Обстановката в страната се нормализира

Остава бедствено положението в Бургас и Габрово
Обновена: 27 окт 2014 09:12 | 27 окт 2014 09:12, Камелия Цветанова
1
Обстановката в страната се нормализира
Снимка: Impact Press Group

Габрово, Севлиево и Дряново днес е неучебен ден заради тежката обстановка в района.

Няма бедстващи хора в страната, но положението остава бедствено в област Бургас и Габрово, съобщи главен инспектор Тошко Бързилов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от „Фокус“.

Още по темата
Той допълни, че продължава работата на екипите за разчистване на пътища и наводнени домове. Обстановката в община Габрово остава изключително тежка.

На територията на общината повече от 35 часа продължи интензивният снеговалеж, придружен със силен вятър във високите части.

На места дебелината на снега достигна 90 сантиметра.

Кметът на община Габрово Таня Христова заяви, че екипите на "Енерго-Про" работят по отстраняване на повредите на останалите без електричество десетки населени места.

Кризисният щаб в община Габрово взе решение да се потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение.

Трети ден над 50 населени места в общините Ловеч, Троян, Летница и Угърчин продължават да са без ток заради прекъснати електропроводи.

Отменени са учебните занятия във всички училища в селата в община Троян, припомня БНР.

Ситуацията в Бургаска област се нормализира, но и там бедственото положение остава.

Тази сутрин беше отворен за движение пътят Бургас – Ахтопол – Синеморец, който беше залят от прелялата река Велека, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Токът е спрян в Синеморец и няколко населени места. Все още се работи от екипи на EVN на Ченгене скеле.

Там има наводнен трансформатор, заради което е било прекъснато електрозахранването.

Язовирите се следят. Там, където има възникнали рискови ситуации, са взети мерки за допълнително укрепване.

Сега състоянието вече е добро.

Затворени са пътищата Бургас – Средец – за автомобили над 5 тона, като в района между селата Черни връх и Константиново движението се извършва двупосочно в едната лента за движение заради откъснат участък от пътното платно в следствие на наводнението.

Обходният маршрут за камионите е през селата Черни връх, Полски извор и Дебелт. Пътят Ясна поляна – Веселие също е затворен заради наводнен участък.

Летището и пристанището в Бургас са отворени.

Междувременно от МОСВ предупреждават, че и днес ще продължи повишението на нивата на реките. По-съществено повишение ще има при реките в Южна България – Средецка, Факийска, Изворска, Ропотамо, Дяволска, Китенска, Велека, Резовска, Тунджа – в долното течение, Марица – в участъка след Първомай, и Арда. Очаква се плавно понижение на нивата на реките да започне утре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Абе тез дет счупиха на язовират стената и издавиха пак къщи и хора кво ша ги праят бе? То секи път тъй праят ама ни един не са показали да го видат хората абе на тез хора не им ли омръзна да ги давят бе,що никой тоз въпрос не отваря ами хем казват,че и преди и сега язовири са виновати,то кой е требвало да ги пущи си изтичат бавно преди дъждат да дойде?То постоянно туй приказваха,че голем дъжд иде ама тез дет им викат арендаторе уши ли немат или нарочно тъй праят?