Шефът проверяваше постижима ли е норма от 100 мини на човек!

Работник от завода опроверга версията за нова технология
Обновена: 3 окт 2014 15:53 | 3 окт 2014 15:11, Веселина Йорданова
63
Шефът проверяваше постижима ли е норма от 100 мини на човек!
Снимка: БТА

Синът на собственика на завода в Горни Лом дошъл в него в злополучната сряда, за да се види може ли да се постигне нормата от 100 мини на човек на смяна. Това разказа пред БНР Емил Георгиев, работник в "Миджур", който се е спасил, защото бил първа смяна на фаталния 1 октомври.

Синът на собственика - 29-годишният Емил Митков, е един от 15-те загинали при взрива.

„Версията, която се тиражира, че при злополучната втора смяна в присъствието на изпълнителния директор Емил Митков има някакви нови технологии, това е абсолютно несъстоятелна версия. Тези мини ги работим най-малко от две седмици“, заяви работникът.

Още по темата
По думите му максимумът, който бил постиган, е 1040 мини от 14 души.

Според Георгиев комплексна грешка е причинила трагедията - на работник, на работници и от някои недоглеждания от бързина.

Директорът на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова заяви, че трябва да стане ясно, и преди всичко на работодателите, че контролът започва в предприятието от тях и трябва да бъде ежечасен.

В повечето предприятия от тази категория съществуват много пропуски по отношение на организацията, коментира Михайлова.

Тя посочи и някои от нарушенията, констатирани от инспекцията, например, че в завода в Горни Лом не е имало определено длъжностно лице, което да отговаря за безопасността.

“Затова и следват нарушения, които говорят за това, че контролът е занижен, не казвам, че напълно отсъства. Нарушения, свързани с експлоатационните изисквания на сградите, друго нарушение, което определя не дотам свършената работа от работодателя, е липсата на обявени по подходящ начин инструкции за безопасна работа на работниците”, обясни шефът на Инспекцията по труда.

По думите на Михайлова в такива случаи Инспекцията по труда издава задължително предписание с кратък срок на изпълнение. Втората мярка, която се прилага, е да се спре дейността на работно място или дейността на цялото предприятие, ако съществува непосредствената опасност за живота и здравето на хората.

В Горни Лом такава непосредствена опасност за живота и здравето на хората не е констатирана, беше категорична Михайлова и представи аргументи защо Инспекцията по труда не е затворила завода.

“Мярката спиране може да се приложи само до отстраняване на нарушения. В момента, в който нарушението се отстрани, тя отпада като такава. Единствено дейността на предприятието може да бъде преустановена, ако на него му бъде отнето разрешението да произвежда взривни вещества или да ги утилизира. Отнемането на разрешение не е от компетентността на Главна инспекция по труда, а на органа, който го е издал. В момента, в който ние сме проверявали, този проблем не е съществувал”, посочи тя.

Михайлова заяви, че Инспекцията по труда е проверявала предприятието около 20 пъти за последните 5 години. През последната година проверките са три, като третата е по инициатива на служба КОС към МВР.

По думите й само два от съставените актове на „Миджур“ са потвърдени от съда. Четири са все още в процедура и четири са напълно отменени наказателни постановления.

“Моята преценка на актовете, които сме съставили, е, че те са законосъобразни и правилни. Има свързани с безопасността, има актове, наложени заради липса на правоспособност на определени работници, има за извънреден труд”, изтъкна Румяна Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Alchni ***, za 500 lv-po 100 mini na chovek.
2
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е сега знае: 100 мини на човек на ден не може. *** алчните хора има на този свят.Колко ли са им плащали? От стотици а са им давали по лев на мина.
1
1
 
16
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
Aide i teq si izmiha racete i vinata za 15 pogubeni jivota shte si ostane za smetka na zaginalite...no normalno, vse pak vsichko se rakovodi ot Liubimite vi polititici...