Фалшивият алкохол е опасен, а не може да се разпознае

Нерегламентираните казани за ракия у нас били над 10 000
63
Фалшивият алкохол е опасен, а не може да се разпознае
Снимка: архив, БулФото

Най-опасен за здравето е фалшивият алкохол, който се произвежда в примитивни условия, заяви токсикологът проф. Никола Александров пред БНТ във връзка със „сезона“ за варене на домашна ракия.

Той обясни, че причината е, че се използва метилов алкохол, антифриз, течност за чистачки и др.

Фалшивият алкохол обаче не може да бъде разпознат по никакъв начин освен в лаборатория. Затова проф. Александров посъветва да не купуваме алкохол по пазарите от непознати.

"Когато казанът за ракия е регламентиран, опасността е минимална", обясни професорът. По думите му освен леко главоболие, други опасности няма.

"В домашните казани проблемът е във ферментацията. Ако се извършва ферментация с костилките, се получава двоен токсичен ефект. От една страна, чрез костилките се получават малки количества метилов алкохол и отделно в някои от тях се получават цианови съединения, които действат на организма, довеждат до главоболие и тежки увреждания", каза токсикологът.

По думите му у нас е имало 2 големи тежки отравяния с метилов алкохол – когато Червената армия влиза в България 1944 година и войниците пият метилов алкохол в Бургас и второто от 70-те години в Русе, когато е откраднат метилов алкохол от предприятие за паста за обувки.

Във втория случай така са се натровили десетина души.

Годишно за едно семейство по закон са разрешени 30 литра домашна ракия, която се облага с 50% намалена ставка.

По данни на Агенция "Митници" у нас са регистрирани 2800 малки обекта за дестилиране, от които функционират не повече от 2070.

По неофициални данни обаче местата, в които нерегламентирано се вари домашна ракия, са над 10 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фалшивият алкохол е опасен, а не може да се разпознае...Професоре, кой ти даде титлата....Една глътка и мога да ти кажа фалшива ли е ракията или не...
42
1
 
3
 
! Отговори
Уй Ски преди 9 години
Уйскито, да си го турят нейде! Ечемик, вода мая - супер!
41
1
 
2
 
! Отговори
Димят преди 9 години
Първака хвърлят само захлюпените аджамии от низините на юг от Стара планина.
40
0
 
7
 
! Отговори
ЕЕЕЕЕ... преди 9 години
Господата нали за това ни върнаха земята.Имам примерно 20 дка върнати лозя. Винпромите си направиха собствени лозя и не купуват вече грозде. Ако няма куповачи частници на грозде какво да го провя н-р 5-6 т. грозде - става на вино. Пазар и за виното нулев почти дори и със СПИДИ не можеш на приятел да изпратиш искат бандерол. Всичко воля не воля се сваря - даден е труд и средства. Но тук те емват митничари, гранични и др. полицаи и фалираш и намразваш всичко и всички управленци.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги пийте домашна ракийка.Какъв метилов алкохол му е влезнал в главата на този дъртак?Той да си пие фалшивата водка.Никакво отстъпление.Сега казаните били повече.Че по-малко ли да са. Не са толкова, а са два пъти повече и още ще стават щом като непрекъснато увеличават и акциза.
38
0
 
13
 
! Отговори
Традиционалист преди 9 години
В нашето семейства поне от 40 години се купува есенно време по един тон грозде. Обикновено 500 мерло и 500 каберне. Много рядко се застъпват старата и новата реколта. На разбирачите НАЗДРАВЕ, на професора много му здраве :)
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винпромите са подели *** кампания срещу домашния алкохол, явно за да прокарат някоя лобистка законодателна промяна. Домашната ракия е един от малкото чисти и естествени продукти, които са ни останали, а искат и нея да ни вземат, за да ни поят с долните си ментета, за да правят дебели гуши няколкото алкохолни олигарси и да преливат партийните каси от заделен акциз.
36
2
 
17
 
! Отговори
Селянин преди 9 години
Тази година сварих 70 кила гроздов елексир.Вечер си попиваме по 100-150 грама.Спуках се от смях с тоя измислен професор ***.Не моа да разбера какво общо има ферментацията с казана?И как така ако платиш ракията е качествена а ако не платиш некачествена.Няма сила която да ме накара да си купувам американска химия и ментаци от цар киро и оня пещерския мошеник
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Токсикологът проф. Никола Александров ще изгори публично дипломата си /след няколко чашки домашна ракия/. "Извинявам се за глупостите, които ръся за някой лев..."
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази въобще не е платена, не. Изобщо не си личи още от далече. Всяка година по това време я пускат същата. Миналата година със сигурност я имаше, за по-преди не знам.
33
0
 
5
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Миииииии, не можете да очаквате да си купите малцово уиски за 15лв., то е близо до акъла. Следователно, купувате си от официалните вносители и нямате проблем. Също, избягвайте да пиете по дискотеки - там продават ментаци на 5 пъти по-високи цени от продажните.
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обяснете как да неутрализирам метиловия алкохол? Какво да сипя в сварената ракия - билки, сода, да я запаля за малко или някакво баене от бабичката?
31
2
 
20
 
! Отговори
Домашна сливова преди 9 години
Хайде да правим разлика между регламентиран казан и фалшив алкохол. От "нерегламентиран" казан се изкарва изключително качествена ракия, при това без никакви химически добавки. Нещо, което не може да се каже за 99% от оригиналния алкохол в търговската мрежа.Всъщност, на цена под 50 лева бутилката трудно може да се намери алкохол, който дори малко да се доближава по качество до майсторски направената домашна ракия.
30
1
 
14
 
! Отговори
30 литра преди 9 години
100 гр. на ден = 3 литра на месец, 30 литра за 10 месеца. 2 месеца на кафе, бира и канабис до новата реколта. Става горе - долу!
29
0
 
21
 
! Отговори
Не ме кръщавайте мен преди 9 години
Ама как няма да е "опасен", нали не им плащаме акциз и им правим конкуренция на олигарсите, та няма как да крадат от това. То щото тези флиртаци, пещери и тем подобни са много полезни, та за това лъхат на одеколон от 5 км. Все ми е на акъла, че ги правят от грозде, та смърдят така. Като си купя от вуйчо си ракия, тя мирише на плод, все едно като плодов сок и няма нищо общо с онова по магазините. Бива наглост, ама чак толкова.
28
1
 
8
 
! Отговори
бай Спиро преди 9 години
Ако, някой ти предлага ракия питай го къде са ти лозятя !
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фалшив е алкохолът на Винпром Пещера и другите мошеници, защото предлагат за ракия синтетичен продукт. Не ме греят приказките им, когато без свян забъркват ментета в стил "Цар Киро", а ми искат пари за "отлежала" ракия.
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да познаете фалшивия алкохол ли? Ами ако пише на него "Made by Tsar Kiro" значи не става. И моля не приравнявайте фалшивия алкохол с домашния такъв. Има голяма разлика. Едно е да си правиш хубаво домашно винце или ракия от плодове за домашна употреба, друго е да забъркаш нещо с неизвестен състав и да го продаваш.
25
0
 
24
 
! Отговори
енолог преди 9 години
Всички български промишлени високоградусови напитки се произвеждат от украински зърнен спирт + есенции. Ако виното и ракията в България се произвеждат от грозде, то значи, че цялата българска земя да е насадена само с лозя. Подобно на т.н. млечни продукти. Ако те са такива каквито твърдят производителите означава, че българските крави дават минимум по 200 литра мляко на ден.
24
5
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Като дойде Борисов на власт и изведнъж казаните у нас стават опасни.