МОСВ: Повишение на речните нива се очаква в петък

Код оранжев остава в сила за реките Тунджа и Арда
4 мар 2015 13:20, Анисия Иванова
0
МОСВ: Повишение на речните нива се очаква в петък
Архив: Булфото

По-значителни повишения са възможни във водосборите на част от реките в петък, съобщиха от МОСВ.

По данни и прогнози на Националния институт по  метеорология и хидрология днес времето ще бъде без валежи. От утре в Западна и Централна България ще превалява дъжд, предимно слаб, по високите западни полета - примесен със сняг. Очакваните количествата ще са от 1 до 5 л/кв.м.

В петък ще  бъде облачно и дъждовно, като в Западна България дъждът ще преминава в сняг. На места, главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област се очакват значителни валежи сумарно за денонощието с количества - между 20 и 40 л/кв.м, в останалата част от страната между 10 и 20 л/кв.м.
 
От МОСВ допълват, че през последното денонощие водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.
 
В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. От петък по-значителни повишения са възможни и във водосборите на реките Видбол, Огоста, Провадийска, Камчия, Тунджа, Марица, Арда, Места.

От системите за ранно предупреждение жълт код е обявен за река Марица. За река Тунджа при Елхово и за река Арда при Ардино остава в сила код оранжев – „Риск за тревога“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ниваМОСВреки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари