Критичните нива на Тунджа и Марица ще се задържат

Очаква се да няма промяна в следващите три дни
Обновена: 10 дек 2014 07:43 | 10 дек 2014 07:43, Камелия Цветанова
5
Критичните нива на Тунджа и Марица ще се задържат
Снимка: БТА, архив

Нивото на река Тунджа при Елхово е най-високото за последните 50 години. Мазета, сутерени и цели улици в града са под вода вече цяла седмица.

В Елхово няма евакуирани жители, но някои от домакинствата в най-ниската част на града са отишли при свои роднини, съобщи кметът на Елхово Петър Киров, цитиран от БНР. Той подчерта, че няма да бъде обявявано бедствено положение, тъй като няма пряка опасност за живота на хората.

Разливът около Елхово продължава да расте. Тази сутрин нивото на р. Тунджа е 4,33 метра. При Ямбол реката също е с рекордни стойности – измерени са 5,26 метра.

От днес в Ямбол се очаква да бъде въведен режим на питейната вода. Причината е залятата вододайна зона на града и недостиг на над 50% вода. В някои от селата на община Тунджа усложнената обстановка остава. И днес училището в с. Веселиново ще бъде затворено.

Критичните нива на реките Тунджа след язовир „Жребчево“ и Марица по средното и долното течение ще се задържат през следващите три дни, информира Министерството на околната среда и водите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Неграмотните и прости турци секат горите бракониерски и продават в Турция . Същите заваряват преливниците в язовирите да не бяга рибата и наводняват цяла България . Другарите като коалиционни партньори от БСП гледат и взимат рушвети . Те това стана в България , една престъпна коалиция между БСП и ДПС унищожи държавата .
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът е доста по-голям и пространен и не се свежда само до неподдържаната и харизана по всякакъв начин водна инфраструктура. Не на последно място е планирането и проектирането на населените места. Тепърва ще плащаме данък на прибързаните решения взети под давлението на емоции или интереси - визирам идеята за застрояване на ниските части около реките и последвалото застрояване. Да не говорим, че в много случаи то е направено без да се вземе предвид риска от наводнения или липсата на превенция
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да спрат тези бедствия, седерастията трябва да върне времето което взе 89 година под девиза "времето е наше".
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудно ми е кога народът ще започне да упражнява обществен натиск за всяка една несвършена задача от правителството. Неподържаната инфраструктура води директно до наводнения с всеки един паднал дъжд. Един, ама един не излезна да протестрира срещу немърливостта спрямо деретата, коритата на реките, нестопанисването на язовири и прочие. Всичко това е престъпление!
1
1
 
9
 
! Отговори
Да живеят шопите преди 9 години
Тези планирани наводнения ще се прекратят, само ако стените на язовирите по река Искър се скъсат и София бъде наводнена.Тогава шопските дървени глави ще разберат, че и те са уязвими. Защо аджеба, около София няма дупки за шистов газ, няма наводнение, няма толкова безработни. Все шопите са около баницата.