"Хемус" ще минава на 15 км северно от Велико Търново

Ще се изчисли с колко ще се оскъпи промененото трасе, каза Павлова
34
"Хемус" ще минава на 15 км северно от Велико Търново
Снимка: МРРБ

Трасето на автомагистрала „Хемус“ ще бъде променено и тя ще преминава на 15 км от Велико Търново в района на с. Поликраище вместо досегашните близо 30 км. Там ще бъде изграден и по-голям пътен възел, през който ще се пресичат трасетата на бъдещата магистрала Русе – Велико Търново и АМ „Хемус“. Това обяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Още по темата
„Водени от разбирането, че трябва да направим всичко необходимо, за да привлечем туристическия поток, транзитният трафик от Дунав мост и възможностите, които предоставя летище Горна Оряховица, считаме, че промяната е  икономически обоснована“, посочи Павлова.

Новото трасе беше огледано на място от експертите и регионалния министър.

Пътният възел ще е в близост и до летище Горна Оряховица, а пътят до него ще се рехабилитира, стана ясно по време на огледа.

„Считаме, че новото трасе и от регионална, и от икономическа гледна точка е най-доброто решение“, допълни Лиляна Павлова.

Предстои да се направи препроектиране на участъка, както  и точни изчисления с колко би се оскъпил проектът заради промяната. 

Павлова подчерта, че изграждането на „Хемус“ е един от основните приоритети в програмата на правителството.

„Вече предсрочно обявихме търговете за първите 60 км между Ябланица и кръстовището за Плевен и Ловеч. Паралелно с това сме възложили цялостното проектиране за останалите два етапа. Първият от разклона на Плевен и Ловеч до Велико Търново, който е 85 км, и вторият - от Велико Търново до Белокопитово с дължина 110 км“, отбеляза регионалният министър.

По думите й за финансиране от ЕК по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ проектът се обосновава като цялостен коридор, като се очаква през новия програмен период 2014-2020 да бъде налично финансиране за части от проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
Пъвлова преди 9 години
Колкото повече се оскъпи. токова по добре за Герб!
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес на официалния жребий за евроволвя в България и Италия бе голям резил. Никаква организация. Преводачката неправилно превежда и апострофира говорящите, забравя имена в превода, Министър кралев чете обръщението сричайки като забрави да се обърне и към кмета на Варна, Липсваше микрофон за Президента на Волейбола на Земята. Откриването бе направено от някакви измислени танцьори и смешно облечени с червени пластмасови панаирджиски папионки), кмета на Варна срича като пионерче, Накакъв певец пя ф
24
1
 
0
 
! Отговори
Олд Шетърхенд преди 9 години
До АнонименВинету разбира се !
23
1
 
7
 
! Отговори
dominici преди 9 години
Няма угодия. Ако не се харчат пари - защо всичко е порутено, защо не правим нищо у нас. Ако ли пък се харчат - пуу, дълг, много пари се харчат.
22
1
 
1
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
Не съм казвал да минава през центъра,а на 5 км от последния обитатем имот.Би ли ме светнал къде свършва Хемус и как се минава през центъра на ВАРНА за Бургас примерно.Това обаче не вълнува кухата ти кратуна.Същото е и в Бургас.Да са ви честити и магистралите и паметниците около тях.
21
0
 
4
 
! Отговори
Временното... преди 9 години
... трасе ще се оскъпи с толкова, колкото каже Олигархията, стояща зад 13главата Ламя на Борисов. Малоумникът Цветанов изчислява ли?
20
1
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Ама ти що искаш, да ти мине през центъро ли.
19
3
 
10
 
! Отговори
pet преди 9 години
Важното е да минава през правилните имоти за да печелят нашите хора!!!
18
9
 
11
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
То така,като гледам Хемус ще заобиколи всички по големи градове в северна БГ.Странното е,че не е прав пътя и разстоянието се увеличава,има ненужни завои,надлези,липсват паркинги,тоалетни,кофи за ***.За сметка на това трасето минава покрай летище Буховци,Горна Оряховица дето освен тръни друго няма да са таковам в архитектите.15км околовръстно множко ми се чини,ама нали пътя е за шопите да одят до Варна за 2 часа и там още два да търсят място за паркиране е хубаво за *** им кратуни.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМалоумник!!!! Външният дълг расте и виж Гърция какво направи с тия далавеери и строежи.
16
5
 
14
 
! Отговори
БРЕГ преди 9 години
ГОЛЯМО КРАДЕНЕ ЩЕ ПАДНЕ - ПОДРЕДИЛИ СА СЕ ВСЕ "ДОКАЗАЛИ СЕ" ЮНАЦИ В ДИСЦИПЛИНАТА
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМалоумник!!!!В северна България живеят много Българи, тук е люлката на България!!!!Ако бяха отделяни толкова пари за севера, колкото се отделиха за южна, България щеше да е много по.богата!!!!
14
6
 
16
 
! Отговори
66 преди 9 години
ВИЖДАМ ЦВЕТАНОВ НА СНИМКАТА ...ТОЗИ НЕ Е ЛИ В ЗАТВОРА.... ТОВА ЛИ Е ВОДАЧА НА НАЦИЯТА
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и за досегашното трасе проекти не е имало, освен ако тая кифла не си мисли че няколко линии по картата може да се нарече проект. Изобщо да се утвърди едно трасе и да се отчуждят земите после трябват 1-2години. Дотогава може да смятаме че цоцоланата само ще дрънка или ще почне да строи незаконно както си е традиция м магистралните напъни на ***
12
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Северна България българите вече са малцинство, повече са избирателите на ДПС а те не плащат данъци.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилния въпрос в случая е - кой е изкупил земите по новото трасе?
10
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хемус е много скъпа, без достатъчно трафик и по-евтино е да се разшири само сегашния път Варна - София. Бургас - София е празна и натоварена на 40-50% през лятото заради емиграцията на българите към ЕС.
9
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гради се само при управление на ГЕРБ ... ФАКТ
8
3
 
6
 
! Отговори
амотивен преди 9 години
Започването от Ябланица до Плевен е отложено за неопределен срок -трябваше да стартира тази пролет -НО НЕЗНАЙНО КОЯ ГОДИНА
7
14
 
14
 
! Отговори
бушмен преди 9 години
тия *** кво се зверят в тези книжа...та те така или иначе не могат да четат..........