Обилният сняг блокира движението по пътищата в страната

Има населени места без ток, в МВР е сформиран оперативен щаб
Обновена: 25 окт 2014 14:00 | 25 окт 2014 11:16,
78
Обилният сняг блокира движението по пътищата в страната
Кадър от Велико Търново. Снимка: Булфото

Обилният сняг, който вали на места в страната, блокира много пътища, движението по дете автомагистрали "Хемус" и  "Тракия" е силно затруднено. В МВР е сформиран щаб във връзка с усложнената метеорологична обстановка, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

В 10 часа е спряно движението на автомагистрала „Тракия“ в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг, съобщиха от пресцентъра на МВР. Спират се и товарните автомобили на автомагистрала „Хемус“ в Софийска област и в участъка София - Самоков.

В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев /през Предела/ е затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Обходният маршрут е Симитли – Петрич –местност „Попови ливади” – Гоце Делчев.

Още по темата
25 окт 2014 07:48
22
Преминаващите през проходите в Смолянска област автомобили трябва да бъдат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета. Същите ограничения има и в участъка Пещера – Батак-Доспат в Пазарджишка област.

25 см сняг и паднали дървета затрудняват движението в Родопите, предаде „Фокус”. Непроходим е пътят Пещера – Свети Константин – Цигов Чарк. Няма машини, които да почистват снега и преминаването в района е силно затруднено.

Пътят в района на Белово и Юндола е затворен поради обилния снеговалеж и падналите множество дървета, които са на пътното платно. Това съобщиха от полицията в Пазарджик. На почти всички пътища в района на Велинград и Пещера движението е затруднено, има паднали дървета и камъни. Екипите на пътна помощ, пожарна безопасност и на полицията почистват пътищата. През останалите пътища се преминава при зимни условия. Екипите са там още от рано сутринта.

На летовище "Свети Константин" снежната покривка е почти 30 сантиметра. Електричество няма от снощи, тъй като в района е имало голяма буря, която е прекъснала и комуникациите. Снегът се чисти само на територията на самото летовище. Предполагам, че ще има още паднали клони, защото в тази част на Пазарджишко все още дърветата са с много шума. Пътищата в останалата част от района не се чистят и е възможно да има затруднения", каза Георги Киев.

Снежната покривка в прохода "Шипка" и в туристическата местност "Узана" достигна 15 сантиметра, а температурите паднаха под нулата. Това съобщиха днес от общинския съвет по сигурността.

Авария на далекопровод е оставила без електрозахранване 15 села в общината. Екипи на "Енерго-Про" работят за отстраняването на повредата. Снежната покривка в равнинната част надхвърля пет сантиметра, валежът от сняг се усилва. Общинското предприятие "Благоустрояване" почиства града с 14 машини.

Пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево са проходими при зимни условия, почистват се и се опесъчават. Проходът "Шипка" се преминава при зимни условия, а пътната настилка се почиства и се опесъчава. Температурата в планината е минус 5 градуса. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 тона. Пътят към местността "Узана" е заснежен и се почиства с техника на Областното пътно управление.

Проходът на републиката временно е затворен за движение заради почистване, съобщиха от ОД на МВР във Велико Търново. Там вали обилен сняг. Към момента снежната покривка е около 20 сантиметра.

След почистването му товарните автомобили ще преминават през прохода само с вериги.

Почти в цялата Великотърновска област вали сняг. Засега на територията й няма въведени други ограничения.От сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР апелират към  гражданите да не тръгват на път с неподготвени за зимата автомобили.

В Ловешка област 80 населени места са без ток заради авария в електропреносната мрежа от снеговалежа, съобщиха от електроразпределителното дружество. В много райони в областта има прекъснати електропроводи - средно напрежение. Екипи на дружеството работят по отстраняването на авариите. С прекъснато електрозахранване са седем общини в областта.

Затруднено е движението по пътя Плевен-Троян край Абланица заради паднали дървета, съобщи директорът на областното пътно управление в Ловеч Георги Грозданов. Той каза още, че проходът Троян-Кърнаре е затворен за всички моторни превозни средства. На места в Ловешка област снежната покривка е стигнала над 10 сантиметра.
В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно ТИР-овете. Пътят Троян - Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

По разпореждане на министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е сформиран оперативен щаб, който ще организира и координира действията на структурите на МВР и местната власт за реагиране при усложнената метеорологична обстановка. Гражданите могат да подават сигнали на тел. 960-10-262.

Гражданите и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка, поддържането на републиканската мрежа и въведените ограничения от страницата в интернет на АПИ - www.api.bg  и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: снягпътища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новият трамвай 7 не се движи по бул.България, спирките стоят правени-недоправени, жалко за милионите, които отново открадна и изпра Герберастака мафия, предвождана от Боку Тиквата и послушницата му Йорданка.
15
0
 
30
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Всяка година се държим така, все едно за първи път виждаме сняг в живота си! Все сме изненадани, все не сме готови, 2-3 см сняг и движението вече е блокирано. Ами чудно ми е как хората в северните страни се справят, като снега започва от септември и е чак до април, странно как успяват тея хора така, а ние все изненадани го раздаваме.
14
0
 
26
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 9 години
За пръв път виждам джигитите да карат с 60 по околовръстното на София :)
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Падне леко сняг и цялата страна парализирана. Представям си какво ще стане ако трябва да водим война през зимата....
12
0
 
7
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
до Сахаладин - незнам какво е челник, не галопирам по улици и магистрали (автомобилите ми пречат на скороста ) , да му тура ли пискюл на вместо фар та мечките да се съобразяват с магарето ми Мурчо ?
11
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алоо, Фандъкова, оФФсу самоковска - 2 см сняг блокираха половин София !Къткате ли с Мутрата откраднатите парички от данъците ни ?
10
1
 
15
 
! Отговори
Timothy преди 9 години
аз си турих дъждобрана и си перкам с колелото
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжа е,това под снимката.Вече 3 часа няма ток.
8
0
 
8
 
! Отговори
Салахадин преди 9 години
до 8.Ти си с газен фенер може и с тъпанджия и с флаг отпред.Като външен водач и пешеходец трябва да си с челник или миньорска каска с фенер.Защото тия дни наглите пешеходци имат нахалството да се движат по пешеходните пътеки и ги удрят!!2-3 случая има вече.КАто не носят челници е така.Ще ги удрят на пешеходните,няма да си играят я!!!
7
3
 
9
 
! Отговори
От ТУРЦИЯ преди 9 години
Пак ли Ви изненада ?
6
0
 
16
 
! Отговори
Al преди 9 години
Путин е виновен!
5
1
 
12
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
до Салахадин - на мойто магаре , какви фарове да тура
4
1
 
19
 
! Отговори
Салахадин преди 9 години
Пуснахте ли фаровете вече? :)Щото имам съмнение,че тия 2-3 дена ще има доста катастрофи заради тях.Тва летни гуми и пиене, не е фактор.ФАровете пускайте и се хвалете по форумите че ще карате с "Ласа" до 20 декември щото видиш ли ще има и 15 градуса температура и няма смисъл от зимни сега.Важното е крушките да са опрятни!!!
3
4
 
9
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
за НОВАТА ЗИМА е ПЪРВИ СНЯГ -ЧЕСТИТО ВИ от полето и софето - в Рила си го имаме още от лани , заредих капаните за лисици - ха на слука да ми е :))))))
2
0
 
18
 
! Отговори
optimist преди 9 години
По традиция - снегът ни изненада... :-)
1
8
 
15
 
! Отговори
Glarusa преди 9 години
Пак ни изненада, ей! Лошо време такова. Масово с летни гуми са всички.