Нивото на Тунджа в Елхово се покачва, готвят евакуация

Сериозна е и обстановката в няколко сливенски села
Обновена: 5 дек 2014 18:17 | 5 дек 2014 18:10, Красимир Ангелов
0
Нивото на Тунджа в Елхово се покачва, готвят евакуация
Снимка: БТА

Нивото на река Тунджа в Елхово продължава да се покачва и наближава критичните 395 сантиметра, съобщиха общинската администрация пред БТА.

Въпреки спрелите валежи в голяма част от Ямболска област, обстановката остава тежка.

Екипи от областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и на общината поставят чували с пясък на пътя на водата към кооперативния пазар, автогарата и къщите край реката.

Очаква се около полунощ повишеният отток край Ямбол да достигне Елхово. Повече от сто семейства са готови за евакуация, съобщи кметът на общината Петър Киров.

В Стралджа са отводнени голяма част от залетите вчера къщи. Евакуираните в едно от училищата в града 72 души, от които 38 деца, са се завърнали по домовете си. Отводняват се и залети мазета и приземни постройки в община Тунджа. Под вода са хиляди декари с есенни посеви в региона.

Всички язовири в Ямболска област остават под постоянно наблюдение, поставени са допълнителни наблюдателни постове по течението на реките Тунджа и Мочурица.

Сериозна е и обстановката в няколко сливенски села. Кметовете на селата Бинкос, Мечкарево, Самуилово, Крушаре и Желю войвода имат пълна готовност за предприемане мерки при необходимост от евакуация на засегнато население в случай на висока вълна след изпускане на язовир "Жребчево", съобщи инж.Снежана Кънева, началник на отдел "Сигурност, управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка" в община Сливен.

Предупредено е населението и са определени местата за настаняване. Продължават да се получават сигнали за наводнени имоти.

Затворени пътища, с изключение на пътя Бинкос-Струпец, няма. Наблюдава се река Сажевица в село Желю войвода, предупредени са всички собственици в района. Водите на река Тунджа в района на Бинкос са излезли от коритото и прилежащите площи, път, бази и други са наводнени, като водния стълб достига 50 см. Възпрепятствано е преминаването в този район.

Съсредоточена техника има в село Желю войвода за спасяване на 180 овце, намиращи се в опасна зона от заливане. В Крушаре се работи по спасяване и извозване на овце и свине от стопанства в заливаемата зона от язовира.

Спешни и неотложни аварийно-взстановителни работи в селата с обявено бедствено положение ще започнат незабавно след спиране на валежите и понижаване на високите води. В момента се правят замервания и изготвят становищата. От щаба на РЗИ извършват проверка на питейната вода във всички засегнати населени места, съобщават още от община Сливен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари