"Хемус" ще минава на 15 км северно от Велико Търново

Ще се изчисли с колко ще се оскъпи промененото трасе, каза Павлова
34
"Хемус" ще минава на 15 км северно от Велико Търново
Снимка: МРРБ

Трасето на автомагистрала „Хемус“ ще бъде променено и тя ще преминава на 15 км от Велико Търново в района на с. Поликраище вместо досегашните близо 30 км. Там ще бъде изграден и по-голям пътен възел, през който ще се пресичат трасетата на бъдещата магистрала Русе – Велико Търново и АМ „Хемус“. Това обяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Още по темата
„Водени от разбирането, че трябва да направим всичко необходимо, за да привлечем туристическия поток, транзитният трафик от Дунав мост и възможностите, които предоставя летище Горна Оряховица, считаме, че промяната е  икономически обоснована“, посочи Павлова.

Новото трасе беше огледано на място от експертите и регионалния министър.

Пътният възел ще е в близост и до летище Горна Оряховица, а пътят до него ще се рехабилитира, стана ясно по време на огледа.

„Считаме, че новото трасе и от регионална, и от икономическа гледна точка е най-доброто решение“, допълни Лиляна Павлова.

Предстои да се направи препроектиране на участъка, както  и точни изчисления с колко би се оскъпил проектът заради промяната. 

Павлова подчерта, че изграждането на „Хемус“ е един от основните приоритети в програмата на правителството.

„Вече предсрочно обявихме търговете за първите 60 км между Ябланица и кръстовището за Плевен и Ловеч. Паралелно с това сме възложили цялостното проектиране за останалите два етапа. Първият от разклона на Плевен и Ловеч до Велико Търново, който е 85 км, и вторият - от Велико Търново до Белокопитово с дължина 110 км“, отбеляза регионалният министър.

По думите й за финансиране от ЕК по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ проектът се обосновава като цялостен коридор, като се очаква през новия програмен период 2014-2020 да бъде налично финансиране за части от проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
24
 
! Отговори
Ico преди 9 години
Браво!
5
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цветанов е заинтересуван от строежа, защото ако работи там, два дни се броят за три.
4
10
 
6
 
! Отговори
брей преди 9 години
що преди изборите много се строи, а и много пари се вземат назаем,20 млд.Щото те няма да ги връщат,преди избори за да се приготвят фирмите,като се разпредели баницата,кои да се наредят,още от сега да се знае,че само20 млд.лв има и толкова да се "построят".Предните демократи взеха само 1млд,а що грачене беше, а сега за 20 млд тишина преспивна песен МАГИСТРАЛНА.
3
18
 
27
 
! Отговори
zews преди 9 години
ЕДВА СЕГА РАЗБРАХ,ЧЕ ФИЗКУЛТУРНИКА ЦВЕТАНОВ Е СПЕЦИАЛИСТ ПО ТРАСЕТА И МАГИСТРАЛИ.кАТО СЕ ЗНАЕ КАК" прекърши"ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ,ТАКА ЩЕ "прекърши" И МАГИСТРАЛА "ХЕМУС".КОЛКО ЛИ СЕ КАНИ ДА ОТКРАДЕ?
2
17
 
9
 
! Отговори
жан преди 9 години
До АнонименДо като има умници като теб,все на това дередже ще бъдем!Имаш ли изобщо представа за какво крадене иде реч,при ГЕРБ???
1
43
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През Турну Мъгуреле я прекарайте "Хемус", ненаяли се гробаджии.