унищожаване а техниката не беше на таково ниво нямаше толкова аварии, както сега.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези пустинни котки много бавни бе.Навремето със допотопни зилове и уазки при тревога стигахме до мястото много по-бързо.Или просто началниците са си спали и са ги събрали и вдигнали под тревога едва призори.
23
1
 
20
 
! Отговори
86370 преди 9 години
Бе то в целата държава няма признаци на живот.
22
1
 
7
 
! Отговори
94687 преди 9 години
Зачестят ли конфликтите в Близкия изток или Африка, и при нас зачестяват "производствените аварии" в държавния и частния ВПК. Само констатирам фактите, нищо не искам да кажа....
21
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо пишете простотии бе хора? Някой не си е свършил работата както трябва, някой не е спазил предписанията за сигурност и веднага ГЕРБ и политиците ви виновни. Може ли във всяка една фирма да стои по един политик и да бди за безопасността на работещите? Мислете трезво българи и не нападайте без да знаете истината. Мир на праха на загиналите и съболезнования на семействата им.
20
1
 
7
 
! Отговори
Х преди 9 години
На 15 септември е била проверката и чак на 1 октомври е пристигнала имфурмацията за нея при министъра и главния секретар за нея-може да са чакали да се събере подкупа.
19
2
 
14
 
! Отговори
ДА СМЕ ТОЧНИ преди 9 години
САМО УТОЧНЯВАМ, КОГАТО МИНИСТЪР НАЧЕВ БЕШЕ С МАНЕКЕНКИТЕ НА ЖЕНИ КАЛКАНДЖИЕВА В НЯКАКЪВ ХОТЕЛ, ЗАГИНАХА БАРЕТИ В "БРИЛЯНТНАТА ОПЕРАЦИЯ" В КВ."БЕЛИТЕ БРЕЗИ", СРЕЩУ ХОРА КАРАМАНСКИ, МУТРА И АГЕНТ НА ДС, СЪЩО КАТО БУДА БОРИСОВ. ЕТО ТАКИВА ОТ ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ, АКО НЕ ГИ УБИЯТ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
18
11
 
39
 
! Отговори
Kit Chelin преди 9 години
Гледах тази сутрин по БТВ др. Борисов. Този човек няма свян, нагъл и ***, но самонадеен и безпринципен. Щял отново да дава на другите да управляват, ако не спечели над 110 депутати. Знаем как "помагаш", като пречиш. Бил спечелил предните избори, но не направил правителство. Ами тя демокрацията е затова да имаш мнозинство за да направиш. пр-во. Като нямаш отстъпваш на другите. И не правиш платени протести, окупации, бойкотиране на парламента и дескридитиране на институциите. Затова без ББ в пол
17
35
 
1
 
! Отговори
емир преди 9 години
Слава на Аллах, че в района на взрива не живеят мюсюлмани. Аллах да пази всички мюсюлмани и ДПС ...
16
1
 
30
 
! Отговори
ПИТАЩА преди 9 години
ДО КОГА ЖИВОТ ВТОРА УПОТРЕБА?????
15
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой спомня ли си министър Начев, който една журналистка набара на някакъв конкурс за миски. А в същото време един камион войничета изгоряха на околовръстното. Тогава човека си подаде оставката след този скандал. За да бъдем точни, защо сега не си подадат оставката първите ни тюфлеци на държавата. Значи един мач е по-важен за тях, отколкото ставащото в държавата!
14
26
 
3
 
! Отговори
red преди 9 години
... а бе каквото и да си приказвате аз пак ще гласувам за Боко Тиквата, защото всички го плюете...
13
9
 
17
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До КЕФЯТ, БЕЗСРАМНИЦИ Еми ти как очакваш Плевнелиев с ерекция да тръгне да говори за трагедията ? Човека от гледане на Роналдо как театрално пада за протедната дуспа ,го е втърдил,така както жена му и на младини не е успявала В този случай го разбирам,защо се скри като мишка,може да е отишъл да удари една ножка като гледа през шпионка Роналдо в съблекалнята.Ех Плевнелиев,голям палавник се оказа