Петъчна прогноза: силни дъждове, бързо снеготопене

Максималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса
27 мар 2015 07:20,
0
Петъчна прогноза: силни дъждове, бързо снеготопене
Снимка: архив, Булфото

През деня на много места в страната ще има валежи, значителни в Родопската област и главно там ще има и гръмотевици. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток и югоизток, съобщиха от НИМХ.

Сутрешните температурите ще са високи – между 7° и 12°, в София около 8°. Максималните температури ще бъдат между 11° и 16°, в София около 11°.

Над планините ще духа умерен и силен южен вятър. Ще има валежи от дъжд, над около 1800 метра от сняг. В Родопите ще има и гръмотевици. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 6°, на 2000 метра около 1-2°.

По Черноморието ще има значителна облачност и слаби валежи. Ще духа до умерен югоизточен вятър.

Силни валежи и интензивно снеготопене се очакват днес в Смолян и Кърджали. Заради това метеоролозите обявиха оранжев код за опасност в двете области.

Прогнозата е валежите да са със сумарно количество за денонощието до 40 л/кв.м. Очаква се и интензивно снеготопене. Кърджалийско и Смолянско бяха районите, които пострадаха най-силно от снежното бедствие в началото на март. Затова и топенето на сняг там ще бъде най-голямо.

От екоминистерството припомниха, че оранжев код означава, че времето е опасно. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания.

Жълт код за дъжд е обявен в други четири области - Хасково, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. За Хасково и Благоевград валежите от дъжд ще са със сумарно количество за денонощието до 20-25 л/кв.м. За Пловдив и Пазарджик - сумарното количество на валежите за денонощието е до 20 л/кв.м.

В планинската част на областта ще има интензивно снеготопене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари