Кризата свалила цената на частните уроци

Мрежата прелива от оферти, има и срещу 5 лв.
17 ное 2014 07:39, Анисия Иванова
15
Кризата свалила цената на частните уроци
Снимка, архив Булфото

Мрежата прелива от оферти за частни уроци, като учителите вече промотират платено обучение дори и в сайт за готови материали и пищови, пише в днешния си брой вестник "Монитор". Става дума за интернет страницата рomagalo.соm, от която ученици и студенти масово теглят и купуват чрез есемеси готови разработки. Сайтът обаче вече е популярен не само за младежите, но и за учители от цялата страна, които предлагат частните си уроци там. „Създайте профил, с който ще ви рекламираме сред близо 1 000 000 ученици и студенти, ползващи рomagalo.com всяка година“, така администраторите на сайта приканват педагозите да се регистрират.

„За пръв път чувам за подобна реклама. Това вероятно са учителите, които трудно си намират ученици. Топучителите нямат нужда изобщо от реклама, тях родителите ги знаят и сами ги търсят“, коментира директорът на 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров.

Той допълни, че това е опит на педагозите да се рекламират пред по-голям брой ученици, но не е нарушение. Незаконно би било само ако учител дава частни уроци на дете от училището, в което работи.

Кризата е смъкнала цената на частните уроци и те се предлагат дори и срещу 5 лв. Срещу такава сума учители предлагат подготовка както за децата в предучилищната, така и за ученици, които се готвят за сериозни изпити като националното външно оценяване след седми клас и матура. Обикновено педагозите, които предлагат частни уроци на такава тарифа, са млади учители без много стаж.

Не липсват обаче и по-опитни педагози, които са смъкнали рязко цените. Така например учителка от Нова Загора с 25-годишен стаж предлага уроци за гимназисти по български език за 5 лв. за учебен час. Срещу такава сума се предлага и платено обучение във Варна, Пазарджик и Добрич. Цената на частните уроци стига до 30 лв. Най-скъпо е обучението по чужди езици и подготовка за матура. Обикновено на такава цена са уроците при учителите от столицата с дългогодишен стаж.

Молби за извиняване на отсъствия по семейни причини се продават в интернет срещу 1,2 лв. отново в сайтовете за готови материали като prepishi.com и  pomagalo.соm, показа проверка на „Монитор“. Заплащането става чрез есемес. В замяна учениците получават бланка – образец, която всъщност могат да си напишат и сами.

„Вероятно само някои неориентирани ученици биха заплатили за такава бележка“, коментира  директорът на 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров. Той допълни, че учениците в неговото училище не дават фалшиви бележки, защото родителите моментално разбират, че децата им не са в клас по мейла. Съобщението достига до тях чрез електронния дневник, който ги уведомява за всякаква важна информация за училищния живот на децата им

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: ценачастни уроци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България няма никакъв контрол, кой преподава уроци било то частни или в школа. Масово в школите преподавателите по чужди езици не са филолози, което е важно. Преподават разни момиченца, които са учили в езикова гимназия, но със самочувствие и с пропуски в знанията. Ходих на курс по немски, единят се водеше от филолог в пенсионна възраст, страхотен курс, научих много, преди това момиче, кое бъркаше определителните членове и мънкаше. Но пак ми взеха парите за никакво качество.И това е масово.
6
0
 
4
 
! Отговори
Ми нормално преди 9 години
То и училищата не изискват много, за да изкласи някой. Всяка бройка завършва днес, че и студент става, Ако и да не може да пише и да смята като за петокласник. Та за какво са им частни уроци?
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MEJDU DRUGOTO - KAKVI DANACI PLASHTAT U4ITELITE ZA DAVANITE OT TJAH 4ASTNI UROCI ?
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената пада само на *** западни езици , Всички студенти по математика в цяла България са 100 - как да паднат цените..
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КРЕМ БРЮЛЕМи те учителките си учат на всичко каквото си платиш!
2
1
 
11
 
! Отговори
Св преди 9 години
Абе дали е кризата ИЛИ ТЪРСЕНЕТО ? Що си мисля че поколението, което търси сега уроците, половината е неинтегритет, а другата половина не разчитат на тези уроци и са се изнесли преди гимназиалното си обучение някъде ... Да не говорим че общата бройка е много по малка отпреди години...
1
2
 
10
 
! Отговори
КироПора ваша упора преди 9 години
по толкова вървят и уроците по любов с 25 годишни учителки под моста. Уроци за начинаещи както и напреднали. Човек винаги се учи докато е жив. Бъдете ученолюбиви