Скали от тепе паднаха върху две къщи в Стария Пловдив

Пострадали няма, но материалните щети са значителни
15 фев 2015 15:24,
17

Скални късове от едно от тепетата в Пловдив се стовариха върху две къщи, в които живеят хора, предаде репортер на Dnes.bg

Скалите са нанесли значителни материални щети в обитаемите здания, които се намират в подножието на Стария град. За щастие жертви и пострадали при инцидента няма. Свлачището се е активизирало снощи около 19 часа. В една от къщите е имало деца.

„Звук като е земетресение е било, децата се обадиха, че е имало земетресение и открихме тук тези щети”, заяви пред Dnes.bg Стефан Делчев, който е собственик на една от пострадалите къщи на ул. „Рилски метох” в Пловдив.

Изпочупени са керемиди, прозорци и са откъртени част от терасите на къщите. Пукане на тепето се чува и в момента, като опасност от падане има на още 4000 тона скали.

„Стената е много стара, но е ремонтирана преди десетина година, защото беше стара и се ронеше, но сега явно от дъждовете се е подкопала”, каза още Делчев.

Най-сериозните поражения са нанесени в къщата на покойната Ана Гребенарова - майстор на керамичните съдове от Пловдив. Внучката й се прибирала от пазар, когато чува грохотът на скалите. „Снощи подадохме сигнал към гражданска защита, които отказаха да дойдат, защото се занимавали само с "бедствия и аварии", разказа тя.

"Проведохме разговор с дежурния към район Централен, който "прие" сигнала без да пита за адрес, името ми или телефонен номер за връзка. Само от пожарна охрана дойдоха и посъветваха в понеделник сутрин да се говори с началника им, за да се издаде някакъв констативен протокол за случилото се”, заяви собственичката на другата потърпевша къща.

Екип на пожарната направи оглед на място, но установи, че на този етап не могат да се преместят скалните късове, които продължават да висят над къщите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До инженер-лесовъд100% si prav. Ogolenata ot nas Zemia shte ni otmasti! Balgaria niama zakoni. za vsiako otsecheno darvo triabva 1 godina zatvor. Tova e spasenieto.
10
5
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Сега ша видите майтап. Писах за альошата и *** изтриха .Сега ша река ДАЖЮВЕЙ РУСИЯ, иглейти кво ша стани. ши *** устает хихихихи.
9
3
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
То е ясно че е така - по нашите земи се строи на безобразни места(до корито на река, в свлачистен район) - после, хм, Иван Костов бил виновен.
8
2
 
23
 
! Отговори
инженер-лесовъд преди 9 години
Можеш да построиш къща на незаконно място с рушвет , можеш да изсичаш дърветата незаконно , можеш да зарибяваш язовири пак незаконно , но не можеш да подкупиш природата . Затова сега в близките 20 години ще наблюдаваме при всеки дъжд катаклизми и никое правителство не ни е виновно . Виновна е човешката алчност и простотия .
7
2
 
7
 
! Отговори
До пострадалите преди 9 години
Ще дойдат, ще дойдат много екипи от различни служби, но едва когато тези 4000 тона скали се срутят върху къщите ви под тепето. Само дано никой от вас да не е там, да няма и случайно минаващи! Иначе какво, спешно търсете нови места за живеене, защото рано или късно ще се случи.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това се очакваше. Ако влезете в Биологическия факултет, ще видите, че целия е прогизнал в основата на стените и подовите настилки. Сиенита просмуква вода и я качва нагоре по капилярен път. Обаче ръководството на университета спи и не е взимало мерки с много години да се направи ходроизолация и дренаж. Я ги проверете обаче какви вили направиха за последните 10 години.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми той 8000 г. откакто е създаден не е поддържан тоя град.
4
9
 
10
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
камъните паадатпадат от небеето
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОТ 25 ГОДИНИ ВСИЧКО Е ОСТАВЕНО НА САМОТЕК. ЕДНО ВРЕМЕ ИМАШЕ СПЕЦИАЛНА БРИГАДА КОЯТО СЕ ЗАНИМАВАШЕ С ПОДРЪЖКАТА НА ТЕЗИ СГРАДИ. ПРАВЕХА СЕ ДРЕНАЖИ УКРЕПВАНИЯ ЗАМАЗКИ БОЯДИСВАНЕ И КУП ДРУГИ РЕМОНТИ. САМО ЧЕ ЕДНО ВРЕМЕ НЯМАШЕ МУТРИ И БИЗНЕСМЕНЧЕТА С БУХАЛКИ И БЕЛИ ЯКИЧКИ. А НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И МУТРА ЗА МИНИСТЪРЧЕ СИ ИМАТЕ. ЧЕСТИТО.
2
3
 
4
 
! Отговори
Нали ... преди 9 години
... са застраховали. Няма проблем. Застраховката ще им покрие щетите и разходите.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак са се проявили учените от биологическия факултет на Пловдивския университет с някой неуспешен опит с течен азот.